Τρίτη 23 Απριλίου 2013

“Βάλτε τέλος στη λιτότητα με έκδοση ευρω-ομολόγων”

ΗΠΑ, ΔΝΤ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΣ ΣΟΪΜΠΛΕ

Ομηρικοί καβγάδες στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών για να αλλάξει η Ευρώπη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Μια πολύ δυσάρεστη βραδιά, γεμάτη φωνές και ένταση, ήταν για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –που βρέθηκε στην Ουάσινγκτον- η Παρασκευή που πέρασε. Δέχτηκε συντονισμένα πυρά από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που του ζήτησαν να τερματιστεί επιτέλους η λιτότητα στην Ευρώπη και η Γερμανία να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο της και τις ευθύνες της, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει πράξει.


Ανταπόκριση του “Σπήγκελ”

Τα παραπάνω αποκαλύπτει ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Σπίγκελ», σημειώνοντας ότι το βράδυ της Παρασκευής στην αμερικανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου τού ΔΝΤ, έγιναν ομηρικοί καβγάδες μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Σπίγκελ», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ για άλλη μια φορά ζήτησαν από τη Γερμανία –τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης- να αναλάβει τις ευθύνες της και να ηγηθεί της Ευρώπης για την επίλυση της οικονομικής κρίσης.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις ΗΠΑ αλλά και στην ίδια τη Γερμανία πολλοί πιστεύουν ότι η Γερμανία αρνείται να παίξει ηγετικό ρόλο και παραμένει δειλή στις αποφάσεις της, καθώς δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Το περιοδικό σημειώνει ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν από τον κ. Σόιμπλε να εκδώσει ευρω-ομόλογα, να φρενάρει την πολιτική λιτότητας, η οποία τους εκνευρίζει σφόδρα -όπως αναφέρει το «Σπίγκελ»-, να δοθεί περισσότερος χρόνος στις υπό κρίση χώρες για να διορθώσουν τα οικονομικά τους και, κυρίως, να καταργηθεί το όριο δημοσιονομικού χρέους στην ευρωζώνη.

“Αερολογίες”

Οι θέσεις αυτές έφεραν τη σύγκρουση των δύο πλευρών, με το γερμανικό περιοδικό να κάνει λόγο για «όργιο φωνασκιών». Από τη μεριά του ο Σόιμπλε απάντησε στους Αμερικανούς ότι οι προτάσεις τους δεν είναι συγκεκριμένες και πως πρόκειται ουσιαστικά για «αερολογίες», η ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, όπου το ομόσπονδο κράτος ανέλαβε τα χρέη των πολιτειών, και ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε τελικά να παραδειγματιστούν από την ευρωζώνη, όπου οι χώρες-μέλη έχουν μειώσει τα χρέη τους στο μισό, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον.

Ο καβγάς οδήγησε σε αδιέξοδο, δεν πάρθηκε καμιά απόφαση και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο, στη σύνοδο του G20 στη Ρωσία.

 ……………………………………………………….

«Μοντέλο» η Κύπρος

Με δηλώσεις του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Βιρτσαφτσβόχε», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει πως ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες στην Κύπρο θα αποτελέσει μοντέλο και για το μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα λέει: «Το μοντέλο συμμετοχής των μετόχων, πιστωτών και μη εγγυημένων καταθέσεων, πρέπει να είναι η συνήθης πρακτική στην περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εμφανίζει προβλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, εγείρεται θέμα ηθικής όταν μια τράπεζα επιδίδεται σε επικίνδυνες πρακτικές με μεγάλα κέρδη, αλλά αν υπάρξει αποτυχία αναθέτουμε στο Δημόσιο να πληρώσει τα σπασμένα».
http://www.efsyn.gr





0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *