Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μετονομασία και αλλαγές στο φόρο ακινήτων μετά τις αντιδράσεις

Αλλαγές αλλά και μετονομασία του ενιαίου φόρου εξετάζει σύμφωνα με πρωτοβουλίες η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών που τις τελευταίες ημέρες εξανίστανται ότι «όπως είναι δεν τον ψηφίζουν». Βάζουν έτσι ακόμη έναν σκόπελο στη δικομματική μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε μια ακόμη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. Θεοδώρα Τζάκρη) και σε μια ακόμη πιο εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία. Όσον αφορά τους φόρους στα ακίνητα η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες. Αδύνατη θεωρεί δε την καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2014 ένας στους τρεις πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Η μετονομασία του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων εξετάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μάλιστα αναμένεται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να λάβουν την Τετάρτη το σχέδιο με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών προκειμένου να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος φόρος θα βασιστεί σε πιο προοδευτική κλίμακα προκειμένου όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας να αυξάνεται αντίστοιχα και η φορολογική επιβάρυνση. Θα προβλέπεται δε ελάχιστος φόρος ανά τετραγωνικό, για κάθε κτίσμα. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται το σενάριο για την ύπαρξη αφορολογήτου στο νέο φόρο.

Με το χέρι στην τσέπη οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Πρωταθλήτρια στους φόρους και το ενοικιοστάσιο σε βάρος των ιδιοκτητών είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες. Τη συγκριτική έρευνα με θέμα την ιδιοκτησία και την εκμίσθωση ακινήτων στην Ευρώπη παρουσίασε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), σε επίσημη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην ετήσια φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα τελευταία χρόνια επιβάλλεται ταυτόχρονα και ετήσιος φόρος περιουσίας (ΦΑΠ) ύψους έως και 2% ετησίως, και ετήσιος βαρύτατος ειδικός φόρος επί των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ–ΕΕΤΑ), και ετήσιο δημοτικό τέλος ΤΑΠ ύψους 0,025–0,035%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα άλλα δημοτικά τέλη που καθορίζονται ελεύθερα από τους ΟΤΑ. Για το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,50%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος συντελεστή ΦΜΑ κυμαίνεται περί το 4%.

Σε ό,τι αφορά την πολεοδόμηση, η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά περίπλοκο και χρονοβόρο σύστημα πολεοδόμησης, το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη σχεδίαση και κατασκευή κτιρίων. Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις, αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία προβλέπει τον μεγαλύτερο (δεκαεξαετή) χρόνο προστασίας των μισθωτών εμπορικών μισθώσεων, ακόμη και αν η διάρκεια που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στο συμβόλαιο είναι μικρότερη.

Αδύνατη θεωρεί στο μεταξύ την καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2014ένας στους τρεις πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών «Οικονομικό Βαρόμετρο» που διεξάγεται από την εταιρεία Alco.
http://tvxs.gr/ 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *