Σε μια νέα, δραματική εποχή πέρασε η ελληνική αγορά εργασίας με ταμνημόνια «επιστρέφοντας» στην πραγματικότητα σε περιόδους προηγούμενωνδεκαετιών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότιπτυχιούχοι, ακόμη και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, μπροστά στην τεράστιαανεργία (την πρωτοφανή για χώρα που βρίσκεται σε περίοδο ειρήνης) σε πολλές περιπτώσεις, εάν έχουν την τύχη να βρουν μια θέση απασχόλησης, προσλαμβάνονται ακόμη και σε θέσεις που είναι για εργάτες αποθήκης ήβοηθούς φορτηγών, με αμοιβές – «ρεγάλο» της τάξης των 470 ευρώ, ή και χαμηλότερες, το μήνα.
Οσο και αν αυτό φαίνεται σε αρκετούς παράλογο, δυστυχώς, είναι πραγματικό. Με βάση το ρεπορτάζ του nez.gr, σε μεγάλες εταιρίες της χώρας (σε όσες απέμειναν, φυσικά) από πέρυσι θέσεις οι οποίες δεν απαιτούν ή στην καλύτερη περίπτωση, είναι χαμηλής ειδίκευσης, και με αμοιβές που κινούνται στα όρια της φτώχειας, καλύπτονται σε αρκετές περιπτώσεις από άτομα τα οποία έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, ακόμη και από κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων.
«Νιώθω άσχημα που έχω μια θέση σχετικής ευθύνης και κάτω από εμένα υπάρχουν άτομα των οποίων τα βιογραφικά είναι πολυσέλιδα και γεμάτα από πτυχία και τίτλους σπουδών, με γνώσεις ξένων γλωσσών, που σε άλλες εποχές θα έπρεπε να “χρυσοπληρωθούν” για να τους προσλάβουμε ως ανώτερα στελέχη» αναφέρει στο nez.gr μεσαίο στέλεχος μεγάλης εταιρίας ελληνικών συμφερόντων ο οποίος καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με το φαινόμενο αυτό. Οι θέσεις τις οποίες καλύπτουν πτυχιούχοι ή κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών προσφέρουν αμοιβές προσαρμοσμένες, με βάση τα μνημόνια, στα όρια της φτώχειας, δηλαδή της τάξης των 586 ευρώ το μήνα μικτά, ή των περίπου 470 ευρώ, ή και ακόμη χαμηλότερες, καθαρά.
Αλίμονο στις γυναίκες
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, η μέση αμοιβή για τιςγυναίκες, κυρίως σε θέσεις μεσαίου ή χαμηλού επιπέδου, αντιπροσωπεύει μόλις το 84,7% του ποσού που λαμβάνουν οι άνδρες συνάδελφοι τους
Το «στοίχημα»
Ένα από τα βασικότερα στοιχήματα που καλείται, λοιπόν, να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό: να επαναφέρει την ελληνική αγορά εργασίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και να ακυρώσει νόμους της περιόδου 2010 – 2014 οι οποίοι μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια « ειδική οικονομική ζώνη » της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου