Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

"Ναι μεν, αλλά"... το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup

Μεταξύ συγκρατημένης αισιοδοξίας και ξεκάθαρης επιφυλακτικότητας κινούνται οι δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και άλλων αξιωματούχων, στο πλαίσιο του κρισιμότερου -κατά κοινή παραδοχή- Euirogroup για την Ελλάδα.
Dombrovskis: Η Ελλάδα έχει σημειώσει ξεκάθαρη πρόοδο
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ξεκάθαρη πρόοδο, αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των Θεσμών.
Όπως είπε, η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, δείχνει ότι υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις.
Επεσήμανε πάντως ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θέματα και ανησυχίες για το πρόγραμμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν".

Τέλος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να δοθεί μια εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συνεργαστεί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και  να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα του ΕSM.
Dijsselbloem: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία, υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης
Η αποψινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα είναι αρκετά δύσκολη εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem προσερχόμενος στο Eurogroup.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει "ισχυρή δέσμευση" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

"Πρέπει να ακούσουμε τους υπουργούς και τους θεσμούς να δούμε τι βελτιώσεις απαιτούνται", πρόσθεσε ο Dijsselbloem.

"Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία. Υπάρχουν πολλές επικρίσεις για τις ελληνικές προτάσεις επί της ουσίας, ενώ τίθεται και ζήτημα εμπιστοσύνης", δήλωσε.
Schaeuble: Δεν μπορούμε να βασιστούμε στις υποσχέσεις της Ελλάδας
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός –έως και απαισιόδοξος- εμφανίστηκε στις δηλώσεις του προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Όπως τόνισε, οι ελληνικές προτάσεις απέχουν πολύ από το να είναι επαρκείς, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα το θέμα της εμπιστοσύνης, την οποία έχει καταστρέψει η ελληνική πλευρά.
"Η εμπιστοσύνη είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, οι Έλληνες δεν έχουν κάνει οτιδήποτε για να την ενισχύσουν", επισήμανε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα θα είναι "εξαιρετικά δύσκολες".
Ξεκαθάρισε δε ότι η ελάφρυνση του χρέους "δεν είναι δυνατή σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες", προσθέτοντας ότι μια απόφαση θα πρέπει να έλθει αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο προειδοποίησε ότι "δεν μπορούμε να βασιστούμε στις υποσχέσεις από την Ελλάδα".
Chr. Lagarde: Είμαστε εδώ για να κάνουμε μεγάλη πρόοδο
Tην ελπίδα για "σημαντική πρόοδο" στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε προσερχόμενη στο Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
"Είμαστε εδώ σήμερα για να κάνουμε μεγάλη πρόοδο",  δήλωσε στους δημοσιογράφους.
P. Moscovici: Κλειδί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
"Η κοινή θέση των τριών θεσμών είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης για ένα καινούργιο πρόγραμμα στήριξης", δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. Τόνισε επίσης, ότι η λεπτομερής λίστα προτάσεων που απέστειλε η ελληνική πλευρά και επικυρώθηκε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών, αποτελεί "μια ισχυρή ένδειξη της ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής δέσμευσης της Ελλάδας".
Κλειδί είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Sapin: Σημαντική η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με Ελλάδα
Θα χρειαστούν συγκεκριμένες "απαντήσεις" για τη ρύθμιση και εφαρμογή των μέτρων, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, M. Sapin, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο.
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι το θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικό και ερωτηθείς για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί με την Ελλάδα είπε: "Άκουσα χθες τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει για μεταρρυθμίσεις που μπορεί να ψηφιστούν από την επόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη".

Τέλος τόνισε ότι δεν είναι "ταμπού" το ζήτημα του χρέους αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί ονομαστική μείωση.

"Είναι κόκκινη γραμμή για πολλά κράτη μέλη", σημείωσε.
"Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός" σημείωσε, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους. Ο κ. Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με "πολιτική αποφασιστικότητα" και "κουράγιο" ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις".
"Η εμπιστοσύνη, ανέφερε, δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης.Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις".
Ο κ. Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε, νωρίτερα, συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προέβλεψε ότι υπάρχει πιθανότητα 60-40 να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο ORF.
Ωστόσο ο Σέλινγκ πρόσθεσε πως αυτή η πιθανότητα ισχύει μόνο αν η Ελλάδα εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμιστικά μέτρα.
"Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν έρθουν, αυτό θα αντιστραφεί", είπε, αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία.
Padoan: Δεν θα έχουμε συμφωνία σήμερα, αλλά θα κηρύξουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων
"Δεν είμαστε εδώ σήμερα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά για να κηρύξουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα", είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικων, Pier Carlo Padoan, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τον ίδιο "έχουμε έρθει σήμερα εδώ με ανοιχτό μυαλό".

Τέλος εκτίμησε ότι η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα είναι μεγάλη σε διάρκεια και δύσκολη.
Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος
Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός της Ολλανδίας.
"Η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα"
Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup. O κ. Γεωργιάδης είπε ότι "η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα".
Ανέφερε ότι "οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική".
Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να ζητήσουμε την αξιολόγηση των θεσμών
Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά πρέπει να ζητήσουμε την αξιολόγηση των θεσμών για τις προτάσεις της Αθήνας, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Louis de Guindos.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι απλώς μια λίστα από προαπαιτούμενα. "Θα πρέπει να προετοιμαστεί το νέο μνημόνιο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή, τόνισε ότι ασφαλώς δεν ήταν θετικό, σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη.
Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Kαταστροφικό το δημοψήφισμα
"H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται" δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, συμπληρώνοντας ,ωστόσο, ότι το Eurogroup πριν πάρει την απόφασή του έχει ανάγκη από διευκρινήσεις σ’ ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων. Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται όπως είπε ο Μ. Νούναν, το ζήτημα των τραπεζών και πως σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις".
Ανέφερε "πως το δημοψήφισμα μπορεί να ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο κατέληξε σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή". Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τη χτεσινή ευρεία συναίνεση που κέρδισε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Μ. Νούναν, αναμένει, όπως είπε, να δει αυτές τις κινήσεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Peter Kazimir, κατά την είσοδο του στο Eurogroup, εξέφρασε τις αμφιβολίες του αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
"Βλέπω τεράστια προβλήματα με την DSA (την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους)", ήταν η δήλωση του εισερχόμενος στην σύνοδο.
ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Πρέπει να επιλυθούν οι αντιφάσεις στην στάση της Ελλάδας
Την ανάγκη να βρεθεί μία λύση στις αντιφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna προσερχόμενος στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. Όπως είπε θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις για τις ελληνικές προτάσεις. Ακόμη περίεγραψε το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης νέας συμφωνίας ως "μαστίγιο και καρότο" ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Edward Scicluna:
"Θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις επί των προτάσεων. Θεωρώ οτι ο πυρήνας των συνομιλιών θα είναι για την επίλυση αυτής της αντίφασης μεταξύ μίας κυβέρνησης που έχει τώρα καταθέσει πολλές προτάσεις που πάνε ακόμη πιο πέρα από το ότι είχε συζητηθεί πριν το δημοψήφισμα, έχουμε νέο υπουργό Οικονομικών και επίσης το οτι αυτές οι προτάσεις εγκρίθηκαν επίσης από το ελληνικό κοινοβούλιο. Από την άλλη μεριά έχουμε μία κυβέρνηση, την ίδια κυβέρνηση που εξελέγη με μία πλατφόρμα που πάει κόντρα σε αυτές τις προτάσεις και έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να διενεργήσει δημοψήφισμα καλώντας τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν αυτού του είδους τα μέτρα. Επομένως πρέπει να επιλύσουμε αυτή την αντίφαση. Πρέπει να μας καθησυχάσουν και δεν είναι θέμα λέξεων, αλλά ένα πρόγραμμα που όταν εφαρμοστεί βήμα-βήμα θα υπάρχει ένα είδος πλαισίου με ένα καρότο και ένα μαστίγιο για να διασφαλιστεί οτι θα επιτύχουμε τα αποτελέσματα που απαιτούνται από αυτές τις προτάσεις".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *