Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τα πάνω - κάτω στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

Αντισυνταγματική κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς που προβλέπει αναστολή της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια, αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο. Επίσης αντισυνταγματικός κρίνεται στο σύνολό του ο νόμος 4014/2011, γνωστός και ως νόμος Παπακωνσταντίνου, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου». Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της έκρινε ότι παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος (που επιβάλλει τον ορθολογικό χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας) το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την «τακτοποίηση αυθαιρέτων» για 30 χρόνια έναντι αντιτίμου (ειδικού προστίμου που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών) για να μην κινδυνεύουν με κατεδάφιση.
Με τη δημοσίευση της απόφασης περίπου 500.000 αυθαιρετούχοι, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στον περίφημο νόμο Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να βρεθούν στον αέρα. Επιπλέον εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια «τρύπα» στα δημόσια έσοδα της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, από τα πρόστιμα που καταβληθήκαν ή έχουν βεβαιωθεί και είναι προς πληρωμή.
Αγνοια της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4014/2011, δήλωναν χθες στο ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι πάντοτε σεβαστές και λαμβάνονται υπόψη, τόνιζαν από το υπουργείο. 
Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, που επικαλείται πηγές από το ΣτΕ, η απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι με βάση τον νόμο, που κρίθηκε χθες αντισυνταγματικός, έχουν τακτοποιήσει τα αυθαίρετά τους και έχουν πληρώσει το πρόστιμο που τους αναλογεί. Ξεκαθάριζαν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου επηρεάζει μόνο εκείνους που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων τους, ενώ για εκείνους που έχουν ξεκινήσει την τακτοποίηση, αλλά οφείλουν ακόμα δόσεις από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να εκδώσει σύντομα απόφαση.
  Ωστόσο το ΣτΕ δεν έκρινε ότι νόμος είναι αντισυνταγματικός με βάση της αρχή της ισότητας και το κράτος δικαίου, γεγονός που όπως τόνιζαν πηγές του ανώτατου δικαστηρίου δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να φέρει νέο διορθωμένο νόμο για τα αυθαίρετα.
Το Βήμα πάντως αναφέρει ότι σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το ΣτΕ,  εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί κάποια άλλη λύση. Πάντως, παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση θα φροντίσουν να συμμορφωθούν και θα αναζητήσουν λύσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.
Όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει το κείμενο του νομοσχεδίου για την οριστική διευθέτηση του θέματος των αυθαιρέτων. Αγνωστο είναι κατά πόσο η απόφαση του ΣτΕ θα επηρεάσει το περιεχόμενό του, όπως και το τι θα γίνει με βασικές προβλέψεις του νόμου της τακτοποίησης που εφαρμόζεται ήδη (είσπραξη προστίμων κλπ.).
Σύμφωνα με την Ημερησία μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 310.000 υπαγωγές στον 4014, ενώ άλλες 137.000 δηλώσεις βρίσκονται σε επεξεργασία. Έχουν εισπραχθεί 801.649 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκ. και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισ.
http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *