Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Reuters: “Ανακρούει πρύμνα” η Αθήνα μετά την σφαλιάρα των αγορών – Επιστρέφει στην χρηματοδότηση

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση αλλά και την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του μνημονίου.

Την αλλαγή γνώμης της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters σύμφωνα με Ευρωπαίους Αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ελλάδα ενδέχεται να ζητήσει γραμμή πίστωσης για να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα δάνεια που θα λάμβανε από το ΔΝΤ. “Φαίνεται να ξανασκέφτεται την επιστροφή σε αποκλειστική χρηματοδότηση των αγορών ύστερα και από τις πιέσεις που δέχτηκε τόσο από τις αγορές όσο και από την Ευρώπη.”
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές μεταφέρουν και τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων στο σχέδιο της Αθήνας να σταματήσει το δανεισμό της από το ΔΝΤ.
“Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μία πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της”, σημειώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
“Η απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επαναφέρει την Ελλάδα στην πραγματικότητα”.
Αρκετοί αξιωματούχοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι οι συζητήσεις κατά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο αυτή την εβδομάδα συνέβαλλαν στο να αλλάξει η Ελλάδα γνώμη.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η ελληνική πολιτική και τα διεθνή οικονομικά δεν συμβαδίζουν. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ελπίζει να ευνοηθεί ανακοινώνοντας την έξοδο από τους όρους που επιβάλουν οι ξένοι και ειδικά το ΔΝΤ, από την πλευρά τους οι επενδυτές θεωρούν ότι τα οικονομικά της είναι ακόμα πολύ εύθραυστα για να εξαρτηθεί πλήρως από τις αγορές.
Πάντως, η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας τις τελευταίες δύο ημέρες και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου πάνω από 80 μονάδες βάσης στο 7,85% αντανακλούν τη νευρικότητα των επενδυτών σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί μόνη της.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *