Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Εμβόλια υπάρχουν, γιατί δεν γίνονται εμβολιασμοί;

 


γράφει η Αθηνά Παπανικολάου  

 

Ο γιατρός Γρηγόρης Γεροτζιάφας (πανεπιστημιακή κλινική Σορβόννης) γράφει για τα εμβόλια και την υγειονομική πολιτική.Τον ακολουθώ και τα λεγόμενα του επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που στελνουν τα ξαδέρφια μου από τις ΗΠΑ.

 

Grigoris Gerotziafas

1. Το εμβόλιο είναι εμπόρευμα.

 

Όποια χώρα το πληρώνει ακριβότερα παίρνει περισσότερες δόσεις (Ισραήλ).

 

Όποια χώρα το παράγει δεσμεύει περισσότερες δόσεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία).

 

Όποια χώρα έχει καλλίτερες σχέσεις με τον παραγωγό παίρνει περισσότερες δόσεις (UK, Καναδάς)

 

Όποια χώρα ποντάρει στην δική της παραγωγή δεν συμμετέχει ενεργά στο παζάρι των υπαρχόντων εμβολίων (Γαλλία, UK)

 

Σχετικά με τις χώρες της ΕΕ φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές στον ρυθμό εμβολιασμού στις χώρες που δεν παράγουν εμβόλια (πχ Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) που μάλλον αντανακλούν το διαπραγματευτικό τους βάρος εντός ΕΕ και την ύπαρξη κρατικών μηχανισμών για τον εμβολιασμό

 

Τέλος, η Αφρική, η Λατινική Αμερική η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία όπως και η Αυστραλία (για διαφορετικούς λόγους είναι έξω από το παζάρι).

 

Η Κίνα είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς με την επιδημία κάνει επικοινωνιακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα αλλά εμβόλια δεν κάνει. Για το αν πραγματικά η πανδημία ελέγχεται στην Κίνα πραγματικά αμφιβάλω (πολλές φορές εδώ και έναν χρόνο διαπιστώσαμε ότι οι κινέζοι δίνουν ψεύτικα στοιχεία).

 

2. Η ταχύτητα εμβολιασμού στις ΗΠΑ είναι μικρή ενώ η ανάγκη εμβολιασμού είναι μεγάλη (για πολλούς λόγους). Με την έναρξη της θητείας του Biden ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί άρα θα υπάρξει λιγότερο προϊόν στην διεθνή αγορά. Δηλαδή θα αποχαιρετίσουμε το όνειρο της ανοσίας στην κοινότητα μέχρι το καλοκαίρι.

 

3. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων - παρά την εντυπωσιακή άνοδο των καμπυλών είναι ελάχιστο ακόμη και για τις ΗΠΑ. Άρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

 

Για τους λόγους αυτούς πρέπει

 

1. οι πατέντες των εμβολίων να σπάσουν. Πρέπει η κάθε χώρα να μπορεί να παράγει τον τύπο εμβολίου που η βιοτεχνολογική και παραγωγική υποδομή της επιτρέπει

 

2. Πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας και της νόσου COVID-19 που να περιλαμβάνει

 

Ι. Παραγωγή εμβολίων και εμβολιαστικό σχέδιο

 

ΙΙ. Αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, στοχευμένα τεστ, ιχνηλάτηση επαφών, μέτρα αποστασιοποίησης

 

ΙΙΙ Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κέντρο το COVID-19 για γρήγορη διάγνωση της νόσου, γρήγορο εντοπισμό των ασθενών με κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης με περισσότερα κρεβάτια συμβατικής νοσηλείας και ΜΕΘ.

 

Μονο με ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι ρεαλιστικό μόνο εφόσον αυξηθούν οι δαπάνες για την υγείας θα ξεφύγουμε από το "ακορντεόν" των lockdown και το καθοδικό σπιράλ της κρίσης.

 

Αφού τελειώσαμε με τις ονειρώξεις ήρθε η ώρα της πραγματικής πολιτικής υγείας και των ευθυνών όλων.

 

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

 

Πηγή: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=FRA~DZA~AUT~BRA~CAN~DEU~GRC~RUS~SAU~CHE~USA~ISR~CHN~CUB~GBR

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *