Θετική είναι η αποτίμηση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες από την ελληνική κυβέρνηση. Η «επταμερής» έδωσε την πολιτική «εντολή» προς όλες τις κατευθύνσεις όπως επιθυμούσε η Αθήνα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι εντός του 2015 κοινοτικά κονδύλια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορούν να προσανατολιστούν σε δραστηριότητες σχετικές με την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποτελεί τη βάση όλων των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, ενώ τα υφεσιακά μέτρα και το e-mail Χαρδούβελη, μπήκαν και επισήμως στο «χρονοντούλαπο», και μάλιστα με τη «βούλα» των κορυφαίων ηγετών της ευρωζώνης σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζεται στο κείμενο, που κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρώπης στη χθεσινή «επταμερής» συνάντηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση, έχει ως εξής:
«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».
Ικανοποίηση του πρωθυπουργού
Ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συνόδου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. «Κυρίως -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (20/03) μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία και ανέφερε: «Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση και ότι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.
Είπε ακόμη ότι στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
«Όχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι αλλά πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης. Φεύγουμε με ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι σε προκλήσεις.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα. Η μόνη δέσμευση που έχουμε είναι με τον ελληνικό λαό» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η έγκριση του Eurogroup θα εκταμιεύσει τη δόση» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά τη μαραθώνια επταμερή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Πακέτο» 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντός του 2015 κοινοτικά κονδύλια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορούν να προσανατολιστούν σε δραστηριότητες σχετικές με την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι δικαιούχοι είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ευθύνη για την υποβοήθηση της Ελλάδας θα τη φέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επισήμανε επίσης πως σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και την Ελλάδα έργα, το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής αναλογεί στο 5%.
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι οι χθεσινές συζητήσεις ήταν χρήσιμες στον βαθμό που βοήθησαν τους πάντες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Ανέφερε επίσης ότι μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις δεν υπάρχουν παρανοήσεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει.
Επιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει «κάθε παράγραφο» της συμφωνίας παράτασης της δανειακής της σύμβασης η οποία συνήφθη στο Eurogroup τον Φεβρουάριο, αν και εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει ισοδύναμες μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση θα επανεξεταστεί.
«Κάθε παράγραφος της συμφωνίας μετράει», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης είναι ο Αλέξης Τσίπρας να υποβάλει στην ΕΕ έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η Ελλάδα μπορεί να κάνει νέες προτάσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά ζητήματα όπως οι συντάξεις ή οι φόροι «εφόσον έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα» με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις, σημείωσε η κ.Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.
Επέμεινε πάντως, όπως είχε τονίσει και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα κεφάλαια αφού εγκριθεί ο «ολοκληρωμένος» κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν στην ΕΕ.
Η Άνγκελα Μέρκελ δε σχολίασε αν θα συζητηθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα και χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Καλύψαμε μια πολύ μεγάλη παλέτα θεμάτων», είπε. «Μιλήσαμε για την ευρύτερη οικονομική πολιτική και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μας είπε τι γίνεται όσον αφορά τις συμφωνίες που υπάρχουν στον ενεργειακό χώρο», σημείωσε.
Όσον αφορά στη Λιβύη, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την υποστήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες του Αμερικανικού εκπροσώπου για ομοιογενή κυβέρνηση στη χώρα.
Σε πνεύμα εμπιστοσύνης οι συζητήσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και σημείωσε ότι η συνάντηση της Πέμπτης έγινε σε πνεύμα εμπιστοσύνης, το οποίο, όπως είπε, πιστεύει θα συμβάλει στο «να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου