Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Εκοιμήθη ο Ιεράρχης του λαού - ο πρώην Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίος


Σε θλίψη έχει βυθιστεί η Κρήτη καθώς ο μητροπολίτης πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος εκοιμήθη.
Πένθιμα ηχούν από το πρωί οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Μητρόπολης Κισσάμου - Σελίνου για την απώλεια του γέροντα Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη που εκοιμήθη σε ηλικία 102 ετών ,ενώ με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου κηρύχθηκε επταήμερο πένθος για όλο το δήμο όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.


Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη, τη Μεγάλη Πέπτη θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου Χανίων στις 12 το μεσημέρι. Η  σωρός του θα τεθεί  σε λαϊκό  προσκύνημα στον Ιερό  Μητροπολιτικό Ναό.Ο ενταφιασμός του σεπτού ιεράρχη θα γίνει στο προαύλειο του ναού.







Θα προηγηθεί αρχιερατικό συλλείτουργο. Το πένθος θα φέρει ο Μηροπολίτης Λάμπης, Σφακίων και Συβρίτου Ειρηνάιος, πνευματικό παιδί του Μακαριστού, ενώ τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.


Στον Ιερό Μητροπολιτκό Ναό του Αγίου Μηνά τελέστηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης τρισάγιο.



Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης


Για τον μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο που εκοιμήθη μίλησε στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.


Μίλησε για έναν άριστο κληρικό, ιεράρχη και άνθρωπο που διέπρεψε και αγαπήθηκε εντός κι εκτός της χώρας και πρόσθεσε ότι η απώλειά του για την Κρήτη είναι μεγάλη, ενώ αποκάλυψε πως ο ίδιος έγινε κληρικός εξαιτίας του ακολουθώντας τα βήματά του.





Συλλυπητήριο μήνυμα Αντώνη Σαμαρά:

"Μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, εκοιμήθη, σήμερα.
Ένας πραγματικός Ιεράρχης που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την Κρήτη και ταυτίστηκε με το ποίμνιό του.
Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της Πίστης και το μεγαλείο της προσφοράς σε εκείνους που έχουν ανάγκη, βάζοντας τη σφραγίδα του σε Οικοτροφεία για απόρους, Γηροκομεία, Πνευματικά Κέντρα, Ανθρωπιστικά Ιδρύματα και Σχολές και παραδίδοντας ένα πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό έργο.
Η Χριστιανοσύνη θα τον τιμά και οι Έλληνες θα τον ευγνωμονούμε".



Το βιογραφικό του Κρητικού ιεράρχη

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911.


Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.


Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του νομού Χανίων την περίοδο 1938-1945. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν πρεσβύτερος και από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.


Χρημάτισε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, ενώ επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέλεξε διά κλήρου αυτόν Επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισσάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Χρημάτισε δύο φορές Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.


Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος και το μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόνη, αλλά και πολλοί άλλοι Ιεροί Ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Συνήθιζε να ομιλεί κάθε Σάββατο από το γερμανικό ραδιόφωνο στους εκεί Έλληνες και άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό μέ τίτλο "Ορθόδοξος Μετανάστης". Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος τη φροντίδι και επιμονή κλήρου και λαού των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου.


Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή. Οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.


Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου και η Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Ήταν ισόβιος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος". Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.


Το έτος 2008 ιδρύθηκε το Σωματείο με την επωνυμία "Ένωση Προβολής του έργου του από Κισσάμμου και Σελίνου Μητροπολίτη Ειρηναίου".


Από τον Οκτώβριο του 2009 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο "Ειρηναίος Γαλανάκης", τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Κίσσαμο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2009. Σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη είπε χαρακτηριστικά «εσύ όχι Μίκης, ουρανομήκης είσαι».


Επί της Αρχιερατείας του και δι' ενεργειών του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν:


Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λπ.)

Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου (οι Σχολές του σημερινού ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Κισάμου)


Η Οικοκυρική Σχολή

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελίου

Το Αννουσάκειο Γηροκομείο-Θεραπευτήριο (Καστέλι)

Η Σχολή Κωφαλάλων(Καστέλι)


Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (των ενοριακών Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος και Ευαγγελισμού Θεοτόκου και Σπηλιάς)

Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σχολή Αγγειοπλαστικής

Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και ορθόδοξης Αγιογραφίας

Ιδρυμα Αγίας Σοφίας Αποκορώνου (αποφασίστηκε μάλιστα να στηθεί η προτομή του μακαριστού)

Ιδρυμα Κισσαμικών Μελετών

Φυσικο-λαογραφικό καί Ιστορικό Μουσείο Ομαλού.

Σχολή Ξυλογλυπτικής

Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου

Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι)

Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη

Ανακαινίστηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος και Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσκαλιτίσσης Κισσάμου.


Συνέγραψε επίσης πολλά  βιβλία.


 Νικολέτα Σφακιανάκη- Αντώνης Νομικός

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *