Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς μέτρα και παροχές ως τον Ιούνιο

Τετράμηνο μορατόριουμ συμφώνησαν κυβέρνηση και εταίροι, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο Eurogroup της  Τρίτης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης με τους Ευρωπαίους ομόλογούς του, μετά την υποβολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που υπέβαλε η ελληνική πλευρά. 
Σε αυτό το διάστημα και μέχρι της 1ης Ιουνίου, δεν θα επιβληθούν νέα υφεσιακά μέτρα από τους δανειστές, ενώ «παγώνουν»  όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης που είχαν να κάνουν με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ τα κόκκινα δάνεια κ.ά.
Παράλληλα, ανοίγει η κουβέντα για το χρηματοδοτικό κενό, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σε αυτές τις συζητήσεις.
Μείζον πρόβλημα είναι οι πληρωμές προς το ΔΝΤ που τον Μάρτιο φτάνουν to 1,4 δισ. ευρώ. Εάν στον ποσό προστεθούν και οι τόκοι 800 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Μεγάλος «κάβος» είναι οι πληρωμές του καλοκαιριού, καθώς εκείνη την περίοδο ωριμάζουν τίτλοι 7 δισ. ευρώ. 
Οι ίδιοι κύκλοι απέφυγαν να εξειδικεύσουν τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη που εστάλη στον Γερούν  Ντάισελμπλουμ, τα οποία θα κωδικοποιηθούν 1 προς 1, με το μεσοπρόθεσμο που θα υποβάλει η Αθήνα, τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες. Εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με όσο το δυνατόν μικρότερες δημοσιονομικές απώλειες, σε σχέση με τα έσοδα των 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει ο υφιστάμενος ενιαίος φόρος. 
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι αξιωματούχοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξειδικευμένες παρεμβάσεις στην οικονομία μετά την 1η Ιουνίου. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *