Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ο «έντιμος συμβιβασμός»: Τι κερδίζουμε και τι δίνουμε


Συμφωνία-γέφυρα με δύσκολους όρους, αλλά χωρίς νέα μέτρα και με χαλάρωση του «γύψου» της λιτότητας φέρνει ο «έντιμος συμβιβασμός» που έκλεισε τελικά χθες το βράδυ στο Eurogroup των Βρυξελλών. 
Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας είναι μια συμφωνία win win, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. Σε όρους πολιτικής ουσίας είναι μια κατ΄ αρχήν συμφωνία – πλαίσιο, μια παρακαταθήκη συμφωνίας, που δίνει χρόνο στην Ελλάδα και χώρο στη Γερμανία. Χρόνο στην Αθήνα για να παλέψει για μια πραγματικά νέα πολιτική και για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, και χώρο στο Βερολίνο για να ελιχθεί μέσα στην διογκούμενη κοινωνική πίεση που προκαλεί πια το δόγμα της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο.
Είναι επίσης μια συμφωνία που προεξοφλεί νέες… μάχες και πολέμους: Κατ’ αρχήν τον Απρίλιο, όταν θα πρέπει να «κλείσει το ταμείο» που θα επιτρέψει την εκταμίευση χρήματος προς την Ελλάδα και – κυρίως – τον Ιούνιο όταν αρχίζουν και οι μεγάλες αποπληρωμές δανείων για την χώρα μας: Ακριβώς τότε η Αθήνα θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τον «μεγάλο στόχο», την απομείωση του χρέους και το νέο συμβόλαιο, το «new deal» που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας με την Ευρώπη.
Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο. Κι αυτό είναι, ίσως, κι ένα από τα πιο καίρια σημεία νίκης της Γερμανίας στην χθεσινή αναμέτρηση: Το γεγονός ότι, αντί για εξάμηνη παράταση, η «γέφυρα» θα έχει τελικά διάρκεια μόνον τεσσάρων μηνών κατ’ απαίτηση του Βερολίνου.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *