Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

30 πολιτικοί ύποπτοι για παράνομο πλουτισμό

Τη λίστα του ΣΔΟΕ που καταγράφει «ανοίγματα» και «μαύρες τρύπες» στα περιουσιακά πολιτικών προσώπων, αναζητά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης

30 πολιτικοί ύποπτοι για παράνομο πλουτισμό
Στο «κυνήγι» πολιτικών (τ. υπουργών, βουλευτών, γ. γραμματέων) που μπορεί να έχουν φοροδιαφύγει ή να έχουν εμπλακεί σε «ξέπλυμα χρήματος» μπήκε από χθες η δικαιοσύνη, με δυναμική παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Με αφορμή δημοσιεύματα που έφερναν το ΣΔΟΕ μετά από πολύμηνη έρευνα να έχει εντοπίσει 30 πολιτικούς με περίεργα «ανοίγματα» και «μαύρες τρύπες» στα περιουσιακά τους στοιχεία, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής έδωσε παραγγελία προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να αναζητήσει την περιβόητη λίστα και να πραγματοποιήσει κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του λίστα 30 πολιτικών (τ. υπουργών, εν ενεργεία και πρώην βουλευτών, γ. γραμματέων, αλλά και στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που φέρονται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Να αναζητήσει τη λίστα με τα 30 ονόματα πολιτικών και να πραγματοποιήσει εισαγγελική έρευνα για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ζητά από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη  ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής
Ο Ν. Παντελής ζητεί από τον Γρ. Πεπόνη, εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει μια τέτοια λίστα, να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβώσει εάν έχουν διαπραχθεί από πολιτικά πρόσωπα το βασικό έγκλημα της φοροδιαφυγής, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα που σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.
Η εισαγγελική έρευνα, εφόσον εντοπίσει εν ενεργεία υπουργούς, θα πρέπει να παραπέμψει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, αφού το Σύνταγμα αναθέτει σε αυτή την ειδική διαδικασία αναζήτησης ευθυνών για κυβερνητικά στελέχη.
Αντίθετα, για τους εν ενεργεία βουλευτές -όπως επισημαίνει η εισαγγελική παραγγελία- ο οικονομικός εισαγγελέας μπορεί να διενεργήσει όλες τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις, για να βεβαιώσει εάν έχουν διαπραχθεί ή όχι εγκλήματα, χωρίς πάντως να γίνουν ενέργειες που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών (π.χ. δεν μπορούν να κληθούν για εξηγήσεις ή απολογία κλπ.).
Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε επί θητείας Διώτη ύστερα από καταγγελίες για πλουτισμό πολιτικών, που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί, κάτι που φέρεται να βεβαιώνεται και από διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και «πόθεν έσχες». Κατά τα δημοσιεύματα, στη λίστα-μυστήριο συγκαταλέγονται πολιτικοί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε «ηχηρά» ονόματα κορυφαίων στελεχών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
 http://www.ethnos.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *