Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ανέφικτο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για τον Ρέγκλινγκ

Στο παιχνίδι των δηλώσεων για το ζήτημα της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως η χώρας μας πρέπει να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις «μία προς μία».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις αξιωματούχων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για «κούρεμα» του χρέους, κάνει λόγο για επικοινωνία «μερικές φορές εκνευριστική». Μια ονομαστική άφεση χρέους για την Ελλάδα θα ήταν οικονομικά ανέφικτη και πολιτικά αδύνατη, δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και τονίζει ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι ζώνη μεταβίβασης χρέους».
Η αλλαγή πορείας στην Αθήνα «με ανησυχεί πολύ» διαμηνύει ο Γερμανός επικεφαλής που είναι πάντα παρών στις συνεντεύξεις που ακολουθούν τις εργασίες της ευρωζώνης για να επαναλάβει «πιστά» αυτά που λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης υπάρχει «θεμελιώδης διαφορά» σχετικά με την οικονομικοπολιτική στρατηγική.
Ο κύριος Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ακυρωθεί η πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας, παρόλο που υπογραμμίζει πως θα μπορούσε «να διανοηθεί κανείς μια ακόμη επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής». Αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσο το δυνατόν συντομότερα και να ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους προκειμένου να συντηρήσουν τα κρατικά ταμεία, υποστηρίζεοντας ότι σε αυτό το σημείο λείπει μια ξεκάθαρη δέσμευση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Στη χθεσινή συνέντευξή του ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εξόδων. Και συμπεραίνει πως «αυτό που πιστεύαμε έως τώρα ως πρωτογενές πλεόνασμα αφανίζεται. Αυτόν τον χρόνο ίσως τελικά έχουμε έλλειμμα».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *