Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το γερμανικό μαρτύριο της σταγόνας (και της λίστας)…


Εάν ο «ξαφνικός θάνατος» ήταν το plan A των «σκληρών» του Βερολίνου και της Ευρώπης, το «μαρτύριο της σταγόνας» μπορεί να είναι σίγουρα το plan B. Με άμεση εφαρμογή από σήμερα κιόλας, αρχής γενομένης από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και την τελική αποτίμηση και έγκριση (;) της περίφημης «λίστας Βαρουφάκη».
Η κυβέρνηση, παρά τις συμπληγάδες των πιέσεων, έβαλε τελικά στο 6σέλιδο κείμενο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων τρία θέματα που μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν «ταμπού» για την γερμανική πλευρά: Την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Η λίστα εστάλη σήμερα το πρωί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το απόγευμα θα περάσει από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Εκεί, αναμένεται να δοκιμαστεί, για πρώτη φορά, και η τετράμηνη… εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Παρασκευή – μια εκεχειρία, αρκούντως εύθραυστη και πανταχόθεν ήδη βαλλόμενη.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά χθες το βράδυ, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στον κύριο όγκο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά και αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου, ούτε επίσης  στα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο, ακόμη και για τις επικοινωνιακές – πολιτικές ανάγκες μια ακόμη γερμανικής επίδειξης πυγμής, σχετική αβεβαιότητα υπήρχε τόσο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και για το θέμα των κόκκινων δανείων.
«Η ρύθμιση των 100 δόσεων κάθε άλλο παρά δημοσιονομικό κόστος συνεπάγεται», ανέφερε χθες παράγοντας του κυβερνητικού επιτελείου, σημειώνοντας: «Αντιθέτως, ίσως είναι και η μόνη ασφαλής οδός για να μπουν άμεσα χρήματα στα κρατικά ταμεία». Στον αντίποδα οι αντιρρήσεις, που φέρεται να έχει διαμηνύσει το Βερολίνο, εστιάζονται στην κυβερνητική δέσμευση για «κούρεμα» έως και 50% του αρχικού κεφαλαίου σε όσους αποπληρώσουν εφ’ άπαξ τις οφειλές τους – πρόβλεψη, που κατά την γερμανική πλευρά αποτελεί δυνάμει απώλεια εσόδων. Με την εύλογη, όμως, απάντηση από την ίδια κυβερνητική πηγή πως «πρόκειται για… εικονική απώλεια εικονικών εσόδων, τα οποία χωρίς κίνητρα δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στα ταμεία».
Ακόμη πιο σύνθετη είναι η υπόθεση των κόκκινων δανείων, καθώς οι όποιες σκέψεις για «κούρεμα» με χρήση πόρων από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ είναι πλέον άκυρες: Με την απόφαση του Eurogroup την Παρασκευή όλο το ποσό των 11 δις του ΤΧΣ δεσμεύεται από τον EFSF και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ, μόνον για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Εξ ου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διατύπωση του ζητήματος των κόκκινων δανείων είναι πολύ γενική και προσεκτική στο κείμενο Βαρουφάκη, ενώ και ο Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε πως το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί ιδιαίτερη διαβούλευση με τους εταίρους.
Στις υπόλοιπες παραμέτρους, και απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λίστα, ανοιχτά ζητήματα παραμένουν και στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στη λίστα δεν γίνεται αναφορά στις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο. Αντιθέτως, θίγεται έστω και εμμέσως το θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία όπως αξίωνε, προ εκλογών, η τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση, και πέραν των όσων θα συζητηθούν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη, η συμφωνία της τετράμηνης παράτασης φαίνεται καταδικασμένη να περάσει μέσα από το «μαρτύριο της σταγόνας».
Όπως σημείωναν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, η Γερμανία δείχνει αποφασισμένη να απειλεί με βέτο κάθε κοινωνικό μέτρο που θα μπαίνει στο τραπέζι, ενώ τουλάχιστον για δύο μήνες θα είναι διαρκώς οπλισμένο το περίστροφο της χρηματοδοτικής και πιστωτικής ασφυξίας.
Διότι η ελληνική πλευρά μπορεί να κέρδισε το δικαίωμα να βάζει εκείνη την ατζέντα και τα μέτρα που θέλει να προωθήσει, δεν έχει κερδίσει όμως μέχρις στιγμής – και μέχρι τον Απρίλιο τουλάχιστον – καμία δέσμευση από τους εταίρους για άμεση εκταμίευση χρημάτων.
Οι έως τώρα υπολογισμοί δείχνουν ότι οι ταμειακές ανάγκες έως τον Ιούνιο είναι περί τα 6 δις ευρώ – ποσό, το οποίο έως τα 3 με 4 δις μπορεί να καλυφθεί, εν ανάγκη, με εσωτερικό κρατικό δανεισμό και με μεταφορά πόρων στα κονδύλια της γενικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, είτε θα υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης των 7 δις μετά τον Απρίλιο, είτε θα τεθεί και πάλι το αίτημα αύξησης του πλαφόν στις πωλήσεις εντόκων – ένα αίτημα, πάντως, που αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να έχει μεγάλη τύχη με δεδομένη την by the book στάση των τραπεζιτών της Φραγκφούρτης και την τιμωρητική ευθιξία του κ. Σόιμπλε…

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *