Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Αν η ΕΕ παραμείνει μια ασύμμετρη ένωση θα συντριβεί


Στις βαθιές πληγές και παθογένειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης ασκώντας βαθιά κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε μια ομιλία... sold out στο Παρίσι.
Η ομιλία Βαρουφάκη και, αμέσως μετά, η συμμετοχή του σε πάνελ μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς ήταν το γεγονός της ημέρας στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking) στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.



Ολόκληρες οι ομιλίες των Βαρουφάκη και Στίγκλιτς
Oυρές κόσμου συνέρρευσαν στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου για να ακούσουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο, εν τέλει, οι ασύμμετρες ενώσεις θα συντριβούν».
Είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς άλλαξε η ΕΕ μετά την κρίση; Όχι», απάντησε για να τονίσει: «Οι θεσμοί δημιούργησαν μία ασύμμετρη ένωση και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Όχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά».
Συμμετέχοντας σε πάνελ με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως οι ηθικολόγοι που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Άσκησε, δε, έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταλογίζοντάς της «πολιτικοποίηση». 
«Έχουμε μία τραπεζική ένωση στην οποία η αρμόδια αρχή απαγορεύει στις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα γιατί θεωρούνται ριψοκίνδυνα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν τα κράτη καλούνται να σώσουν τις τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε στην κριτική του για το ευρωπαϊκό λάθος να προσποιείται η ΕΕ ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ρευστότητας, όταν στην πραγματικότητα υπήρχαν μια σειρά από προβλήματα αφερεγγυότητας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ανακύκλωση των πλεονασμάτων από το Βορρά προς το Νότο στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και υπογράμμισε πως στην Ελλάδα είχαμε μια μακρά περίοδο «παράλογης ευφορίας». 
Αναφερόμενος την Ελλάδα επεσήμανε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού», ενώ σχολιάζοντας τη συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ τόνισε: «Το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός της Ε.Ε.».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *