Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Όταν ο Βενιζέλος γίνεται porte parole του Σαμαρά…


Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ, η εξεταστική έρχεται και η προσωπική πολιτική αγωνία μετατρέπεται σε «θεσμική οδύνη».
Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ κάτω από το όριο του 3% και με τις τρεις θητείες της αντιπροεδρίας του να ελέγχονται από την εξεταστική επιτροπή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιλέγει να απαντήσει στην απειλή του πολιτικού αφανισμού με τον μέγιστο πολιτικό θόρυβο. Και με την απόφαση να τιμήσει μέχρι τέλους τη συμμαχία του με τον Αντώνη Σαμαρά: Εγκαλεί με επιστολή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί απηύθηνε ομιλία στην Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του Χρέους, καταγγέλλει από το βήμα της Βουλής «deal ασυλίας» μεταξύ Καραμανλή-Τσίπρα που αποτυπώθηκε στην εκλογή Παυλόπουλου και ξορκίζει το φάντασμα των Κανών διακηρύσσοντας ότι ο ίδιος «δεν έβαλε στον τόκο τα προσόντα του, περιμένοντας να καταστραφεί η χώρα για να γίνει πρωθυπουργός».
Και οι δύο, εξίσου θορυβώδεις, χθεσινές του κινήσεις - η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα πυρά που εξαπέλυσε στη συζήτηση για την εξεταστική στη Βουλή - είχαν κοινή, όσο και γαλάζια στόχευση: Την ανάδειξη του «υπόγειου deal» Τσίπρα-Καραμανλή και των νέων διαχωριστικών γραμμών στο συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο.
«Εάν στόχος όλων αυτών ήταν να τον χειροκροτήσουν χλιαρά οι 12 εναπομείναντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τότε μπορεί να αισθάνεται ηθικά δικαιωμένος. Εάν όχι, τότε απλώς κάνει τη δύσκολη δουλειά για τον Σαμαρά. Λέει και καταγγέλλει αντ’ αυτού όσα δεν μπορεί να πει ο ίδιος στους καραμανλικούς», σχολίαζε χαρακτηριστικά παλαιό, και μη ενεργό πλέον, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Η «ανοίκεια συμπεριφορά», όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν εκείνη που πυροδότησε και τα πιο έντονα γαλάζια αντανακλαστικά: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτελεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντα του ως ΠτΔ σε πείσμα όσων φλέρταραν με άλλες λύσεις. Αρα όχι τυχαίο ότι κάποιοι οργιάζουν», ήταν το φαρμακερό tweet του Ευάγγελου Αντώναρου, ενώ στους διαδρόμους της Βουλής δεν πέρασε ασχολίαστο και το δεκάλεπτο τετ-α-τετ που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του πριν από την έναρξη της συζήτησης για την εξεταστική. Εντονες, δε, ήταν και οι διαμαρτυρίες του Νικήτα Κακλαμάνη όταν, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε «συμφωνία ασυλίας μιας πλευράς της συντηρητικής παράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αλλοι βουλευτές παρατηρούσαν με νόημα ότι η σύμπλευση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει μάλλον ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αναγκαστικής και εθνοσωτηρίου πολιτικής συγκατοίκησης. «Μόνον που ο Σαμαράς», σημείωνε ένας εξ αυτών, «έχει επιλέξει προ πολλού τον δρόμο του. Για εκείνον δεν υπάρχει κέντρο και κεντροδεξιά. Μένει να φανεί εάν και για τον Βενιζέλο δεν υπάρχει πια κεντροαριστερά».
Εάν αυτό ισχύει, ουδείς αποκλείει να ξανασυναντηθούν οι δυό τους στα νέα οράματα και εγχειρήματα των «φιλοευρωπαϊκών» τόξων και πολιτικών σχηματισμών…


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *