Παπαδημητρίου Νίκος
Περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης από την Πορτογαλία, την οποία θα επισκεφθεί την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Δεν θα περιοριστεί φυσικά σε αυτό, καθώς στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επαφές με πολιτικά κόμματα και συνδικάτα, ακόμη και ομιλία σε δημόσια συζήτηση. Μετά την Πορτογαλία, θα ακολουθήσουν άλλες γειτονικές χώρες.
Παράλληλα εξάλλου με την ευρωπαϊκή περιοδεία, στο εσωτερικό μέτωπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε έτοιμος -δισ., στο συνέδριο του Economist πρώτα και στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών στη συνέχεια- να κυβερνήσει. Έτοιμος αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όχι απλώς να σώσουν τη χώρα από το καταστροφικό αδιέξοδο του Μνημονίου, αλλά να την αλλάξουν εγγυώμενοι τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο των πολιτών από την κρίση.
Προϋπόθεση γι' αυτό, "μια καθαρή πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας" και πρώτη πράξη η ακύρωση του Μνημονίου ήδη από το βράδυ των εκλογών.
Ταυτόχρονα, σημειωτέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε την εβδομάδα αυτή να ξεδιπλώνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και αφού βεβαίως έχει προηγηθεί, και συνεχίζεται, σοβαρή, άοκνη προσπάθεια από την επιτροπή προγράμματος, επιμέρους επιτροπές, την Κ.Ο. κ.ο.κ.
5+3 προτάσεις για την έξοδο από την κρίση
Οι πρώτες πέντε προτάσεις έχουν ως εξής:
1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημονίου με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Και ταυτόχρονα έναρξη της αληθινής, σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. "Στόχος μας -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να επικεντρωθούμε στην αύξηση των δημόσιων εσόδων τα οποία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υστερούν έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες". (Είναι στο 41% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και 45% στην Ευρωζώνη).
3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου, με τον κατώτατο μισθό να προσδιορίζεται στα 751 ευρώ μεικτά, και επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις συλλογικές συμβάσεις. Επίσης αύξηση των φορολογικών εσόδων στα νομικά πρόσωπα (αυτά σήμερα στην Ελλάδα κινούνται στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέρος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 2,3%). Ζήτησε επίσης την άμεση επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας, του προβλήματος που ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης περιέγραψε ως υπαρξιακό και εθνικό. Στο σημείο αυτό, υποσχέθηκε να διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, εκείνη όμως που θα παίρνει ρίσκα, όχι εκείνη που ξέρει απλώς να λεηλατεί την εθνική οικονομία. Με σεβασμό -τόνισε- στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία. "Θα δώσουμε τέλος στην ψευδώνυμη ιδιωτική πρωτοβουλία των αποκρατικοποιήσεων" -ήταν μια άλλη φράση- κλειδί.
5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας: "Το κράτος - πρόνοιας είναι συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Δεν είναι εμπόδιο", είπε σε μια άλλη χαρακτηριστική αποστροφή του.
Παραλλήλως ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη:
Α. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Στο θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσε τη δέσμευσή του για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, για κατάργηση του πελατειακού κράτους (δεν είναι η Αριστερά που το έχτισε, ανέφερε εξάλλου). Ενώ έριξε στον Αντ. Σαμαρά το γάντι για το με ποια κριτήρια αξιολογήθηκαν οι κατ' αυτόν 15.000 ακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι... "Οι απολύσεις δεν ακυρώνουν την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος και υποταγή στον παραλογισμό των δανειστών".
Β. Ο αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Μικρά και ευέλικτα έργα αντί φαραωνικών και πολυδάπανων, προτείνει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, με τον Αλ. Τσίπρα να επικαλείται τους υπολογισμούς της Διεθνούς Διαφάνειας για ετήσιο κόστος διαφθοράς στην Ελλάδα στα 14 δισ. ευρώ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου