Νικόλ Λειβαδάρη
Η δήθεν χρεοκοπία… αναβάλλεται μέχρι την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, «θεσμοί» και λομπίστες χτίζουν τα έσχατα όπλα της πιστωτικής ασφυξίας πάνω στο δίλημμα «Τρίτο Μνημόνιο ή Grexit» και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται άμεσα να κάνει σκληρές και επώδυνες επιλογές.
Με τους πιστωτές να στέλνουν το παιχνίδι στις καθυστερήσεις και τη «σκούπα» στα ταμειακά διαθέσιμα να στραγγίζει, η ώρα μηδέν για την ρευστότητα πλησιάζει επικίνδυνα. Και βρίσκει στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μαξίμου τρεις – ή… δυόμισι, για την ακρίβεια – εισηγήσεις: «Έντιμος συμβιβασμός», εκλογές (ή δημοψήφισμα) για ρήξη, εκλογές για συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία και εξίσου αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ.
Η επιλογή ανάμεσα στα τρία σενάρια θα πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να γίνει πολύ σύντομα. Όλες οι πληροφορίες από Ευρώπη και ΔΝΤ δείχνουν ότι οι εταίροι ουδεμία πρόθεση έχουν να σεβαστούν τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές». Ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν στην πρώτη γραμμή των αξιώσεών τους κι εάν ακόμη παρακαμφθούν ή μετατεθούν προσωρινά, στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο ότι η στιγμή της τελικής αναμέτρησης θα έρθει τον Ιούνιο μαζί με τη διαπραγμάτευση του «μεγάλου πακέτου».
Υπό τα δεδομένα αυτά κι εάν δεν υπάρξει στροφή πολιτικού κατευνασμού από Βερολίνο και Βρυξέλλες – που δύσκολα θα υπάρξει – στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ακόμη και εισήγηση για στάση εξωτερικών πληρωμών: Για μη καταβολή της δόσης των 746,674 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν την εν λόγω πρόταση ως «λύση-καμικάζι» που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν προκρίνεται.
Η αμέσως πιο ήπια, αλλά αρκούντως ριζοσπαστική, εισήγηση εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τους πιστωτές είναι οι εκλογές (ή και δημοψήφισμα) με αίτημα πλέον την λαϊκή εντολή για ρήξη. Υπέρμαχοι αυτής της εκδοχής είναι η Αριστερή Πλατφόρμα και ορισμένα στελέχη – όχι όμως η πλειοψηφία – της, εντός του προεδρικού μπλοκ, κίνησης των 53. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μόλις χθες είπε πως «η μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου) δεν θα είναι το τέλος για την Ελλάδα», επιμένοντας πως η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις. Κοντά σ’ αυτή την προσέγγιση βρίσκεται και ο, παγίως υπέρμαχος του δημοψηφίσματος, υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης προκρίνοντας τα καθαρά διλήμματα.
Εκλογές, αλλά από διαφορετική αφετηρία και προοπτική φέρεται να εισηγείται άλλη ομάδα στελεχών των «53», αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Το πολιτικό πλαίσιο που θέτουν είναι η ενίσχυση της λαϊκής στήριξης και της διαπραγματευτικής ισχύος του πρωθυπουργού εν όψει της τελικής, σκληρής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.
Στην γραμμή της Realpolitik κινείται η τρίτη εισήγηση, εκείνη του «έντιμου συμβιβασμού». Βασικοί υπέρμαχοί της είναι τα μέλη της Πλατφόρμας 2010 με πρώτον τον Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά και στελέχη εκ των λιγότερο «συντηρητικών» του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. «Η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή για διαπραγμάτευση και κοινά αποδεκτή λύση και όχι για νέες εκλογές», ήταν το χαρακτηριστικό tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη μετά το τελευταίο δημοσίευμα της Bild για «μυστικό σχέδιο εκλογών».
«Το ερώτημα εδώ», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, «είναι ποια θα είναι η αναλογία εντιμότητας και υπαναχωρήσεων σ’ αυτόν τον συμβιβασμό. Εδώ που έχουμε φτάσει όμως αυταπάτες δεν υπάρχουν – η όποια συμφωνία δεν θα είναι ανώδυνη για το κόμμα».
Τις τελικές αποφάσεις επί όλων αυτών θα τις καθορίσουν οι επόμενες ημέρες, το πολύ εβδομάδες. Και το βέβαιο είναι πως θα τις πάρει ο, κατά τους Financial Times, «ψυχρός πολιτικός ρεαλιστής» Αλέξης Τσίπρας. Για τον οποίον όμως, επίσης οι Financial Times προειδοποιούν «μην ποντάρετε στο ότι θα κάνει τελικά την κωλοτούμπα»…
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου