Επειδή πολλά ακούγονται και πολλά
να διαστρευλώνουν την πραγματική διάσταση των δεδομένων, το πανεπιστήμιο του
Johns Hopkins (JHU) εξέδωσε περίληψη του πως να αποφύγετε και να προστατευτείτε
από τον Ιό
* Ο ιός δεν είναι ζωντανός
οργανισμός, αλλά ένα πρωτεϊνικό μόριο ( που καλύπτεται από ένα προστατευτικό
στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του
οφθαλμικού, ρινικού ή παρειακού βλεννογόνου, αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα
(μετάλλαξη) και τα μετατρέπει σε επιθετικά και πολλαπλασιαστικά κύτταρα.
* Δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι
ζωντανός οργανισμός αλλά πρωτεϊνικό μόριο, δεν σκοτώνεται, αλλά αποσυντίθεται
μόνο του. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και
τον τύπο του υλικού όπου βρίσκεται.
* Ο ιός είναι πολύ εύθραυστος. Το
μόνο πράγμα που τον προστατεύει είναι ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα λίπους. Αυτός
είναι ο λόγος για τον οποίο το σαπούνι ή το απορρυπαντικό είναι το καλύτερο φάρμακο,
επειδή ο αφρός ΔΙΑΛΥΕΙ το ΛΙΠΟΣ (γι ‘αυτό πρέπει να τρίψετε τόσο πολύ: για 20
δευτερόλεπτα ή περισσότερο, για να φτιάξετε πολύ αφρό). Με τη διάλυση της
στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.
* Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ λιώνει το λίπος. γι
‘αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε νερό πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου για πλύσιμο
χεριών, ρούχων και οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο
αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο.
* Το αλκοόλ ή οποιοδήποτε μείγμα
με αλκοόλ πάνω από 65% ΔΙΑΛΥΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΙΠΟΣ ειδικά το εξωτερικό λιπιδικό
στρώμα του ιού.
* Οποιοδήποτε μείγμα με 1 μέρος
λευκαντικού (;) και 5 μέρη νερού διαλύει άμεσα την πρωτεΐνη, τη διασπά από το
εσωτερικό.
* Το οξυγονωμένο νερό βοηθά πολύ
μετά το σαπούνι, το αλκοόλ και το χλώριο, επειδή το υπεροξείδιο διαλύει την
πρωτεΐνη του ιού, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσετε καθαρό και κάνει ζημιά στο
δέρμα σας.
* ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ
ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΔΙΚΑ. Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός όπως βακτήρια. Δεν μπορούν
να σκοτώσουν με τα ανθοβιοτικά ότι δεν είναι ζωντανό, αλλά γρήγορα να
αποσυνθέσoυν τη δομή του σε όσα έχουν ειπωθεί.
* Μην ανακινείτε ΠΟΤΕ
χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα, φύλλα ή πανί. Ενώ ο ιός είναι
κολλημένος σε μια πορώδη επιφάνεια, είναι πολύ αδρανής και αποσυντίθεται μόνο
μεταξύ 3 ωρών (ύφασμα και πορώδη υλικά), 4 ωρών (στο χαλκό, επειδή είναι από τη
φύση του αντισηπτικά και στο ξύλο, επειδή απορροφά την υγρασία και το μόριο του
αποσυντίθεται ), 24 ωρών (χαρτόνι), 42 ωρών (μέταλλο) και 72 ωρών (πλαστικό).
Αλλά αν τινάξετε το αντικείμενο ή χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστήριο
(ξεσκονιστήρι) φτερών, τα μόρια του ιού επιπλέουν στον αέρα για έως και 3 ώρες
και μπορούν να εγκατασταθούν στη μύτη σας.
* Τα μόρια του ιού παραμένουν
πολύ σταθερά στο εξωτερικό κρύο, ή στο τεχνητό όπως των οικιακών κλιματιστικών
και των αυτοκινήτων. Χρειάζονται επίσης υγρασία για να παραμείνουν σταθερά, και
ιδιαίτερα σκοτάδι. Επομένως, τα αφυδατωμένα, ξηρά, ζεστά και φωτεινά
περιβάλλοντα θα τα υποβαθμίσουν ταχύτερα.
* UV LIGHT σε οποιοδήποτε
αντικείμενο που μπορεί να περιέχει μόρια του ιού, διασπά τη πρωτεΐνη του ιού.
Για παράδειγμα, για απολύμανση και επαναχρησιμοποίηση μάσκας είναι τέλειο.
Προσέξτε όμως γιατί διασπά επίσης και το κολλαγόνο (που είναι πρωτεΐνη) στο
δέρμα, προκαλώντας τελικά ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.
* Ο ιός ΔΕΝ μπορεί να περάσει από
υγιές δέρμα.
* Ξύδι ΔΕΝ είναι χρήσιμο γιατί
δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους.
* ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ Η
ΒΟΤΚΑ εξυπηρετεί. Η ισχυρότερη βότκα είναι 40% αλκοόλ, και χρειάζεστε το 65%.
* LISTERINE ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
Εφόσον έχει 65% αλκοόλ.
* Όσο πιο περιορισμένος είναι ο
χώρος, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού μπορεί να υπάρξει. Όσο πιο ανοιχτός
ή φυσικά αερίζεται, τόσο λιγότερη.
* Αυτά όλα ειναι καλά, αλλά
πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν και αφού έχετε αγγίξει, φαγητό, κλειδαριές,
διακόπτες, τηλεχειριστήριο, κινητό τηλέφωνο, ρολόγια, υπολογιστές, τραπέζια,
τηλεόραση, κλπ. Και όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο.
* Πρέπει να ΕΝΥΔΑΤΩΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
ΣΑΣ που ξηραίνονται από το πολύ πλύσιμο, επειδή τα μόρια μπορούν να κρυφτούν
στις μικροσκοπικές ρωγμές.
hub.jhu.edu
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου