Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Η (ηχηρή) απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα

 


 γράφει η Μαρίνα Αλεξανδρή

 

H επαναλειτουργία των σχολείων βρίσκει την κυβέρνηση εκτεθειμένη σε μια πολιτική απόφαση υψηλού ρίσκου, τους επιδημιολόγους διχασμένους και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα εξαφανισμένο. ‘Η τουλάχιστον, αποστασιοποιημένο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σφόδρα ενοχλημένο από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το Μαξίμου το θέμα των σχολείων.

 

Σύμφωνα με την σημερινή «Δημοκρατία» υπάρχει ρήξη Τσιόδρα – Μητσοτάκη για τα σχολεία, σε βαθμό μάλιστα που ο καθηγητής σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση. Άλλες πληροφορίες τον φέρουν οργισμένο και πικραμένο – σε βαθμό να αποχωρήσει από μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής του υπουργείου Υγείας επειδή δέχθηκε αιχμές από συναδέλφους του για παρασκηνιακές συνεννοήσεις με το Μαξίμου. Ηταν η συνεδρίαση, της οποίας είχε προηγηθεί η κυβερνητική προαναγγελία για άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχει υπάρξει εισήγηση της επιτροπής.

 

 

Το βέβαιο είναι πως ο καθηγητής Τσιόδρας δεν είναι ευτυχής ούτε με το κλίμα στην επιτροπή των επιδημιολόγων, ούτε όμως με την τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και το ίδιο το Μαξίμου. Όπως είναι επίσης δεδομένο πως ούτε εκείνος είχε ενημέρωση για την ειλημμένη, και καθαρά πολιτική, απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια ανεξαρτήτως των επιδημιολογικών στοιχείων και εισηγήσεων.

  

Ως προς την ουσία του θέματος, και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας φέρεται κατ΄αρχάς να διαφωνούσε με την – οριζόντια τουλάχιστον – επαναλειτουργία των σχολείων.

 

Η αρχική θέση, από την πλειοψηφία της επιτροπής, ήταν να παραμείνουν όλα τα σχολεία κλειστά για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη, προκειμένου να υπάρξει πιο καθαρό αποτύπωμα της χαλάρωσης των εορτών στο επιδημιολογικό φορτίο. Η κυβέρνηση προκατέλαβε τις αποφάσεις, προανήγγειλε την άμεση επαναλειτουργία τους, και εκεί απειλήθηκε ανοιχτή και δημόσια ρήξη.

 

Η ενδιάμεση φόρμουλα που βρέθηκε, προκειμένου να μην υπάρξει ανοιχτή διαφοροποίηση της επιτροπής – του Σωτήρη Τσιόδρα συμπεριλαμβανομένου – ήταν να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά και να ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα (στις 18 Ιανουαρίου) η Γ’ Λυκείου, και στις 25 του μήνα οι υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων.

 

Και εδώ, ωστόσο, οι επιφυλάξεις από πολλά μέλη της επιτροπής ήταν ισχυρές. Πέραν του πολύ αργού ρυθμού ανάσχεσης της πανδημίας, ο βασικός φόβος των ειδικών ήταν η άγνωστη ακόμη συμπεριφορά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού – ενός στελέχους που, μέχρι στιγμής, φαίνεται να ευνοεί την μεγάλη και ταχεία διασπορά μέσω των ασυμπτωματικών φορέων μικρότερης ηλικίας.

 

Σ’ αυτή την φάση ήταν που μπήκε στο τραπέζι και η πρόταση για επαναλειτουργία των σχολείων στην βάση των επιδημιολογικών ζωνών: να λειτουργήσουν, σε πρώτο χρόνο, μόνον τα δημοτικά που βρίσκονται στις λιγότερες επιβαρυμένες περιοχές και να μείνουν κλειστά στις αυξημένου κινδύνου πόλεις και περιφέρειες.

 

 

 

Και αυτή την φορά όμως η κυβέρνηση έσπευσε να προκαταλάβει τις αποφάσεις, αφενός υπό την πίεση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και αφετέρου υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους που μπορεί να είχε ο διαχωρισμός των σχολείων ανά περιφέρεια. Το ίδιο έργο παίχτηκε ξανά, πρώτα έγιναν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και στην συνέχεια, την Παρασκευή, συνεδρίασε η επιτροπή, η οποία εκ των υστέρων και όχι ομόφωνα εισηγήθηκε θετικά για το άνοιγμα όλων των δημοτικών.

 

Στην πολιτική διάσταση της υπόθεσης, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το κλίμα εντός της επιτροπής έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο μετά και την ανακοίνωση της εισαγγελικής έρευνας για την απώλεια του ελέγχου της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη. Η έρευνα παραγγέλθηκε με βάση τις δηλώσεις του  διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Νικόλαου Καπραβέλου, ο οποίος είχε «δείξει» τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων ως υπεύθυνα για το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.

 

Η εισαγγελική παρέμβαση έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών επιδημιολόγων, οι οποίοι θυμίζουν ότι και πριν από την Θεσσαλονίκη η επιτροπή είχε κάνει διαφορετική εισήγηση, σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιπτώσεις, που δεν εισακούστηκε: Στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι όταν είχε ζητήσει τεστ για όσους έρχονται στην χώρα, και στην επαναλειτουργία των σχολείων μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού όταν είχε προτείνει περισσότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές.

 

Όλα αυτά όμως δεν λέγονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δημοσίως. Διότι οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι που τα επισημαίνουν θεωρούν ότι η όποια δημοσιοποίηση διαφωνιών σ’ αυτή την φάση, πόσο μάλλον οι παραιτήσεις, θα τινάξουν στον αέρα το ήδη εύθραυστο εγχείρημα συγκράτησης της πανδημίας. «Αν χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου χάθηκε και το παιχνίδι», λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πιο προβληματισμένους, μεταξύ των επιστημόνων.

 

Την ίδια άποψη φέρεται να συμμερίζεται, σε έναν βαθμό, και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Οι σχέσεις του καθηγητή με το Μαξίμου, άλλωστε, είχαν αρχίσει να ψυχραίνουν από την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανακοίνωση του καθολικού lockdown – τότε που ο πρωθυπουργός τον αποκαλούσε σε εθνικό δίκτυο «Σωτήρη». Όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο καθηγητής άρχισε τότε να νοιώθει ότι κάποιοι μπορεί και να τον χρησιμοποιούν.

    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *