Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να βρίσκεται στην Αίγινα, ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής ο Guardian δημοσίευσε άρθρο του πρώην ΥΠΟΙΚ που εξηγεί γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο Γερμανός ομόλογος του θέλει την έξοδο από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους, ώστε να αποδεχθούν το δικό του μοντέλο της πειθαρχημένης ευρωζώνης.
«Η Γερμανία δεν θα δείξει έλεος στον ελληνικό πόνο-έχει συμφέρον να μας διαλύσει», είναι ο τίτλος του άρθρου του κ. Βαρουφάκη, στο οποίο αναφέρει πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, ωστόσο δεν γνώριζε ότι το Grexit ήταν ο στόχος των ηγετών της ευρωζώνης.
«Την πρώτη μου εβδομάδα ως υπουργός Οικονομικών, με επισκέφθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), ο οποίος μου έθεσε μία σκληρή επιλογή: να αποδεχθώ τη "λογική" του πακέτου διάσωσης και να εγκαταλείψω κάθε απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ή να "συντριβεί" η δανειακή συμφωνία -με την άρρητη επίπτωση ότι θα κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες», αποκαλύπτει και υποστηρίζει ότι οι εκκλήσεις της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους έπεσαν στο κενό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010, υπήρχαν δύο επιλογές για την παραμονή στην ευρωζώνη. Μια λογική, που θα πρότεινε κάθε τραπεζίτης, να γίνει αναδιάρθρωση χρέους και να μεταρρυθμιστεί η οικονομία. Και μια τοξική, η προσφορά νέων δανείων σε μια χρεοκοπημένη οντότητα, παριστάνοντας πως παραμένει φερέγγυα.
«Το δημοσιονομικό δράμα της Ελλάδας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα εδώ και πέντε χρόνια, για έναν λόγο: την πεισματική άρνηση των πιστωτών να προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση χρέους», γράφει και συνεχίζει:
«Γιατί, ενάντια στην κοινή λογική, ενάντια στην ετυμηγορία του ΔΝΤ και ενάντια στις καθημερινές πρακτικές τραπεζιτών που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες με οικονομική δυσχέρεια, (οι πιστωτές) αντιστέκονται σε μια αναδιάρθρωση χρέους; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με όρους οικονομικούς, γιατί εντοπίζεται βαθιά στις λαβυρινθώδεις πολιτικές της Ευρώπης.
Στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως «από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, και σαν να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός μας ότι τα προγράμματα "διάσωσης" δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τη διάσωση της Ελλάδας (και με οτιδήποτε έχει να κάνει με την οριοθέτηση της Βόρειας Ευρώπης), μια μεγάλη πλειοψηφία στο Eurogroup - κάτω από την κηδεμονία του Σόιμπλε - είχε υιοθετήσει το Grexit είτε ως προτιμώμενο αποτέλεσμα ή όπλο επιλογής εναντίον της κυβέρνησής μας" συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών».
«Ακολούθησαν πέντε μήνες διαπραγματεύσεων σε συνθήκες νομισματικής ασφυξίας και μια υποκινούμενη τραπεζική φυγή υπό την επίβλεψη και την εκτέλεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα ήταν σαφές: αν δεν παραδινόμασταν, σύντομα θα ήμασταν αντιμέτωποι με κεφαλαιακούς ελέγχους, αναλήψεις από ATM, μια παρατεταμένη τραπεζική αργία και τελικά Grexit»,υπογραμμίζει σε άλλο σημείο.
«Μετά την κρίση του 2008/9, η Ευρώπη δεν γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί. Θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για τουλάχιστον την αποβολή μιας χώρας (δηλαδή, ένα Grexit) για να ενισχυθεί η πειθαρχία; Ή να στραφεί προς μια ομοσπονδία; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα από τα δύο, το υπαρξιακό άγχος της πάντα αυξάνεται. Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι όπως έχουν τα πράγματα, χρειάζεται ένα Grexit για να καθαρίσει ο αέρας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξαφνικά, ένα μονίμως μη βιώσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος, χωρίς το οποίο ο κίνδυνος ενός Grexit θα εξασθενούσε έχει αποκτήσει μια νέα χρησιμότητα για Σόιμπλε», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου