Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Σκάει η βόμβα της οικονομίας στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά

Οι γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου είχαν προβληθεί από την κυβέρνηση ως ένα οριακό σημείο μετά το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση του ελληνικού χρέους και την έξοδο από την ύφεση. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Πριν να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας, η τρόικα στέλνει συνεχώς μηνύματα που διαλύουν τις ψευδαισθήσεις για έξοδο στις αγορές σύντομα και για το τέλος της εποχής των μνημονίων. Οι πιστωτές δεν δείχνουν καμία κατανόηση στις κυβερνητικές αγωνίες για την καλλιέργεια ατμόσφαιρας αισιοδοξίας ώστε να κερδηθεί πολιτικός χρόνος. Προαναγγέλλουν τρίτο πακέτο, νέα μέτρα, δηλαδή νέο μνημόνιο την ώρα που ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν δεσμευτεί κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες περικοπές εισοδημάτων. Της Αγγελικής Σπανού
Αυτό που δεν λένε είναι ότι τα ήδη δρομολογημένα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2014 συνιστούν ένα ακόμη κύμα λιτότητας το οποίο θα εξουθενώσει την ήδη παραπαίουσα μεσαία τάξη, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του κράτους. Δηλαδή, οι μειώσεις συντάξεων θα έρθουν μέσα από τη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης στις περιπτώσεις ταμείων που έχουν ελλείμματα και οι φόροι θα αυξηθούν μέσω των ήδη συμφωνημένων καταργήσεων φοροαπαλλαγών.

Με αυτή την έννοια, το «μπρος-πίσω» σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ ενδεικτικό της νευρικότητας που προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής και η απροθυμία των δανειστών να στηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση κάνοντας τα στραβά μάτια στην δυστυχία (και) των αριθμών.

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έστειλε  επιστολή προς τους δανειστές με αίτημα τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ερήμην του κ. Στουρνάρα, είπε: «Η διαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης ίσως είναι η αρχή του τέλους για τον Γιάννη Στουρνάρα».

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι «η απόφαση ήταν ενιαία», αλλά είναι γνωστό ότι ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος συγκέντρωνε επιστολές συναδέλφων του με αίτημα τη μείωση του συγκεκριμένου φόρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση και το κάνει γνωστό. Άλλωστε, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έδωσαν τη μάχη της επικοινωνίας για να πείσουν ότι χάρη στην παρέμβασή του ο ενιαίος φόρος ακινήτων έγινε περισσότερο υποφερτός για τους πολλούς.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οπωσδήποτε καχυποψία απέναντι στον υπουργό ΟικονομικώνΓ. Στουρνάρα αλλά κυρίως την αγωνία του πολιτικού κόστους από την ακολουθούμενη πολιτική που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ένα ιδιότυπο ενδοκυβερνητικό blame game.

Με όποιον βουλευτή της συμπολίτευσης και αν μιλήσει κανείς θα διαπιστώσει ότι νέο μνημόνιο δεν περνάει από την παρούσα Βουλή, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς αυτό μπορεί να αποφευχθεί όταν την ώρα που η κυβέρνηση προβάλλει το πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι θυμίζουν το δημοσιονομικό κενό.

Κυβερνητικές πηγές απορούν πώς μετά τις διώξεις εναντίον βουλευτών και μελών της Χ.Α οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν εμπράκτως την ικανοποίησή τους για μια εξέλιξη την οποία ζητούσαν εδώ και καιρό. Μέρα με τη μέρα χάνονται οι ελπίδες ότι η διαπραγμάτευση κορυφής που επιχειρεί ο πρωθυπουργός θα αποδώσει και θα ξεπεραστούν τα αδιέξοδα που φέρνει η διαβούλευση με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν κάθε φορά που έρχονται στην Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να συμφωνηθεί η στρατηγική τους το επόμενο διάστημα και τη βάση των νέων δεδομένων. Και οι δύο αντιλαμβάνονται ότι είναι μονόδρομος η σύγκρουση με την Τρόικα, αν δεν αλλάξει στάση η άλλη πλευρά, όμως δεν έχουν εναλλακτική συνταγή για τη θεραπεία της πραγματικής οικονομίας, αφού η σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής δεν φαίνεται να εμπίπτει στις προθέσεις τους, παρόλο που δεν υπάρχει άλλος ρεαλιστικός τρόπος για την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Η θεωρία των δύο άκρων και η καλλιέργεια πόλωσης είναι το εφεύρημα με το οποίο, όπως όλα δείχνουν, η ΝΔ θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις δυνάμεις της. Όμως, αυτή η τακτική δέχεται ήδη εσωκομματική κριτική η οποία το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Ακραιφνείς "καραμανλικοί" είναι αυτοί που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και όπως λέγεται από πολλές πλευρές οι διαφωνούντες θα πολλαπλασιαστούν.

Ανάλογη τάση διαμορφώνεται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε δεν κερδίζει τίποτα από τις εκτός ορίων επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η ένταση τις σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστραφεί με κάποιον τρόπο στη Νέα Δημοκρατία που ενδεχομένως θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την ενδοκυβερνητική/εσωκομματική γαλήνη. Πολύ περισσότερο όταν το σενάριο σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή με αλλαγή πρωθυπουργού παραμένει στο τραπέζι παρασκηνιακών συζητήσεων και όχι μόνο με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *