Με παρατεταμένο χειροκρότημα προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Κυριακής, η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Συνολικά μίλησαν περίπου 100 μέλη της Επιτροπής, ενώ ο κ. Σαμαράς δεν προέβη σε δευτερολογία, θεωρώντας πως έχει μπει «τέλος» στην εσωστρέφεια του κόμματος. Ωστόσο έκανε παρέμβαση σε ομιλία μέλους της Επιτροπής, αναφερόμενος στον κυβερνητικό έργο και τις προσπάθειες του ιδίου.
Σε αυτήν την παρέμβασή του, ο κ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων: «Όποιος για μια στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντιζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο, δεν με έβλεπε ούτε το σπίτι μου, δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα, έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα. Και βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε και τούτο και εκείνο και το άλλο αλλά η χώρα κινδύνευε. Και βλέπουμε τώρα οτι οι κίνδυνοι ήταν πραγματικοί. Χρειαζόμασταν αυτόν τον 1,5 χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν στο τούνελ».
Ωστόσο, αρκετά στελέχη της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν θέσει νωρίτερα ζήτημα σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου.
Δύο οι ηχηρές απουσίες: του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Απέκλεισε έκτακτο συνέδριο ο κ. Σαμαράς
Κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράςαπέκλεισε έκτακτο συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια:
«Έθεσα μόνος μου το θέμα αρχηγού της παράταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν είπα ότι δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν γίνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να εγκαταλείψω την μάχη. Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, όμως κάλεσα όποιον ήθελε να θέσει ανοιχτά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε. Κάποιοι έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για εκλογή αρχηγού, που όμως δεν έβαλε κανείς ευθέως. Ο λόγος που απέρριψα το έκτακτο συνέδριο είναι ότι με το που θα το ανακοινώναμε, θα άνοιγε ο κύκλος της εσωστρέφειας»
Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα γίνει πορεία στις κομματικές οργανώσεις καιεκτεταμένος διάλογος με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση και πως θα ανασυγκροτηθεί συνολικά ο κομματικός μηχανισμός.
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη
Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του είπε: «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κυβερνητικό μας έργο γιατί αυτό θα είναι η βάση σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λέγοντας ψέματα. Υπάρχει ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εύχεται την ώρα που θα έχει δικά του εσωτερικά προβλήματα, η ΝΔ να βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν η ΝΔ να βυθίζεται στην εσωστρέφεια τώρα που άρχισε το δημοσκοπικό ξεφούσκωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τους κάνουμε αυτό το δώρο».
Αναφέρθηκε στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη για δημοψήφισμα λέγοντας ότι επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του κ. Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα.
«Πήγαιναν για λεφτά χωρίς μνημόνιο και γύρισαν με μνημόνιο χωρίς λεφτά»
Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση έφθασε να δεσμεύει τα διαθέσιμα των κυβερνητικών οργανισμών και των ταμείων.
«Πήγαιναν για λεφτά χωρίς μνημόνιο και γύρισαν με μνημόνιο χωρίς λεφτά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν τολμούν να φέρουν στη Βουλή την νέα συμφωνία, όχι γιατί φοβούνται ότι δεν θα περάσει αφού θα το στηρίξουμε κι εμείς αλλά γιατί φοβούνται ότι πολλοί δικοί τους δεν θα το ψηφίσουν. Τι θα γίνει σε λίγο καιρό που θα πρέπει να κλείσουν την αξιολόγηση και να πάρουν μέτρα;Το άλλο κρούσμα αμηχανίας και πανικού της κυβέρνησης είναι ότι νομοθετούν αυτά που είχαμε κάνει εμείς. Αυτά που περιλαμβάνουν τα δικά τους νομοθετήματα τους για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις ήδη υπάρχουν ήδη».
Η αντιπολιτευτική τακτική
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν δύο λάθη στην αντιπολιτευτική τακτική: «Υπάρχει το λάθος της αριστερής παρένθεσης: να κάτσουμε στην γωνιά μας και να περιμένουμε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θέλουμε απλώς να φύγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχος εξαπάτησης του ελληνικού λαού και πρέπει να πιει το ποτήρι μέχρι την τελευταία γουλιά. Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους διώξουμε από την εξουσία, αυτοί κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν μία ώρα αρχύτερα. Εμείς είμαστε εδώ για να μην πάει η χώρα στα βράχια και θα κάνουμε ότι μπορούμε να το εμποδίσουμε. Υπάρχει και το άλλο λάθος η θεωρία του ώριμου φρούτου. Όμως όσο μένουν τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό. Όσο μένουν η ζημιά για την χώρα αυξάνεται. Η αριστερή παρένθεση και η θεωρία του ώριμου φρούτου είναι εξίσου λάθη».
Μπακογιάννη: «Ο πρόεδρος (να μην) φοβάται το συνέδριο»
Mε τοποθετήσεις των μελών της συνεχίζεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Τα μέλη εμφανίζοντα διχασμένα, με άλλα να στηρίζουν τον κ. Σαμαρά και άλλα να ασκούν κριτική στις ενέργειες της ηγεσίας του κόμματος, ζητώντας τη σύγκληση συνεδρίου. Αξιοσημείωτη η αποχώρηση του Νίκου Δένδια από τη συνεδρίαση, περίπου στις 5.30 το απόγευμα, εκφράζοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν του δόθηκε νωρίτερα ο λόγος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έκανε λόγο για «λαθρεπιβάτες» στο μεταρρυθμιστικό κύμα που είχε ανάγκη η χώρα και από το χώρο της Ν.Δ. «Κάνω έκκληση να κατανοήσουμε ότι δεν κρύβεται πίσω από κάθε καλόπιστη κριτική η εσωστρέφεια. Οφείλω να πω όμως ότι δεν αγωνίστηκαν όλοι με την ίδια ένταση. Κάποιοι τράβαγαν τον κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και από τη δική μας παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης πρόσθεσε ότι δεν τον προβληματίζει το 28% που πήρε η ΝΔ στις εκλογές αλλά η πορεία της από εδώ και στο εξής. «Υπό συνθήκες είναι καλό ποσοστό. Με προβληματίζει τι κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν είναι δεδομένο ότι θα καρπωθούμε τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αγώνα. Δεν είναι κακό στη συζήτηση που ακολουθούμε να επαναοριοθετήσουμε και την ιδεολογία μας. Το έκτακτο συνέδριο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αμφισβήτηση του αρχηγού μας. Οι εξελίξεις στη χώρα ίσως να είναι ραγδαίες. Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι», τόνισε.
Ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Κώστας Τσιμάρας, υποστήριξε στην ομιλία του ότι «κάποιοι έχουν επιλεκτική μνήμη και θυμούνται μόνο αυτά που τους βολεύουν. Παραδείγματος χάριν», είπε «ξεχνούν ότι ο Α. Σαμαράς ήταν ο μόνος αρχηγός που κέρδισε εκλογική μάχη, με την πρώτη», ενώ ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης απάντησε σ΄όσους ασκούν κριτική στον Αντώνη Σαμαρά. «Εγώ ως γραμματέας μίλαγα περισσότερο με τον Αντώνη Σαμαρά παρά με τους υπουργούς. Κάποιοι να μας πουν τι κάνανε. Δεν μπορεί να μας κάνουν τα πρωτοπαλίκαρα».
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην προοπτική ενός συνεδρίου στη Χαλκιδική: «Καθαρές κουβέντες. Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι κρίσιμες οι ώρες που περνάμε. Όχι σε προσωπικές στρατηγικές. Κανένας χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Επανίδρυση της σχέσης μας με την κοινωνία που διαταράχθηκε λόγω εφαρμογής του μνημονίου. Ευρύς διάλογος. Όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησε την παράταξη σε συνέδριο στη Χαλκιδική, πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση και τώρα».
Η Όλγα Κεφαλογιάννη πρότεινε «να απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο, ευρύτατο κάλεσμα στις κεντροδεξιές δυνάμεις». Η πρώην υπουργός πρότεινε επίσης τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος. «Η μία θα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και θα εκπονεί σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα και η δεύτερη θα ασχοληθεί με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Ν.Δ.», είπε. «Αφού περάσουμε τα στάδια που περιγράφει ο πρόεδρος, προετοιμασμένοι και οργανωμένοι, σε δεύτερο χρόνο, να πάμε σε συνέδριο», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη διεκόπη μετά από τοποθέτησή της ότι «ο πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας». «Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό», της είπαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές και εκείνη απάντησε «αφήστε με να μιλήσω». Πηγές από το περιβάλλον της πρώην υπουργού αναφέρουν ότι η κ. Μπακογιάννη είπε επ' αυτού ότι «σε ένα συνέδριο ή θα βγει ο Σαμαράς ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός» και απαντώντας στις αντιδράσεις είπε ότι «στη Ν.Δ. δεν μιλάμε με κράχτες αλλά με επιχειρήματα».
Η Ντόρα Μπακογιάννη, έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού, επανέλαβε τα περί σύγκλησης συνεδρίου: «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της Ν.Δ. θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο. Είναι παρά πολύ σημαντικό να ακούσουμε τη βάση μας, να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους εκείνους που ψήφισαν και στήριξαν τη Ν.Δ. έτσι ώστε να μπορέσει η ΝΔ το ταχύτερο δυνατόν να ανασυγκροτηθεί και να εκπληρώσει το θεσμικό της ρόλο». Υπογράμμισε πως ο εσωκομματικός διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια αλλά «δύναμη και οξυγόνο για τα κόμματα» και συμπλήρωσε πως «ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της Ν.Δ. φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα», υποστηρίζοντας πως από ένα τέτοιο συνέδριο «η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη».
Ο δήμαρχος και πρόεδρος ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σύμφωνα με πηγές από τη Ν.Δ. είπε τα εξής: «Οι αλλαγές είναι μονόδρομος. Ξεκαθαρίζω. Όχι στην αλλαγή ηγεσίας. Όχι στις προσωπικές στρατηγικές. Όχι σε συζητήσεις σε δείπνα. Όχι συζητήσεις σε γραφεία. Δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση σε αυτά. Να ανοίξει το παιχνίδι. Να αναγνωρίσουμε λάθη και να τα διορθώσουμε. Εγγυητής είναι ο Α. Σαμαράς σε μια πορεία προς συνέδριο ο οποίος είναι εκλεγμένος από τη βάση και έχει απόλυτη νομιμοποίηση».
Επίσης ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κιρίζογλου σημείωσε πως δεν του αρέσουν «οι ζυμώσεις, οι μαλάξεις» και συμπλήρωσε: «Η γραμματεία αυτοδιοίκησης της ΝΔ να εκλέγεται από εκλεγμένα αυτοδιοικητικά στελέχη δημάρχους και όχι από τον πρόεδρο. (έκανε δεκτή την πρόταση ο κ. Σαμαράς). Όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στα όργανα και όχι λήψη αποφάσεων στις ταβέρνες. Κάποια πρωτοπαλίκαρα και καπεταναίοι της ήττας του 2009 και του 2015 θέλουν να πλήξουν τη ΝΔ και την ενότητά της αλλά δεν το λένε. Ζυμώνονται στα ΜΜΕ και σε γεύματα. Είναι αγνώμονες, αχάριστοι, ιδιοτελείς. Τους ξέρουν καλά οι πολίτες και εμείς τα μέλη της ΝΔ που δεν είμαστε λωτοφάγοι».
Ο βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος απευθύνθηκε στην κ. Μπακογιάννη, λέγοντας τα εξής: «Εγώ σε στήριξα Ντόρα το 2009 απέναντι στο Σαμαρά. Ήταν καλά τότε ε; Ήμουν καλός τότε, ε; Αλλά πάνω από όλα είμαι Ν.Δ. και θέλω να είμαι δίκαιος. Κάποιοι με ψέματα θέλουν τη φατσούλα τους στα ΜΜΕ και επικαλούνται τάχα μου το συνέδριο. Οι αρχηγίσκοι της δεκάρας. Παλικαρίσια λοιπόν, όποιος θέλει εδώ, και όχι φωτό με το μαλλί μιζαμπλί φτιαγμένο. Εδώ είναι το όργανο. Όχι τα κανάλια και το σταρ σίστεμ. Δεν υπάρχουν ύπατοι και ανθύπατοι, υπάρχουν όργανα. Τι λες κα Ντόρα Μπακογιάννη που παραιτήθηκε ο κάθε αρχηγός της ΝΔ μετά από κάθε ήττα; Το 2000 ο Κώστας Καραμανλής ευτυχώς που δεν παραιτήθηκε και όταν παραιτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης το 1993 λίγους μήνες αργότερα είπε ότι ήταν λάθος, και ήταν λάθος. Θετικές οι πρωτοβουλίες του προέδρου που ανακοίνωσε στην ΚΟ. Επαναλαμβανω ότι έγινε σπέκουλα με προβοκάτσιες από άσπονδους φίλους, συναδέλφους υπουργούς όταν ήμουν εγώ υπουργός, και με χαρακτήριζαν 'λαϊκή δεξιά' και 'λαϊκιστή'».
Ο Γιώργος Αδαμούλης μέλος της Π.Ε. σημείωσε πως «αδιαμφισβήτητος ηγέτης ο Α. Σαμαράς... Όχι στους βαρόνους και στα τζάκια».
Επίσης άλλο μέλος της Π.Ε που πήρε το λόγο, ο Κώστας Τάπρας, είπε: «Υπουργοί έδιναν τις εντολές, οι βουλευτές ψήφιζαν. Ενότητα και στήριξη στον Σαμαρά και τίποτα άλλο».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου