Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

O Μπόμπολας, ο Δαλίπης, ο Καλαφάτης, η Κεφαλογιάννη και ο "αθυρόστομος" Κασσιανός Τζέλης

Ποιος από τους δύο  ζήτησε την απόλυση του Κασσιανού Τζέλη από την Ημερησία; Ο υφυπουργός Καλαφάτης η μήπως η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη;
Ποιος από τα δύο μέλη της κυβέρνησης ζήτησε την απόλυση ενός δημοσιογράφου επειδή τόλμησε να ρωτήσει το αυτονόητο;
Ο συντάκτης στην Ημερησία (Τζέλης) που κάλυπτε Περιβάλλον και Δημόσια Εργα, απολύθηκε. Γιατί; Γιατί μάλλον έτσι ήθελαν κάποιοι πολιτικοί. Τι συνέβη;


Στην προχθεσινή συντεύξη τύπου για τα αυθαίρετα κι όταν ο υφυπουργός Καλαφάτης έλεγε ότι θα συνεχιστούν τα γκρεμίσματα, ο συντάκτης απλώς παρατήρησε ότι σταμάτησε το γκρέμισμα μετά από δημόσια παρέμβαση της  Ολγας Κεφαλαγιάννη στην Κρήτη.
Μετά από αυτή τη διαπίστωση στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Κασσιανός απολύθηκε-καπούτ.
Καλούμε την Όλγα Κεφαλογιάννη η τον υφυπουργό Καλαφάτη (όποιον από τους δύο τηλεφώνησε στον Μπόμπολα) να ζητήσει την επαναπρόσληψη του συντάκτη.
Τους καλούμε να το κάνουν άμεσα. Περιμένουμε επίσης από τον Αντώνη Δαλίπη (photo) να μας δώσει μια εξήγηση για την απόλυση του Κασσιανού Τζέλη.

Για την παρέμβαση της Όλγας Κεφαλογιάννης  η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Αργύρης Δεμερτζής) είχε γράψει το παρακάτω ρεπορτάζ>

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ των πολιτικών και επιχειρηματικών εξελίξεων βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους της χώρας, με πρωταγωνιστές μεγαλοξενοδόχους της οικογένειας Μαντωνανάκη.
 

Αιτία είναι οι κραυγαλέες πολεοδομικές υπερβάσεις και αυθαιρεσίες πάνω στον αιγιαλό, σε δύο μεγάλα τουριστικά καταλύματα, στο Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής και στο Kernos Beach στην περιοχή Μαλίων Χερσονήσου Κρήτης, που η τύχη τους δοκιμάζει το πολιτικό σύστημα, τη Βουλή, τη διοίκηση, αλλά και την οικιστική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης. Δύο κορυφαίοι υπουργοί, κατά σύμπτωση κρητικής καταγωγής, οι Κωστής Χατζηδάκης και Ολγα Κεφαλογιάννη, με ξεχωριστές πρωτοβουλίες τους εμφανίζουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει αφενός μεν με νομοθετική ρύθμιση τις αυθαιρεσίες στο Λαγονήσι, αφετέρου δε με... αυτορρύθμιση, δηλαδή να τις γκρεμίσει μόνος του ο ξενοδόχος τις αυθαιρεσίες στη Χερσόνησο Κρήτης. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ σηκώνει τους τόνους και στέλνει μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, λόγω τουρισμού.


Η ρύθμιση για την Αττική
Στην Αττική, με τροπολογία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, επανέρχεται βελτιωμένη χαριστική διάταξη, που αυξάνει το συντελεστή δόμησης κατά 50%, προκειμένου να καλυφθούν οι πολεοδομικές υπερβάσεις στη μονάδα του Λαγονησίου, ιδιοκτησίας του ομίλου «Ηλιος», με επικεφαλής τον Παντελή Μαντωνανάκη.
Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής





 Ειδικότερα, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort στο Λαγονήσι αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης από 0,10 σήμερα σε 0,15 (κατά 50%), ώστε να καλυφθούν όλες οι παρανομίες. Θεσπίζεται μάλιστα συντελεστής 0,45 για τη συνολική έκταση, επομένως και τη ζώνη αιγιαλού-παραλίας, όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση. Υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή κατοικιών, χώρων εμπορίου και αναψυχής, ακόμη και νέου καζίνου.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή για να καλύψει τις υφιστάμενες πολεοδομικές υπερβάσεις του Grand Resort Lagonissi θεωρείται βελτιωμένη, έναντι διάταξης που έχει περιληφθεί στις αρχές του χρόνου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου. Αυτή η ρύθμιση, αφού προκάλεσε σάλο αντιδράσεων, τελικώς αποσύρθηκε, καθώς «προίκιζε» με υπέρμετρη δόμηση την περιοχή.
Η αρχή του νήματος βρίσκεται στο 2003, όταν επί Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Ανάπτυξης προβλέφθηκε, με τη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε για τη συγκεριμένη τουριστική επένδυση στο Λαγονήσι, κτηριακό πρόγραμμα το οποίο για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων, αλλά και λόγω τοπικών αντιδράσεων, δεν εγκρίθηκε με πολεοδομικές άδειες στο σύνολό του. Αποτέλεσμα είναι η ιδιοκτησία της ξενοδοχειακής μονάδας Grand Resort Lagonissi να βρίσκεται σε πολυετή διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις. Η νέα ρύθμιση -και αυτό αναφέρεται αρμοδίως- θα απαλλάξει το Δημόσιο από τις οικονομικές διεκδικήσεις του ξενοδόχου.
Παρέμβαση Ολγας στην Κρήτη
Στην Κρήτη, με δημόσια παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε να μην υπάρχουν «αρνητικές εικόνες στην αρχή της τουριστικής περιόδου», σταμάτησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Η υπουργός, μιλώντας «για αποσπασματικές ενέργειες», άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, ιδιαίτερα κατά του ειδικού γραμματέα ΠΕΚΑ Σάκη Κουρουζίδη.
Γκρεμίστηκε μία ταβέρνα επιφάνειας 420 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Τομπρούκ στις Γούβες. Η συνέχεια ήταν επεισοδιακή, όταν οι μπουλντόζες πλησίασαν το ξενοδοχείο Kernos Beach για να κατεδαφίσουν αυθαίρετο τοιχίο άνω των 300 μέτρων, με το οποίο έχει καταπατηθεί και προσαρτηθεί στην ιδιοκτησία του ξενοδόχου συνολική έκταση 3.031 τετραγωνικών μέτρων πάνω στον αιγιαλό. Ο επίμαχος χώρος έχει μπαζωθεί και φυτευτεί με γκαζόν και πάνω σε αυτόν έχουν κτιστεί πλήθος κατασκευές του ξενοδοχείου.
Αρχικά, ο ιδιοκτήτης του Kernos Beach, Κωσταντίνος Μαντωνανάκης, με τη βοήθεια μιας παρκαρισμένης νταλίκας -για να μην περάσουν οι μπουλντόζες- αντιστάθηκε και συνελήφθη για παρακώλυση των εργασιών κατεδάφισης. Στη συνέχεια τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δούλεψαν για λίγες ώρες και αποχώρησαν. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης συμφώνησαν και δόθηκε η δυνατότητα στον ξενοδόχο να κατεδαφίσει μόνος του τις αυθαίρετες κατασκευές. Τις πρώτες ημέρες, υπό την επίβλεψη μηχανικού της Περιφέρειας Κρήτης, αποψιλώθηκαν ελαφρές κατασκευές (στέγαστρα, διαμορφώσεις, κ.λπ). Λίγες ημέρες αργότερα έφτασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιστολή του ξενοδόχου, που ζητά να σταματήσει κάθε εργασία κατεδάφισης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Αίτημα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Η ΔΗΜΑΡ αντεπιτίθεται στην Ολγα Κεφαλογιάννη

Η ΔΗΜΑΡ περνάει στην αντεπίθεση και, δείχνοντας προς την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι: «Το μεγάλο κεφάλαιο του τουρισμού μας είναι το φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Τραυματίζοντας το κεφάλαιο αυτό, ανεχόμενοι τις προκλητικές καταλήψεις αιγιαλού, παραλίας αλλά και άλλων δασικών ή προστατευόμενων περιοχών, στο όνομα πρόσκαιρων ωφελειών, υπονομεύουμε την εικόνα της χώρας και το τουριστικό της μέλλον. Το μήνυμα που πρέπει να φύγει από τη χώρα μας πρέπει να είναι: Και στον τουρισμό η Ελλάδα θεσπίζει και τηρεί κανόνες». Πρόκειται για απάντηση στις αιχμές που άφησε η υπουργός Τουρισμού κατά του ειδικού γραμματέα ΠΕΚΑ Σάκη Κουρουζίδη, στελέχους της ΔΗΜΑΡ, αλλά και στην κυβερνητική τακτική που σταμάτησε τις κατεδαφίσεις. Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ τονίζεται ακόμη: «Οι αυθαιρεσίες κάνουν κακό στον τουρισμό, νοθεύουν την τουριστική αγορά και υπονομεύουν τη μελλοντική του εξέλιξη πάνω σε υγιείς βάσεις. Η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας από ανεξέλεγκτες και αυθαίρετες παρεμβάσεις, στο όνομα της εξυπηρέτησης του τουρίστα, δεν συνιστά τουριστική πολιτική με σχέδιο, με άποψη και προτεραιότητες. Διαιωνίζεται μια στρεβλή αντίληψη που υπονοεί ότι η ανοχή στην αυθαιρεσία κάνει καλό στον τουρισμό».

Γιατί ο ξενοδόχος δεν πληρώνει πρόστιμο τακτοποίησης;

Η νέα ρύθμιση για την κάλυψη των πολεοδομικών υπερβάσεων στο Grand Resort Lagonissi είναι βελτιωμένη συγκριτικά με την προηγούμενη, λέει στην «Κ.Ε.» ο δημάρχος Σαρωνικού.
Π. Φιλίππου, αναφέροντας ότι η προηγούμενη διάταξη, που προκάλεσε αντιδράσεις και την οποία ο ίδιος κατήγγειλε ως απαράδεκτη, ανοίγε την πόρτα, μεταξύ άλλων, και σε συντελεστή δόμησης για τις παραλίες, στην παραλιακή έκταση 85 στρέμματων που βρίσκεται ανατολικά του ξενοδοχείου.
Ο κ. Φιλίππου εκφράζει την αντίθεσή του και για τη νέα ρύθμιση, αναφέροντας ωστόσο τη δυσκολία να γκρεμιστούν κτηριακές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί και λειτουργούν. Τονίζει όμως ότι δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός πως η νομοθετική ρύθμιση καλύπτει πλήρως τον ιδιώτη ξενοδόχο.
Ο κ. Φιλίππου θέτει το εξής ερώτημα: Γιατί κάθε Ελληνας πολίτης που έχει αυθαίρετο πρέπει να πληρώσει για να το τακτοποιήσει, αλλά όχι και ο επιχειρηματίας ξενοδόχος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση;
http://www.kourdistoportocali.com/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *