Μετά τη βροχή καταγγελιών από πολίτες που «αγανάκτησαν» από τον τρόπο που συγκεκριμένα μέσα και δημοσιογράφοι κάλυψαν την περίοδο προ του δημοψηφίσματος, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλέσει στο Πειθαρχικό της 9 δημοσιογράφους, προκειμένου να ελέγχθουν για το αν τήρησαν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή όχι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mediatvnews οι πρώτες κλήσεις αφορούν στους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το Mega, τους Σταμάτη Μαλέλη και Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), τους Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου από τον ΣΚΑΙ και την Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο μέσο την ώρα που συνεχίζονται οι καταγγελίες πολιτών προς την ΕΣΗΕΑ, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι «περιέργως» βίντεο που αποδεικνύουν την προπαγανδιστική στάση συγκεκριμένων δημοσιογράφων αλλά και καναλιών εν γενεί «εξαφανίζονται» από τον ιντερνετικό αέρα των webtv τους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πλήθος καταγγελιών που έγιναν από πολίτες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα ΜΜΕ πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το ΕΣΡ προχωρεί επίσης αυτεπάγγελτα σε έλεγχο όλων των στοιχείων για να λάβει στις συνέχεια τις αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Στις 29 Ιουνίου το ΕΣΡ είχε απευθύνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας σύσταση για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και του σεβασμού στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ενώ την 1η Ιουλίου το ΕΣΡ με νέα του επιστολή εφιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των ειδησεογραφικών εκπομπών ως προς την ισομερή μετάδοση των απόψεων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ. Το Συμβούλιο επανήλθε με νέα του οδηγία στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία υποδείκνυε σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας «κατά τη διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μέχρι τις 19:00 να μην μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα και συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, με εξαίρεση τις δηλώσεις των επικεφαλής των Επιτροπών Υποστήριξης και των αρχηγών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της δημοψηφισματικής διαδικασίας». «Κατά τον ίδιο χρόνο δεν επιτρεπόταν και η μετάδοση δημοσκοπήσεων και η διοργάνωση συζητήσεων με προδημοψηφισματικό περιεχόμενο, πράγμα που δεν τηρήθηκε, αν και η επικεφαλής του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου είχε τηλεφωνήσει και προσωπικά στους υπεύθυνος των τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να τους προειδοποιήσει.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ανέφερε ότι «με λύπη διαπίστωσε ότι αποσιωπήθηκαν και δεν εισακουστήκαν τόσο οι προτροπές της, όσο και οι υποδείξεις της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, κατά την προ του δημοψηφίσματος περίοδο, ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να παρουσιάζουν τις ειδήσεις με τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που απαιτούν οι συνθήκες, ανεπηρέαστοι από τις τυχόν προσωπικές τους πεποιθήσεις, ώστε να διαφυλάσσεται η αντικειμενικότητα και να μην προκαλείται αναίτια σύγχυση και πανικός στο κοινό, δεν εισακούστηκαν από μικρή αλλά προβεβλημένη μερίδα ραδιοτηλεοπτικών κυρίως ΜΜΕ».
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ήδη έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για τον τρόπο που τα κανάλια κάλυψαν το θέμα του δημοψηφίσματος. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο από τον τρόπο που προέβαλαν το θέμα παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία.
Επιπλέον και η Βουλή θα εξετάσει ενδεχόμενες παραβιάσεις των ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου