Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ενοποιούν τις λίστες στο υπ.Οικ. - Έρχονται δεσμεύσεις καταθέσεων - Ρόλο-κλειδί ο Π. Νικολούδης


Η επιτάχυνση των ελέγχων στις λίστες με τους πιθανούς φοροφυγάδες αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτη στο ΣΔΟΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΚΕΦΟΜΕΠ (έλεγχος μεγάλου Πλούτου) και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Εξάλλου ο πήχης για τυα έσοδα από φορολόγηση κεφαλαίων που έχουν φύγει παράνομα στο εξωτερικό έχει τεθεί για το 2015 στα 725 εκ. 
Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών βρίσκονται οι φοροφυγάδες και ιδιαίτερα εκείνουι που όχι μόνο δε δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους στην εφορία αλλά τα τελευταία χρόνια τα έβγαλαν στο εξωτερικό. Προς επίτευξη του στόχου αποφασίστηκε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το κυβερνητικό σχέδιο για συντονισμένη και συντεταγμένη έρευνα στη λίστα των εμβασμάτων, της λίστας Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, ακινήτων εξωτερικού αλλά και μεγαλοκαταθετών.
Η πρώτη κίνηση έγινε με την ομαδοποίηση όλων των διαφορετικών λιστών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τώρα αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι έλεγχοι ένα βήμα παραπέρα και όσοι εντοπίζονται να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών εισοδημάτων τους με αυτά που εμφανίζονται στις διάφορες λίστες πριν ακόμη προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε να τους γίνεται δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων - ακινήτων ώστε αυτό να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης και να δεχθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου, να πληρώσουν και να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Στις περιπτώσεις όπου οι ελεγκτές διαπιστώσουν σημαντικές αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα διατάσσουν αμέσως τη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 100. Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στους παραπάνω ελέγχους καθώς προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 725 εκατ. ευρώ μόνο από τον έλεγχο των εμβασμάτων. 
Σημαντικός ο ρόλος του Παναγιώτη Νικολούδη
Επικεφαλής του επιχειρησιακού μέρους του εγχειρήματος της ενοποίησης των λιστών είναι ο υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης (φώτο). Όπως είπε στο koutipandoras.gr συνεργάτης του, ο υπουργός θα συναντήσει τους επικεφαλής όλων των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να συντονιστεί η επιχείριση και να προκύψουν άμεσα αποτελέσματα. 
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νικολούδης πριν αναλάβει υπουργός ήταν επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος κι από αυτή του τη θητεία έχει περί τις 5.000 υποθέσεις πιθανής φοροδιαφυγής, με κατ΄ελάχιστον 7 δισ. αδήλωτα κεφάλαια στα οποία αντιστοιχούν 2,5 δισ. φόροι που μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *