Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Βιώσιμη λύση μόνο με γενναία διαγραφή χρέους



Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
«Το χρέος και τα μέτρα λιτότητας δεν είναι βιώσιμα και αν δεν υπάρξει μια γενναία διαγραφή του χρέους για όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, δεν μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για την Ευρωζώνη και το ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε στη Λισαβόνα με τον γενικό γραμματέα,Αρμένιο Κάρλος και τα μέλη του
προεδρείου του εργατικού συνδικάτου CGTP-IN.

«Πιστεύουμε ότι με τον κοινό αγώνα των λαών, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξεπεράσουμε και αυτές τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στο Νότο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κανείς στον κόσμο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν να αποπληρώσουν όλο αυτό το χρέος. «Είναι αδύνατον και αν κάποιος σας λέει ότι οι Πορτογάλοι, οι Έλληνες και οι Ισπανοί μπορούν, δεν λέει την αλήθεια. Η κυβέρνηση λέει ότι θα πληρώσουν, αλλά νομίζω πως το πρόβλημα είναι ότι φοβούνται να πουν την αλήθεια».

«Αν γίνουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή θέση, μια συμμαχία με τις κυβερνήσεις της Νοτίου Ευρώπης, στην κατεύθυνση του να ζητήσουμε να γίνει μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπως αυτή που έγινε στο Λονδίνο, το 1953, για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, το 1953, η απόφαση για τη Γερμανία, ήταν η γενναία διαγραφή του δημοσίου χρέους κατά 60%, αναστολή πληρωμών και αναπτυξιακοί νόμοι» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτού που πρέπει να πληρώσει πολλά χρήματα τα οποία δανείστηκε από άλλους, αλλά και εκείνου που δάνεισε και θέλει να τα πάρει πίσω. Συνεπώς, πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και των Ιταλών. Έχουμε ένα κοινό πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Και πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι με αλληλεγγύη» συμπλήρωσε.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις σημείωσε: «Νομίζω πως αυτή είναι μια ιστορική υποχρέωση, μια ηθική υποχρέωση της Γερμανίας και φυσικά, όπως επεσήμανα και στον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα μαζί του, αυτή είναι η πρόθεσή μας, δηλαδή να ζητήσουμε από τη Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωσή της». Υποστήριξε δε, ότι «και στη Γερμανία, πολλές πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι πρέπει να κλείσουμε αυτήν τη μαύρη σελίδα στο βιβλίο της κοινής μας ιστορίας στην Ευρώπη».

Αναφορικά με τις κοινές πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν στη συνάντηση είπε: «έχουμε ήδη αποφασίσει για αρκετές κοινές πρωτοβουλίες, όπως κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις, κοινές διαδηλώσεις και υπάρχουν και πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αντί-Σύνοδος που διοργανώνεται στην Αθήνα, τον Ιούνιο, από κοινωνικά κινήματα, την οποία υποστήριξαν και σωματεία εργαζομένων».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *