- Το 81% θεωρεί θετική την εικόνα της νέας κυβέρνησης
- Στο 73% η καταλληλότητα Τσίπρα για την πρωθυπουργία
- Στο 75% οι θετικές γνώμες για τον Γιάνη Βαρουφάκη
- Στο 86% το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας
- Καλύτερες μέρες για την οικονομία εκτιμούν τώρα οι πολίτες
- Στο 24% η δημοτικότητα Σαμαρά, μόλις στο 12% η καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία
- Μόλις στο 16% οι θετικές γνώμες για τη Ν.Δ., στο 74% οι αρνητικές
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΑΚΟΣ
Ιστορικών διαστάσεων πολιτική μεταβολή δείχνουν τα στοιχεία της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Public Issue για την "Αυγή", που διεξήχθη στο διάστημα 12-17 Φεβρουαρίου. Η θετική εικόνα της κυβέρνησης και η στήριξη των πολιτών στους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι σχεδόν καθολική ξεπερνώντας το 80%, ενώ το ίδιο συμβαίνει και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, που νιώθουν οι πολίτες κατά τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης. Μετά το πρώτο δείγμα γραφής του πρωθυπουργού, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα και η καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία έχουν εκτοξευθεί φτάνοντας στο 87% και στο 73% αντίστοιχα.
Η θετική εντύπωση για την κυβέρνηση φτάνει στο 81% ενώ για την αντιπολίτευση το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16%. Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση είναι μόλις στο 11% ενώ για την αντιπολίτευση εκτοξεύονται στο 74%! Συντριπτικά ποσοστά συγκεντρώνει η έγκριση στους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση που φτάνει στο 80% έναντι 13% που διαφωνούν.
Σημαντική αλλαγή δείχνουν και τα ευρήματα για το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, που εκτοξεύεται στο 86%, ενώ μόλις το 13% δεν αισθάνονται υπερήφανοι.
Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει αυξηθεί κατά 42 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει στο 87%, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η ανατροπή είναι επίσης μεγάλη καθώς το ποσοστό φτάνει στο 73% και είναι αυξημένο κατά 41 μονάδες. Αντιθέτως η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά έχει υποχωρήσει στο 24% και είναι μειωμένη κατά 19 μονάδες, ενώ και η καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία υποχωρεί στο 12% από το 45% που ήταν προεκλογικά. Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι οι αρνητικές γνώμες για τον αρχηγό της Ν.Δ. φτάνουν στο 74% στοιχείο που δείχνει ότι η αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις εκλογές.
Ανεβασμένη είναι η δημοτικότητα του Πάνου Καμμένου στο 57% από το 25%, ενώ του Σταύρου Θεοδωράκη παραμένει σταθερή στο 42%. Ανεβασμένη είναι η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα στο 39% από 31%. Αντίθετα μεγάλη πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου: στο 17% από το 28%.
Πολύ υψηλή είναι και η δημοτικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη, που φτάνει το 75% με 24% αρνητικές γνώμες. Η δημοτικότητα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν μπορεί καν να συγκριθεί με την αντίστοιχη του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιάννη Στουρνάρα και του Γκίκα Χαρδούβελη, τους οποίους δεν εμπιστεύονταν οι πολίτες, ενώ θετικό ισοζύγιο είχε μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου την πρώτη περίοδο ανάληψης των καθηκόντων του.
Μεγάλη ανατροπή δείχνει και η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κατεύθυνση της χώρας. Το 64% τη θεωρεί σωστή, ενώ το 20% λάθος. Πριν από τις εκλογές μόλις το 21% τη θεωρούσε σωστή και το 71% λάθος. Η εικόνα έχει αντιστραφεί.
Αντιστροφή δείχνει και η εικόνα με τις προσδοκίες των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας μετά τις εκλογές. Το 49% έχει την άποψη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα έναντι μόνο 17% που είχε θετικές προσδοκίες την περίοδο πριν από τις εκλογές. Ενδεικτικό των θετικών προσδοκιών που έχουν πλέον οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας με τη νέα κυβέρνηση είναι ότι τώρα μόλις το 15% θεωρεί πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, ενώ με την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το ποσοστό αυτό έφτανε στο 39%.
Αντιστοίχως θετικές είναι και οι προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση. Με την προηγούμενη κυβέρνηση σχεδόν ένας στους τέσσερις φοβόταν ότι θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση ενώ τώρα το ποσοστό φτάνει μόλις στο 13%.
Οι μεγάλες προσδοκίες των πολιτών φαίνονται και από την αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα ως καλύτερης για τη χώρα σε ποσοστό 69% έναντι μόλις 10% της κυβέρνησης της Ν.Δ., που καταποντίζεται από το προεκλογικό 29% πράγμα που ασφαλώς δείχνει το οξύτατο πρόβλημα πολιτικής αξιοπιστίας της Ν.Δ. υπό τον Σαμαρά. Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε προεκλογικά ποσοστό 30%, δηλαδή έχει άνοδο 39 μονάδων!
Η στάση των πολιτών για το Μνημόνιο παραμένει πολύ αρνητική βαίνοντας μάλιστα αυξανόμενη. Προεκλογικά το 67% ήταν κατά ενώ μετεκλογικά η απόρριψη του Μνημονίου έχει φτάσει στο 83%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις το 6% των πολιτών τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του Μνημονίου για την αποπληρωμή του χρέους ενώ το 79% ζητεί από την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους δανειστές για να πληρώσει μικρότερο μέρος του. Να προχωρήσει σε στάση πληρωμών ζητεί το 11% των ερωτώμενων. Καθολική είναι και η απόρριψη της τρόικας από τους πολίτες σε ποσοστό 90%, έναντι μόλις 8%, που έχουν θετική γνώμη.
Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας και για την διεθνή ισχύ της χώρας. Το 43% εκτιμά ότι με τη νέα κυβέρνηση η χώρα γίνεται πιο ισχυρή και μόνο το 19% πιο αδύναμη. Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα με την κυβέρνηση Σαμαρά. Το 39% θεωρούσε ότι η χώρα γινόταν πιο αδύνατη και μόνο το 18% πιο ισχυρή. Και σε αυτό το θέμα η εικόνα έχει αντιστραφεί προς το καλύτερο.
Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι το 88% των πολιτών ενδιαφέρεται πια για την πολιτική. Το στοιχείο αυτό μαζί με τα άλλα ποιοτικά στοιχεία, που δείχνουν μεγάλη αποδοχή για τη νέα κυβέρνηση και το αίσθημα υπερηφάνειας, μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα, μαζί με το έργο της νέας κυβέρνησης, στην υπέρβαση της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης και στην ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, που οφείλει να αλλάξει για να εκφράσει τους πόθους και τις ελπίδες των πολιτών.
Θετική γνώμη για ευρώ, Ομπάμα και Πούτιν
Πολύ αρνητική για Γερμανία, Μέρκελ και Σόιμπλε
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συμμάχους της χώρας και την αξιολόγηση των ξένων πολιτικών ηγετών.
Η γνώμη των πολιτών για το ευρώ παραμένει θετική σε ποσοστό 76% έναντι 20% που έχουν αρνητική στάση. Απίθανη θεωρεί το 75% την ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ το 73% θα ψήφισε υπέρ του ευρώ σε περίπτωση δημοψηφίσματος έναντι 20% που θα ψήφιζε κατά. Το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή βλέπει θετικά το 18% ενώ το 63% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Ιδιαίτερα αρνητική στην ελληνική κοινή γνώμη είναι η εικόνα της Γερμανίας. Το 78% έχει αρνητική γνώμη ενώ το 20% θετική. Αρνητική είναι και η εικόνα της Μέρκελ σε ποσοστό 82% και του Σόιμπλε σε ποσοστό 81%. Υπάρχουν όμως 16% που έχουν θετική γνώμη για τη Γερμανίδα καγκελάριο και 15% που επίσης βλέπουν θετικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ως κύριο σύμμαχο της χώρας οι πολίτες θεωρούν την Ε.Ε. σε ποσοστό 43%, τη Ρωσία σε ποσοστό 13%, τις ΗΠΑ 4%, την Κίνα 3%, ενώ 37% κανέναν ή δεν εκφράζουν γνώμη.
Η γνώμη για την Ε.Ε. είναι θετική στο 61%, με ισχυρή όμως και την αρνητική άποψη στο 36%. Θετική γνώμη έχουν οι πολίτες για τις ΗΠΑ (61%), τη Ρωσία (68%) και τη Γαλλία (61%) ενώ ακόμη πιο θετική είναι η γνώμη για τον Ομπάμα (72%) και τον Πούτιν (70%).
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου