Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τους προβληματίζει ο λαός


Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι έρχεται και τέταρτο Μνημόνιο και ανησυχούν για τη μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις


Του Νίκου Σβέρκου
Το σχέδιο για τους επόμενους μήνες μορφοποιεί το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη πλέον την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα. Στην Κουμουνδούρου τα στελέχη εκτιμούν ότι «προετοιμάζεται νέο, τέταρτο Μνημόνιο, ενώ κυβέρνηση και τρόικα έχουν κρυφή ατζέντα μέχρι τον Ιούνιο». Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να κινητοποιείται ο «λαϊκός παράγοντας», ακόμα και όταν υιοθετούνται μέτρα διαλυτικά για την κοινωνία, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μονιμοποίηση του χαρατσιού, ενώ στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει το 27 με 30%.


Σκοπός του ηγετικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ισχυροποιηθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μετατοπισθεί η αντιπαράθεση από το «αριστερά – δεξιά» στο σχήμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η στόχευση οι προσυνεδριακές διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν χαρακτήρα «τοπικών πολιτικών γεγονότων», ενώ τον Μάιο η «πορεία προς τον λαό» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας πάντως δεν σκοπεύει να μπει σε έναν αέναο κύκλο εσωκομματικών αναζητήσεων σχετικά με το ευρώ. Οσο μάλιστα η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα θέτει το ζήτημα επανεξέτασης της θέσης για το ευρώ, εκμεταλλευόμενη τις σχετικές διεργασίες στο ΑΚΕΛ, τόσο η πλειοψηφία θα υπενθυμίζει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη συνεδρίασή της έχει αναλύσει διεξοδικά το ζήτημα. «Η εναλλακτική λύση δεν είναι ο εθνικός απομονωτισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση του οργάνου, ενώ προσέθετε ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει την περιοδεία σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με επόμενο σταθμό, σύμφωνα με το σχεδιασμό, την Ισπανία. Οι συνεργάτες τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ευχαριστημένοι από την έκβαση των συναντήσεων στην Πορτογαλία, οι οποίες θα μπορούσαν να αναγνωστούν και ως «πρόβα» της πολιτικής συμμαχιών που θα επιχειρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αφενός η συνομιλία με τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, μπορεί να φέρει ρήγματα και νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ η απεύθυνση σε συνδικαλιστικές οργανώσεις με αριστερή καταγωγή μπορεί να λειτουργήσει ως πρόπλασμα της κοινωνικής συμμαχίας που θα στηρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Οσο για το κάλεσμα στο ΚΚΕ, στο οποίο θα επιμείνει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της πλειοψηφίας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι ο Περισσός υψώνει συνεχώς τείχη, ενώ «η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή θα μπορούσε να εκληφθεί ως απάντηση σε προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα ως πρωθυπουργού».

n.sverkos@efsyn.gr via http://www.efsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *