Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«Δεν πουλάνε, χαρίζουν»


ΟΠΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε δήλωση του Α. Σαμαρά το 2011, όταν υποστήριζε ότι δεν μπορεί να δίνεται ένας δημόσιος οργανισμός σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα κέρδη. «Ανοησίες» απαντά η κυβέρνηση

Toυ Νίκου Σβέρκου

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ και του μάνατζμεντ του οργανισμού σε ιδιώτες, ενώ το ελληνοτσεχικό fund Emma Delta, ο μοναδικός πλέον υποψήφιος αγοραστής, αναμένεται να καταθέσει σήμερα την τελική του πρόταση για το ποσό της εξαγοράς.

Συνεχίζοντας την αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι «πολλαπλά εκτεθειμένη, καθώς αποδείχθηκε ότι η διαδικασία πώλησης του κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ είναι “στημένη”». Επιτιθέμενος δε στον Αντώνη Σαμαρά, υπενθύμισε ότι σε παλαιότερη ομιλία του στη ΔΕΘ στις 9 Οκτωβρίου του 2011 είχε δηλώσει πως «όταν πουλάς σε μια τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις».


Οι… εντιμότατοι φίλοι τους

«Τελικώς, ο κ. Σαμαράς υλοποιεί αυτό με το οποίο δήθεν έλεγε ότι διαφωνεί» σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε για την ανάγκη τα έσοδα του κερδοφόρου οργανισμού να κατευθυνθούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντ’ αυτού, όμως, οι κυβερνώντες «τον υποεκτιμούν και τον χαρίζουν στους εντιμότατους φίλους τους». Οσο δε για τα περί Βόρειας Κορέας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι μόνο στην ασιατική χώρα «και στην Ελλάδα γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί με έναν μόνο υποψήφιο. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι κανείς δεν έχει ασυλία».

Το «γάντι» σήκωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταφεύγει «σε αθέμιτα μέσα –ψεύδη, συκοφαντίες και απειλές– τώρα πια και σε ανοησίες» και υποστήριξε ότι «το ποσό των κερδών, το οποίο αντιστοιχεί στο 34% που ανήκει στο Δημόσιο, και το οποίο θα πωληθεί, είναι 171,7 εκατ.». Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει να δει το τελικό ποσό της προσφοράς που «δεν θα είναι ούτε διπλάσιο ούτε τριπλάσιο» αλλά μεγαλύτερο, και κατέληγε λέγοντας ότι «ο μόνος που τελικά αντιδρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», τον οποίο και καλούσε «να πει στον ελληνικό λαό τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί».

Αντιφάσεις με τα νούμερα 

Μια αναφορά όμως του Γιάννη Στουρνάρα εξελήφθη από την Κουμουνδούρου ως απόδειξη ψεύδους της κυβέρνησης. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμπαν σε δημοσίευμα της «Αυγής» το οποίο ανέφερε πως «ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι με το ειδικό φορολογικό καθεστώς του 30% το Δημόσιο έχει ήδη εισπράξει για το πρώτο τρίμηνο 85 εκατ. ευρώ και, άρα, έχει διασφαλίσει τα συμφέροντά του κ.ο.κ. Από αυτό όμως συνάγεται ότι τα κέρδη του Οργανισμού το πρώτο τρίμηνο ανέρχονται σε 270 εκατ. και στο έτος θα κυμανθούν περί το 1 δισ. ευρώ». Ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 622 εκατομμυρίων που προσφέρει η Emma Delta, και το οποίο επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρεία.

Οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι δεν φαίνεται πάντως να επιθυμούν ενεργό ανάμειξη στην κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτικά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χαρακτηριστικά ότι η αντιπαράθεση διαδραματίζεται μόνο γύρω από το τίμημα για τον ΟΠΑΠ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *