Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αρον άρον απόλυσον αυτούς


Η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο πολυνομοσχέδιο και οδηγεί στην έξοδο 40.000 δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2014

Των Αλίκης Μάτση, Μπάμπη Αγρολάμπου

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα έχει ολοκληρωθεί, οι τελευταίες διορθώσεις γίνονται από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκο με τους συναρμόδιους υπουργούς που το υπογράφουν, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ και Εργασίας, αλλά, πάρα ταύτα, οι τριβές με τους εταίρους συνεχίζονται, όπως συνηθίζεται σε κάθε νομοθετική ρύθμιση λίγο πριν από την κατάθεσή της στη Βουλή.


Το έθιμο αναβίωσε και χθες με παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου προς τον Γ. Στουρνάρα για τον ΦΠΑ στην εστίαση, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωνε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (βλ. ρεπορτάζ δίπλα). Το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν από το Μαξίμου με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει χρόνος ούτε και βάση συζήτησης του επίμαχου ζητήματος και με την υπενθύμιση ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση πήγε στο 23% επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2011.

Και άλλο νομοσχέδιο 

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει σήμερα με τις διατυπώσεις όλων των κρίσιμων διατάξεων, στο πνεύμα του τελευταίου διαγγέλματος του Α. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο φόρος επί των ακινήτων που θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ θα μειωθεί δραστικά, 10-15% μεσοσταθμικά, και οι ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, γίνονται ευνοϊκότερες, αν και αυτή η ρύθμιση τελεί ακόμα υπό την αίρεση της ΕΚΤ και δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο, αφού εγκριθεί.

Στο μείζον θέμα της απομάκρυνσης 15.000 υπαλλήλων και της διαθεσιμότητας άλλων 25.000 μέχρι τα τέλη του 2014, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης εμφανίστηκε μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης πλήρως ικανοποιημένος, αναγγέλλοντας μάλιστα ότι ο στόχος ως προς το δημοσιονομικό μέρος δηλαδή της εξοικονόμησης 10-15% των δαπανών έχει ήδη επιτευχθεί.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στο επίκεντρο των ενδοκυβερνητικών τριβών και της διελκυστίνδας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, βγήκε από τη σύσκεψη σχεδόν περιχαρής, ενώ απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις τού καταλογίζονταν στον έναν μήνα διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Και στο επίπεδο της κυβερνητικής συνεργασίας, ο κ. Μανιτάκης έπλεξε το εγκώμιο του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης αλλά και όλων των υπουργών για «τον πάρα πολύ παραγωγικό και πάρα πολύ δημιουργικό τρόπο συνεννόησης» που, όπως είπε, είχαν μεταξύ τους.

Αναγκαστική αποχώρηση 

Κατόπιν όλων αυτών ο υπουργός εξήγγειλε ότι τον Ιούνιο η χώρα θα έχει έναν νέο δημόσιο τομέα – με 12.500 υπαλλήλους που έχει ανακοινωθεί πως μετακινούνται (η μετακίνηση άλλων 12.500 θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο). Ως το τέλος του 2013 θα γίνουν και 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις και το 2014 άλλες 11.000 για να συμπληρωθεί ο αριθμός που είχαν συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί, για 15.000 αποχωρήσεις. Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτεται με τους υπαλλήλους που θεωρούνται επίορκοι και δεν πρόκειται να καλυφθεί στο διάστημα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα ακόμη και αν βγάζει καθημερινά δεκάδες υπαλλήλους επίορκους.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι αναγκαστικές αποχωρήσεις θα γίνουν μέσω της διαδικασίας καταργήσεων και συγχωνεύσεων των δημόσιων οργανισμών οι οποίοι αξιολογούνται από την επιτελική ομάδα που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση και τις επιτροπές εργασίας. Επίσης προανήγγειλε την αλλαγή των πειθαρχικών διαδικασιών που θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο μέσα στον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του υπουργού είναι να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διοικητικής εξέτασης.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις, όπως είπε ο υπουργός, είναι αναγκαίες και άλλες είχαν παραδοθεί από τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο.

Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξει διάταξη για την κάλυψη των θέσεων που θα μείνουν κενές μετά τις αναγκαστικές αποχωρήσεις. Ο κ. Μανιτάκης περιορίστηκε να πει ότι η διαδικασία της πλήρωσης των κενών θα γίνει από τη λίστα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ -σχεδόν 10.000 είναι οι διοριστέοι, όπως είπε- και η πρόσληψη αυτών θα αρχίσει αμέσως μετά τις πρώτες απολύσεις.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *