Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η εβδομάδα του Αγίου Τσιόδρα.



Μέτρα ασπιρίνες για τη μεγάλη κρίση της οικονομίας λόγω της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας να ανακοινώνει έκτακτο πακέτο 200 δις ευρώ (το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας) και τον Έλληνα ομόλογο του αρχικά 2 δις (ενώ κατ αναλογία θα έπρεπε να ανακοινώσει 40 δις). Την ίδια στιγμή η σοσιαλιστική κυβέρνηση της- ανάλογου μεγέθους- Πορτογαλίας ανακοίνωνε 9,2 δις.


Διορθωτικές πρωθυπουργικές κινήσεις με συμπληρωματικά 3 δις ευρώ και άλλα 5 από το ΕΣΠΑ τα χρήματα από το οποίο θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς στην οικονομία. Για να δοθεί η σχετική έγκριση αλλαγής του προσανατολισμού του ΕΣΠΑ θα χρειαστούν μήνες και σε κάθε περίπτωση τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μετά από ένα χρόνο. Καμία αντίδραση από τη κυβέρνηση στην Αθήνα, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι τα κράτη μέλη μπορούν να πάρουν όσα μέτρα θεωρούν αναγκαία για την διάσωση της οικονομίας τους. «Κοιτάξτε εμείς έχουμε  το πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή  να έχουμε ένα ταμειακό απόθεμα, τα 32 δις. Ευρώ », δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας για το «μαξιλάρι Τσακαλώτου», που δεν χρησιμοποιείται παρά την κρίση.

Πρωθυπουργική έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και επιδεικτική αγνόηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης για ρύθμιση απαγόρευσης των απολύσεων με παράλληλη ανάληψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το δημόσιο. «Μεγάλο μακελειό» με τις απολύσεις να έχουν ξεπεράσει τις 40.000 μέσα σε 15 μέρες. Δυνατότητα αναβολής της καταβολής του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι, ακόμη και για τις επιχειρήσεις που δεν σημειώνουν μείωση του τζίρου τους.

Πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αποδοχών προ κρίσης, να μετατρέπονται σε επιδοματούχους 400 ευρώ τον μήνα για δύο μήνες και βλέπουμε. Ικανοποιητικό το ποσόν, δηλώνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς «όταν μένεις μέσα περιορίζονται τα έξοδα». Σημειώνεται ότι ακόμη και η νεοφιλελεύθερη βρετανική κυβέρνηση καλύπτει το 80% του -προ κρίσης- μισθού των εργαζομένων, που θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι χωρίς να εργάζονται.    



Silver alert για τον εξαφανισμένο (μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, με παράλληλη αναβάθμιση σε υφυπουργό του κ. Χαρδαλιά και εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ κ. Τσιόδρα. Συνεχείς κατηγορίες από τον πρώτο για την «ανεύθυνη» συμπεριφορά των πολιτών,  μέσω των οποίων φαίνεται να επιχειρείται η μετάθεση της κυβερνητικής και κρατικής ευθύνης στους πολίτες, στην περίπτωση που ξεφύγει ο έλεγχος της πανδημίας.

Αγιοποίηση από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ του δεύτερου, που δηλώνει μεταξύ των άλλων ότι συνειδητά  τα κρούσματα «υποκαταγράφονται» στην Ελλάδα και ότι «θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά». Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από ένα 24ωρο πηγές από το Μαξίμου διέρρεαν πως «συγκρατήσαμε τα κρούσματα», παραθέτοντας μια εικόνα που ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως είναι πλασματική. 



Επιστολή προς τον πρωθυπουργό του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, με την οποία επισημαίνει λάθη στην αντιμετώπιση της επιδημίας,  εκφράζοντας τη διαφωνία του με το μοντέλο της Ιταλίας που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα για την χαρτογράφηση των κρουσμάτων και προτείνοντας να ακολουθηθεί το μοντέλο της Κορέας και της Γερμανίας «που βγήκαν στο δρόμο και έπαιρναν τυχαία δείγματα». Απάντηση Τσιόδρα ότι η Νότια Κορέα έχει μέσα και προσωπικό που η Ελλάδα δεν διαθέτει, ότι υπάρχει κίνδυνος πανικού από τους έντονους ελέγχους αλλά και  πρόβλημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Απαράδεκτες οι απαντήσεις Τσιόδρα, υποστηρίζουν Πανεπιστημιακοί.

Ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας ότι μαζί με τα καταστήματα «Everest» προσφέρουν δωρεάν καφέ ή χυμό για όσους εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία ή το ΕΚΑΒ και αντιδράσεις  από τους υγειονομικούς του ΕΣΥ: «Εν όψει 24ωρης εφημερίας Παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Γεννηματά χρεωθήκαμε ονομαστικά 2 (δύο) μάσκες απλές χειρουργικές ο καθένας. Όταν ο ΕΟΔΥ λέει κάθε 3 ώρες να αλλάζει η μάσκα». «Στο "Σωτηρία" (όπου νοσηλεύονται τα 2/3 των διασωληνωμένων από #Covid_19 ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ) δεν υπάρχει σήμερα ΟΥΤΕ ΜΙΑ μάσκα ffp3 και ΟΥΤΕ ΜΙΑ μάσκα ffp2 για το υγειονομικό προσωπικό».

Συνεχείς παρεμβάσεις ιατρών και νοσηλευτών σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία ανά τη χώρα, στις οποίες υπογραμμίζουν τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, την αυξανόμενη τάση κρουσμάτων στους υγειονομικούς ή την έλλειψη τεστ. Γιατροί καταγγέλλουν στο Τvxs.gr, ότι στο νοσοκομείο Νάξου, που καλύπτει 20 χιλιάδες άτομα, έχουν σταλεί μόνο δώδεκα διαγνωστικά τεστ.  Η προκήρυξη  για διετείς συμβάσεις  νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού «δεν προβλέπει ούτε μία θέση γιατρού» τονίζουν σε «κραυγή αγωνίας».

Στο «αμήν», ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση και σφοδρές αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες για τις μαζικές συγκεντρώσεις στους ναούς που αποτελούσαν μια «βόμβα» για τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή όλων των λειτουργιών, και των κυριακάτικων, στις Ορθόδοξες εκκλησίες και «σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας». 

Σουρεαλιστικές σκηνές σε ιερό ναό στα Σπάτα, όπου ο κ. Τσιόδρας συμμετείχε ως ψάλτης στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, για την οποία όμως είχαν ειδοποιηθεί οι τηλεοπτικοί σταθμοί: πιστοί, κυρίως μεγάλης ηλικίας,  συνωστίζονται χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και μάλιστα παραλαμβάνουν αντίδωρο από το σκεύος, στον προθάλαμο της εκκλησίας.

Επιτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση από την κυβέρνηση με fake news, όπως ότι  η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα-μαμούθ, των 750 δις, της ΕΚΤ για τον κορονοϊό κατόπιν... παρέμβασης Μητσοτάκη. Συνεχή τηλεοπτικά διαγγέλματα του τελευταίου, που διορθώνει υπουργούς, κάνει συστάσεις και δοξάζεται ως « μεγάλος πατερούλης»: «Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχτηκε πρωταθλήτρια στην θωράκιση απέναντι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του αόρατου και μέχρι στιγμής, ακατανίκητου εχθρού με την ονομασία Covid-19», σχολιάζει αρθρογράφος στο «Πρώτο Θέμα». «Η Ελλάδα του Μητσοτάκη, μέσα σ αυτές τις συνθήκες ενός άτυπου και ανορθόδοξου πολέμου, έστειλε αδιάβαστη μια ολόκληρη Ιταλία. Έγινε παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και για την Γερμανία. Αυτή η Ελλάδα κατάφερε να βάλει τα γυαλιά στην Μέρκελ, τον Σόιμπλε και σε ό, τι συνιστά μια τόσο μεγάλη και τόσο δυνατή χώρα όπως είναι η Γερμανία.

..Όπως τότε με τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και αν ζούσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, είμαι σίγουρος πως θα διαπίστωνε μια μεγάλη αλήθεια: «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν τον Κορωνοιό σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν τον κορωνοιό σαν Έλληνες», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *