Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Στέλνουν τη «λυπητερή» στους καναλάρχες

Σωτήρης Μανιάτης
Αποφασισμένη να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αποκαταστήσει επιτέλους τη νομιμότητα στον συγκεκριμένο χώρο εμφανίζεται η κυβέρνηση. Και όπως φαίνεται, από τα λόγια περνάει πλέον στα έργα, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σφοδρή σύγκρουση το λεγόμενο «τρίγωνο της διαπλοκής». Μόνο που αυτή τη φορά η μία «κορυφή του τριγώνου», η κυβέρνηση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις άλλες δύο: τα μίντια και τις τράπεζες...
Μετά τις ανακοινώσεις για την πολυαναμενόμενη αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης (τα οποία λειτουργούν επί μια 25ετία με προσωρινές άδειες που διαρκώς παρατείνονται) με πλειοδοτικό διαγωνισμό από τον οποίο αναμένονται έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ακολουθεί ένα... διπλό «χτύπημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί (αν δεν έχει ήδη γίνει) στη «Διαύγεια» απόφαση του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τα ΜΜΕ Νίκου Παππά με την οποία θα καλούνται τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων (2% επί του τζίρου τους) για τα έτη που δεν το έχουν πράξει, δηλαδή για τα 2011, 2012, 2013 και 2014.
Το συνολικό οφειλόμενο ποσό φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ και είναι άμεσα απαιτητό, αν και θεωρείται πιθανό να δοθεί η δυνατότητα στους υπευθύνους των καναλιών εθνικής εμβέλειας καταβάλλοντας ένα σημαντικό μέρος του ποσού να προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση διευκόλυνσης, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΑΝΤ1 και MEGA οφείλουν τα περισσότερα χρήματα, αφού θα πρέπει καθένα να καταβάλει 7.000.000 ευρώ. Από 4.000.000 ευρώ χρωστάνε για τη χρήση των συχνοτήτων τόσο ο ALPHA όσο και το STAR, ενώ άλλα 2.000.000 οφείλει και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Κι εδώ αρχίζουν τα... δύσκολα καθώς τα κανάλια εμφανίζονται υπερχρεωμένα, με υπερβολικούς τραπεζικούς δανεισμούς και σημαντικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τις οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και για να αντέξουν θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ανακεφαλαιοποιήσεις.
Δανειακές συμβάσεις
Το διπλό «χτύπημα» λοιπόν της κυβέρνησης συμπληρώνεται από τα όσα αναφέρει σε απάντησή του, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στο έγγραφό του ουσιαστικά αναφέρει ότι ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έλεγχο όλων αυτών των συμβάσεων, κάτι που, όπως εξηγεί, θα γίνει και για άλλες επιχειρήσεις.
Ο Ν. Νικολόπουλος είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση με την οποία ζητούσε στοιχεία για τα δάνεια των ελληνικών ΜΜΕ που θεωρούνται επισφαλή καθώς και ποιοι μιντιακοί όμιλοι έχουν δανειακές οφειλές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Η ερώτηση διαβιβάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στην ΤτΕ αλλά, όπως φαίνεται, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι λόγω του υπηρεσιακού - επαγγελματικού απορρήτου (άρ. 54, Ν. 4261/2014) δεν επιτρέπεται να παρέχει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει ότι θα έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας (υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι, διαβάστε στη διπλανή στήλη) τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει «τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης».
Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το φαινόμενο επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται «αφειδώς με δημόσιο χρήμα -που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας». Τονίζει μάλιστα ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων»...


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *