Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Διαφημίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ


Κέζα Λώρη
O νέος γραμματέας του Κομμουνιστικό Κόματος Δ. Κουτσούμπας έχει κάτι κοινό με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Εχουν αμφότεροι αναλάβει ρόλο διαφημιστή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη του ομιλία σε συντρόφους ο Δ. Κουστσούμπας αναλώθηκε στην κριτική του παραδοσιακού αντιπάλου: «εξαπατά τον λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον καλεί να στηρίξει μια κυβέρνηση εντός τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου που δήθεν, αν διαπραγματευτεί πιο δυναμικά, θα τον ανακουφίσει από τα σημερινά βάσανα». Ετσι όπως τα λέει, τρομοκρατεί τη μέση Ελληνίδα που σκέφτεται: για φαντάσου να φύγουμε από την ΕΕ και να παρακαλάμε μετά τους τουρίστες να μας χαρίσουν κανένα καλσόν.

Το ΚΚΕ έχει εμμονή με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εμμονή δεκαετιών. Ασκεί κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση με την ίδια ένταση που αναφέρεται στην κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν αφήνει ούτε μια λέξη να πέσει κάτω, δεν αφήνει εβδομάδα να περάσει χωρίς να εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση. Με το ίδιο πάθος κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία. Δεν αφήνει ημέρα να περάσει χωρίς να ασχοληθεί με μια δήλωση του Τσίπρα, με ένα ταξίδι του Τσίπρα, με μια συνέντευξη του Τσίπρα, με ένα φώνημα του Τσίπρα. Κάθε λέξη αναλύεται ωσάν να αντιμετωπίζουν τον Τ.Σ. Ελιοτ και όχι έναν πολιτικό που εν τη ρύμη του λόγου μπορεί να πετάξει ένα άστοχο συνώνυμο ή μια ασυνταξία.

Το αποτέλεσμα του πάθους των δυο κομμάτων είναι να κρατιέται στην επικαιρότητα διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή έχουμε φτάσει στο σημείο να ασχολούμαστε εξίσου με το έργο ή τις προθέσεις των κομμάτων που κυβερνούν και με την δυνητική εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Είναι δε τόσο μεγάλη η προβολή που επιτυγχάνεται ώστε να απορούμε εάν υπάρχει κάποια κρυφή στρατηγική, εάν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φυτέψει  δικούς του ανθρώπους σε αλλότρια γραφεία τύπου. Είναι τόσο  μεγάλη η διαφήμιση που αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να την πληρώσει και να την οργανώσει, δεν θα τα κατάφερνε.

Προφανέστατα η διαφήμιση είναι δώρο αντιπάλων που δεν αξιολογούν το βασικό: όσο περισσότερο μιλάς για τον εχθρό, τόσο πιο σημαντικό τον καθιστάς. Η απαξίωση, η υποτίμηση, ο χλευασμός υπενθυμίζουν την ύπαρξη της εναλλακτικής επιλογής.   
http://www.tovima.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *