Σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτική που προσπαθεί να επιβάλλει το Βερολίνο φέρεται να έρχεται το ΔΝΤ. Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους «πολύ περισσότερη από αυτή που σκέφτεται ή συζητεί η Ευρώπη λόγω της καταστροφής της οικονομία της και των τραπεζών τις τελευταίες 2 εβδομάδες», αναφέρει εμπιστευτική έκθεση του IMF που εστάλη στην Ευρώπη χθες το βράδυ και αποκαλύπτει το Reuters.
Η ενημερωμένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας λίγες ώρες αφού η Αθήνα και οι 18 πιστωτές της συμφώνησαν επί της αρχής να ανοίξουν διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ., με αντάλλαγμα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.
«Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους, υπογραμμίζει την ανάγκη για μείωση χρέους κλίμακας πολύ μεγαλύτερης από αυτή που εξεταζόταν και από αυτή που έχει προτείνει ο ESM» αναφέρει το ΔΝΤ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών στην εξυπηρέτηση όλων των ευρωπαϊκών δανείων συμπεριλαμβανομένων και των νέων και μια δραματική παράταση της ωρίμανσης ή αλλιώς θα πρέπει να γίνονται ετήσιες μεταφορές κονδυλίων στον ελληνικό προϋπολογισμό ή μεγάλο εξ αρχής κούρεμα, επισημαίνει η εμπιστευτική έκθεση.
Στην ενημερωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αναφέρονται ότι κι αυτές οι προβλέψεις υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους περαιτέρω επιδείνωσης.
Στην έκθεση του Ταμείου σημειώνονται επίσης:
- Ο δανεισμός της Ελλάδας με οποιοδήποτε επιτόκιο κάτω του επιπέδου ΑΑΑ θα οδηγήσει σε μια δυναμική το χρέος που ΔΕΝ θα είναι βιώσιμο επί δεκαετίες.
- Το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 200% την επόμενη διετία
- Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ, που θεωρείται ακόμα ασφαλές.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης γνώριζαν για την εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters οι ηγέτες της ευρωζώνης γνώριζαν την εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ, πριν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.
«Οι αριθμοί συμπεριλαμβανομένου και του 200% που αφορά το χρέος της Ελλάδας επί του ΑΕΠ, κυκλοφορούσαν ήδη από το Σάββατο. Η Κριστίν Λαγκάρντ και οι άλλοι, τα γνώριζαν πριν συμφωνηθούν οι όροι για το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα την Δευτέρα το πρωί» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Greece debt/GDP to reach 170% by 2022 vs 142% expected two weeks ago, and peak near 200% in next two years - updated IMF analysis
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου