Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Έδιωξαν κόσμο από το ΣΔΟΕ και τώρα δεν μπορούν να ελέγξουν τις υποθέσεις

Οι «στοχευμένες» μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η συγκυβέρνηση στα πλαίσια της δημιουργίας ενός εξελιγμένου συστήματος φορολογίας, μάλλον δημιούργησαν ένα ελεγκτικό «κενό» σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ. Κι αυτό γιατί η αναδιάρθρωση του Σώματος, η οποία έγινε χωρίς να είναι έτοιμο το νέο οργανόγραμμα και πάνω από όλα χωρίς να έχει προηγηθεί η ενίσχυση με έμπειρο ελεγκτικό προσωπικό, έχει ως αποτέλεσμα οι περίπου 8.000 υποθέσεις που εκκρεμούν- μεταξύ των οποίων και οι λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής- να πρέπει να «κλείσουν» με το εναπομείναν προσωπικό.
Η Απόφαση που υπογράφηκε στις 31 Οκτωβρίου, προέβλεπε διατάξεις που αφορούσαν αφενός μετακίνηση προσωπικού από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή στις εφορίες, αφετέρου την ανάθεση των προληπτικών και προσωρινών ελέγχων στις Δ.Ο.Υ., καθώς το ΣΔΟΕ θα ασχολείται εφεξής μόνο με το οικονομικό έγκλημα και εισαγγελικές παραγγελίες. Η άκριτη ωστόσο «αποψίλωση» του ήδη ελλιπούς Σώματος από περίπου 200 άτομα, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ως προς την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, ειδικά στις μεγάλες υποθέσεις.
Σύμφωνα με το iefimerida, από τις περίπου 8.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, οι περίπου 3.000 υποθέσεις αφορούν στους ελεγχόμενους για τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα των ακινήτων σε ευρωπαϊκές πόλεις, τη λίστα των σκαφών αναψυχής στην Ολλανδία, ενώ άλλες 2.000 είναι οι εισαγγελικές παραγγελίες που αφορούν σε σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος.
Όλες αυτές οι υποθέσεις, θα πρέπει τώρα να «κλείσουν» με τους περίπου 450 ελεγκτές που έχουν απομείνει στο ΣΔΟΕ πανελλαδικά, ενώ όσον αφορά στο νέο οργανόγραμμα, που θα φέρει υποτίθεται και… ενισχύσεις, εκτιμάται ότι δεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από το νέο έτος!
Το ελεγκτικό «κενό» δεν αφορά, όμως, μόνο στο ΣΔΟΕ αλλά και στις εφορίες, οι οποίες αναλαμβάνουν, πλέον, εξ ολοκλήρου τους προληπτικούς ελέγχους ήτοι τους ελέγχους σε νυχτερινά μαγαζιά, σε καφετέριες και εστιατόρια για την έκδοση αποδείξεων. Το κακό είναι ότι για να διενεργηθούν αυτοί οι έλεγχοι, θα πρέπει να απασχοληθεί προσωπικό τις νυχτερινές ώρες και πολύ περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, κάτι που προϋποθέτει ότι υπάρχει και το κονδύλι για υπερωρίες και νυχτερινά.
Ωστόσο, όπως παραδέχονται στο υπουργείο Οικονομικών, αυτό το κονδύλι δεν έχει διατεθεί ακόμα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι μέχρι νεωτέρας δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης!!! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, κάθε νύχτα το ΣΔΟΕ είχε στο δρόμο 70 συνεργεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, αλλά προχθές, τελευταία ημέρα πριν από την παράδοση της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων και 14 χρόνια μετά από την έναρξη λειτουργίας του Σώματος, δεν βγήκε στους δρόμους ούτε ένα συνεργείο…

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *