Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση, πάει περίπατο η… έξοδος στις αγορές

 Του Μπάμπη Μιχάλη

Νέα ψυχρολουσία προκαλούν σε κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την τακτική αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής και ενώ η συνηθισμένη επικοινωνιακή εκστρατεία για την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει με επίκεντρο την αμυντική βιομηχανία, ο μεν πρώτος υποστήριξε ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης είναι πλέον ρεαλιστικό, ενώ ο δεύτερος ότι, εάν χρειαστεί επέκταση του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, θα απαιτηθούν πρόσθετοι όροι. Ο Ολλανδός πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «άδειασε» παντελώς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές από το 2014.

Τόνισε ότι θεωρεί ρεαλιστική την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος το 2014 και ότι θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. «Δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι μετά το 2014 τα προβλήματα της Ελλάδας θα έχουν επιλυθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντάισελμπλουμ απέφυγε να εκτιμήσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα και τους όρους που θα τη συνοδεύουν, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους προβλέψεις, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι οι χώρες τις ευρωζώνης είναι έτοιμες να συνδράμουν περισσότερο την Ελλάδα αν χρειαστεί.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ έρχονται πάντως σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είχε διαμηνύσει νωρίτερα φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τον περασμένο Μάιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε στον ελληνικό Τύπο ότι στόχος είναι να βγει η χώρα στις αγορές την άνοιξη του 2014.

Μιλώντας ακόμη στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται δεύτερο «κούρεμα» χρέους, όπως και ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές χρέους -έστω και δοκιμαστικά με μια νέα έκδοση ομολόγων- από το β’ εξάμηνο του 2014. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι «είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για νέο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας, έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας. Τον Ιούλιο του 2014 θα τεθεί το ζήτημα».

Λίγο νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια στην ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ότι «αν χρειαστεί παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα, θα απαιτηθούν πρόσθετοι όροι».

Ο Ντράγκι είπε ακόμη ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε απομείωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική χρηματοδότηση, η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *