Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας ζητά ο Ερντογάν



Σε μια προφανή προσπάθεια να επιβάλλει τους δικούς του όρους, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «δεν λειτουργεί» η συμφωνία για το προσφυγικό.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα (Παρασκευή) ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί, σε μια προφανή προσπάθειά του να επιβάλλει τους δικούς του όρους στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Όπως πρόσθεσε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.


«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται χαρακτηριστικά την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης.

Η παραπάνω επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, έπειτα από τις σχετικές παροτρύνσεις της Άγκυρας και τα διπλωματικά παιχνίδια του ίδιου του Ερντογάν.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαρτίου.

Η Ε.Ε. αρνείται περαιτέρω χρηματοδότηση στην Άγκυρα

Την ίδια στιγμή και οι Ευρωπαίοι φέρονται δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ασκεί ο Εντογάν, με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να αποφασίζουν τη μη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης του 2016, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον Τούρκο πρόεδρο για τη χρήση προσφύγων για «πολιτικούς σκοπούς».

Έπειτα από τη σημερινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο τρόπο να πιέσει για περαιτέρω υποστήριξη» την κίνηση του Ερντογάν να προωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Δήλωσε επίσης πως Ε.Ε. και Τουρκία διαφωνούν με την εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2016 για τους πρόσφυγες, κατά την οποία η Ευρώπη υποσχέθηκε να πληρώσει στην Άγκυρα έξι δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, και η Τουρκία να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή προς τη γηραιά ήπειρο.

Όπως τόνισε ο Μπορέλ, οι Βρυξέλλες θα καταβάλουν τα υπόλοιπα κεφάλαια, περίπου τρία δισ. ευρώ, σε συγκεκριμένα έργα μέχρι τα τέλη του 2020.

Πυρά κατά Ελλάδας, τιμητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε προβεί σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ότι πράγματι δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ως τιμητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα κατηγόρησε εκ νέου τις ελληνικές Αρχές ότι έχουν σκοτώσει πρόσφυγες στον Έβρο και ότι βυθίζουν βάρκες στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα διώκει αυτούς τους ανθρώπους. Απ’ όσα γνωρίζω έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Επιπλέον, έριξαν στις φουσκωτές βάρκες μεταναστών προκειμένου να τις βυθίσουν, κάτι που είναι βάναυση πρακτική», σχολίασε μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Παράλληλα, μια μέρα αφότου ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι στέλνει άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων κατά μήκος της συνοριογραμμής, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως τα σύνορα προς την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοιχτά για τους μετανάστες που περνούν μέσα από την Τουρκία. Είπε, επίσης, πως δεν πρόκειται για «καταναγκαστική» πολιτική αλλά υποστήριξε ότι η αποχώρηση από την Τουρκία είναι επιλογή των προσφύγων. 













0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *