Χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, οι οποίες φαίνεται πως διήρκεσαν λιγότερο από μια ώρα- με τις τεχνικές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ να ξεκινούν την Τετάρτη. Από πλευράς, του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπουμετά το πέρας της συνεδρίασης ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την Ελλάδα,τονίζοντας παράλληλα τη δέσμευση της χώρας μας να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Οι συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς αρχίζουν την Τετάρτη, επιβεβαίωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας ότι θα γίνουν στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τεχνικές ομάδες θα γίνουν δεκτές και στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup συζητήθηκαν επίσης διαρθρωτικά μέτρα και ο τρόπος για να τονωθούν οι επενδύσεις. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της ρευστότητας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν εκταμιεύσεις γρήγορα χωρίς το πλήρες πακέτο.
Υπογραμμίζεται ότι αναφέρθηκε ότι στο Eurogroup υπήρξε αντιπαράθεση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλεκαι με άλλους υπουργούς Οικονομικών επειδή η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ειδικότερα, υποστηρίχθηκε ότι «αποτελεί μονομερή κίνηση». Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη ήταν πως αποτελούσε υποχρέωση της κυβέρνησης να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο, καθώς η χώρα έχει πληγεί από τις πολιτικές που εφάρμοσε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, «ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ...μου ζήτησε διευκρινίσεις και του απάντησα».
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε από πλευράς του ότι οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες ξεκινούν την Τετάρτη και επεσήμανε ότι οι θεσμοί θα εγγυηθούν ότι θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε αποστροφή για τη χρήση του όρου «τρόικα» από κάποιους συναδέλφους του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η τρόικα έχει τελειώσει». Προφανώς θα διατηρήσουμε δεσμούς με θεσμούς, αλλά όχι να έρχονται από κοινού και να προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές που απέτυχαν, σημείωσε.
Όπως διευκρίνισε, η ελληνική πλευρά υπέβαλε μία λίστα με 7 προτάσεις και θα υποβάλει άλλη μία λίστα με άλλες 7 προτάσεις για να καταλήξουν στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν. Παράλληλα, έδωσε διευκρινίσεις για τη συνέντευξη στην Corriere della Sera και είπε ότι «δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που έχει ανάγκη ο Κίτρινος Τύπος»
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για «καλά νέα» από το Eurogroup, επισημαίνοντας ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για να λυθεί το θέμα της ρευστότητας και ότι τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.
Kυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν θετικό το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, καθώς, όπως σημείωναν, συμφωνήθηκε ότι:1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Οι κύκλοι της κυβέρνησης τόνισαν ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι τώρα είναι η ώρα για να υπάρξει πρόοδος – αντικατοπτρίζοντας έτσι την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι «χάνουμε πάρα πολύ χρόνο» και ότι έχουν γίνει λίγα όσον αφορά στις συνομιλίες και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον σημειωθεί πρόοδος» και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο».
Σε αντίστοιχο πλαίσιο είχε κινηθεί και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένα, που είχε υπογραμμίσει ότι «πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να αρχίσουμε να δουλεύουμε περισσότερο».
Το γενικότερο κλίμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των μελών του Eurogroup, φαίνεται να διαμορφώνεται ιδιαίτερα πιεστικό για τη χώρα μας, με πολλούς υπουργούς να υποδεικνύουν σπατάλη χρόνου από πλευράς της Ελλάδας – σημειώνεται ότι σημειώθηκε επανειλημμένη χρήση του όρου «τρόικα» από υπουργούς Οικονομικών, κάτι που ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times ερμήνευσε ως ένδειξη εκνευρισμού. Σημειώνεται ότι ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζίμιρ, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι περιμένει να δει πραγματικούς αριθμούς στις ελληνικές προτάσεις. Από πλευράς του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί και να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την «τρόικα».
Στο μεταξύ, την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, είχε δηλώσει ότι από ό,τι είχε καταλάβει την ευθύνη των συζητήσεων θα αναλάμβανε το γραφείο του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, αντικαθιστώντας τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον κ. Δραγασάκη να διαψεύδει κατηγορηματικά και κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη προσπάθεια αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου