Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Το Grexit ήταν από την αρχή στο μυαλό μου

Ότι το Grexit ήταν στο μυαλό του από την αρχή αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο "Newstateman.com" ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, αναφέρει ότι υπήρχε μια μικρή ομάδα ανθρώπων η οποία και εργαζόταν πάνω στο συγκεκριμένο σενάριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η χώρα προετοιμαζόταν για πιθανό Grexit. 
Θα πρέπει να σκεφτόσασταν το Grexit από την πρώτη μέρα... τον ρωτάει ο δημοσιογράφος και ο κ. Βαρουφάκης απαντάει: Ναι, απόλυτα. 
Ερωτηθείς αν είχαν πραγματοποιηθεί προετοιμασίες σχετικά με ένα Grexit ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ένα "πολεμικό συμβούλιο" μέσα στο υπουργείο, αποτελούμενο από πέντε άτομα: δουλεύαμε πάνω στη θεωρία, σε χαρτί, οτιδήποτε έπρεπε να γίνει (στο πλαίσιο της προετοιμασίας/ή στην περίπτωση Grexit).  Είναι όμως ένα πράγμα να δουλεύεις σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων και είναι εντελώς διαφορετικό να προετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμαστεί η χώρα θα έπρεπε να ληφθεί μια εκτελεστική απόφαση, η οποία και δεν λήφθηκε ποτέ. 
Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει και την άποψή του για τα IOUs σημειώνοντας πως δεν θα έπρεπε η χώρα να προχωρήσει απευθείας σε ένα δικό της νόμισμα. Αντ αυτού θα έπρεπε να εκδώσουμε τα δικά μας IOUs, να "κουρέψουμε" τα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν το 2012 και έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ή έστω να ανακοινώσουμε ότι αυτό θα κάναμε και στη συνέχεια να παίρναμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *