Απόρριψη της συμφωνίας με τους πιστωτές στη Βουλή και εφαρμογή οδικού χάρτη για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα είναι ο πολιτικός άξονας που επιλέγει η Αριστερή Πλατφόρμα στην, ανοιχτή πια, ρήξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να συνδιαμορφώσουν τις κινήσεις τους εν όψει της σημερινής, κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική γραμμή που αποφασίστηκε είναι να μην υπερψηφίσουν την συμφωνία είτε με «Όχι», είτε με «Παρών» και να μην παραιτηθούν από τις έδρες τους. Συνολικά, η εκτίμηση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας είναι πως το πολυνομοσχέδιο δεν θα υπερψηφίσουν τουλάχιστον 30 έως 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήσεις δεν προτίθενται να υποβάλουν ούτε οι υπουργοί, ενώ σε ό,τι αφορά τον πολιτικό τους σχεδιασμό στο εξής το στίγμα έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος φέρεται να είπε πως «ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι αυτή η μετάβαση θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει με την χρησιμοποίηση των αποθεμάτων των 22 δις της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα χρήματα αυτά, όπως υποστήριξε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων έως ότου δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να εκτυπωθεί νέο νόμισμα.
Τον σχεδιασμό αυτό υποστήριξε λίγη ώρα αργότερα και η ιστοσελίδα Iskra που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Σε άρθρο που ανέβασε μετά τα μεσάνυχτα, υπό τον τίτλο «Στη Βουλή η απαράδεκτη συμφωνία – με διάτρητες, απαράδεκτες διαδικασίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά και άλλοι βουλευτές ή μεμονωμένοι, φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, απορρίπτοντας το τρομοκρατικό δίλημμα: συνθηκολόγηση ή καταστροφή.
Η χώρα διέθετε και διαθέτει αντιμνημονιακή προοδευτική λύση, η οποία, εφ’ όσον ήταν αναγκαίο, θα συνοδευόταν και με μια επιλογή που θα έθετε τη χώρα σε τροχιά εκτός ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, εφ’ όσον ήταν απαραίτητο, θα μπορούσε παρά τη θέληση της ΕΚΤ, να αξιοποιήσει τη ρευστότητα πολλών δισ. ευρώ που υπάρχει στο δίκτυο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας για ένα πρόγραμμα - γέφυρα μετάβασης εκτός ευρώ, για την εφαρμογή με ικανή ρευστότητα ενός προοδευτικού προγράμματος ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Ολόκληρο το άρθρο στο Iskra.gr:
«Στη Βουλή η απαράδεκτη συμφωνία – με διάτρητες, απαράδεκτες διαδικασίες
3,5 ΔΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Με διάτρητες - απαράδεκτες διαδικασίες εξπρές, που παραβιάζουν τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, εισάγεται την Τέταρτη (15/7) για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο πολυνομοσχέδιο του νέου τρίτου μνημονίου, του οποίου η ίδια η ουσία και η δόμηση περιφρονούν τους βουλευτές και κυρίως τη βούληση και τα πιο ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Ως απόρροια δύο και μόνο παραγράφων του απαράδεκτου μνημονιακού νομοσχεδίου που κατετέθη από την κυβέρνηση, αφαιρούνται άρον - άρον από την τσέπη του χειμαζόμενου ελληνικού λαού 3,3 δισ. ευρώ ετησίως !
Συγκεκριμένα, εξαιτίας των αναδιατάξεων στον ΦΠΑ ο ελληνικός λαός θα πληρώνει ετησίως 2,4 δισ. ευρώ, 80 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα, ενώ από τις κύριες συντάξεις θα χαθούν 850 εκατ. ευρώ ετησίως από την αύξηση του ποσοστού της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ !
Και αυτά είναι μόνο η αρχή σε ένα σιδηρόδρομο εισπρακτικών και φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τριτο-μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια πολυνομοσχέδια για να ολοκληρώσουν τη μεγάλη μνημονιακή συμφωνία.
Μέτρα που περιέχονται στο ίδιο πολυνομοσχέδιο και θίγουν συμφέροντα πλούσιων ομάδων, μόνο ως «ασπιρίνες» και «άλλοθι» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά και άλλοι βουλευτές ή μεμονωμένοι, φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, απορρίπτοντας το τρομοκρατικό δίλημμα: συνθηκολόγηση ή καταστροφή.
Η χώρα διέθετε και διαθέτει αντιμνημονιακή προοδευτική λύση, η οποία, εφ’ όσον ήταν αναγκαίο, θα συνοδευόταν και με μια επιλογή που θα έθετε τη χώρα σε τροχιά εκτός ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, εφ’ όσον ήταν απαραίτητο, θα μπορούσε παρά τη θέληση της ΕΚΤ, να αξιοποιήσει τη ρευστότητα πολλών δισ. ευρώ που υπάρχει στο δίκτυο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας για ένα πρόγραμμα - γέφυρα μετάβασης εκτός ευρώ, για την εφαρμογή με ικανή ρευστότητα ενός προοδευτικού προγράμματος ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.»
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου