Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κομισιόν: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο των μελών της ΕΕ


Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Maja Kocijancic, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κ. Kocijancic.

Ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ για Ελλάδα - Τουρκία

"Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Mark Toner σε συνέντευξη Tύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με τις απειλές της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας και τα σχόλια του τούρκου ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu, για "τουρκικά" Ίμια, ο M. Toner απάντησε πως όσον αφορά στα σχόλια, θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από την ίδια την Τουρκία (και όχι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ). "Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και πολλά χρόνια τις αναγκαίες διπλωματικές οδούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία, ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ, να συνεργάζονται για να διατηρήσουν καλές σχέσεις και γειτνίαση ώστε να διαφυλάτετται η ειρήνη και η ασφάλεια στο Αιγαίο".


Βερολίνο: Για εσωτερική κατανάλωση οι τουρκικές προκλήσεις

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που έχουν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Παραπέμποντας όμως την ίδια ώρα σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους τούρκους πολίτες. «Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του γερμανού υπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *