Πορεία εν μέσω θυέλλης και χωρίς ασφαλή δείκτη φαίνεται πως ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται πια και στελέχη της, εξαιτίας ενός σύνθετου πλέγματος προβλημάτων που κατακλύζουν τη χώρα και απειλούν να διασαλεύσουν κάθε κοινωνική και οικονομική ισορροπία.
Η παλίρροια των προσφυγικών/μεταναστευτικών ρευμάτων, που η Τουρκία συνεχίζοντας την απροκάλυπτα εχθρική συμπεριφορά της επιμένει να απελευθερώνει από τα μικρασιατικά παράλια, υποχρεώνει το Μαξίμου σε ταχεία αναδίπλωση στα υπόλοιπα μέτωπα και κυρίως αυτό της αξιολόγησης, στο οποίο ωστόσο, το ΔΝΤ απορρίπτει εκ προοιμίου κάθε σκέψη για πολιτικού χαρακτήρα διαπραγμάτευση.
Είναι επόμενο, ότι παρά την «επαγγελματική» και πρόδηλα ανεδαφική αισιοδοξία του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση θα διολισθήσει σε σημαντικές εκπτώσεις στο ασφαλιστικό, συναινώντας παρά την αναποτελεσματική ρητορική των κόκκινων γραμμών σε περικοπές συντάξεων.
Μοναδικές χαραμάδες ισχνής αισιοδοξίας σε τούτο το απειλητικό τοπίο που κυοφορεί, όπως αναγνωρίζουν στην πολιτική αγορά απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, είναι η διαφαινόμενη ύφεση στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και μια «τρελή» για την ώρα προσδοκία, που εκφράζει μάλλον ευσεβείς πόθους σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους, ότι η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, θα στέρξει σε χαλάρωση της αξιολόγησης, υπό την ορμητική επέλαση του προσφυγικού προβλήματος στη χώρα.
Είναι ευνόητο ότι η πίεση μεταφέρεται τώρα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η οποία μετέωρη και αμήχανη, όπως διαπιστώνουν οι συστηματικοί παρατηρητές, αντιμετωπίζει οριακές καταστάσεις. Το επιχείρημα δε, ότι στις κάλπες του Σεπτεμβρίου οι πολίτες γνώριζαν τι ψήφιζαν, περισσότερο εξοργίζει, όπως έχουν εσχάτως, την ευκαιρία να αντιλαμβάνονται οδυνηρά, ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά ακούγεται πειστικά…
Για την ώρα η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Reporter από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την στάση του ΔΝΤ, το οποίο όπως σχολίασε ο Γ. Δραγασάκης αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και κωλυσιεργεί, τηρώντας αινιγματική στάση.
Προς άρση του αδιεξόδου ο κ. Τσίπρας συνομίλησε το Σάββατο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού ζητώντας τις καλές του υπηρεσίες ώστε το ΔΝΤνα επιστρέψει στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την εκτίμηση ότι η ενδεχόμενη παράταση της εκκρεμότητας πέραν του Μαρτίου, θα σημάνει την απαρχή νέων κλυδωνισμών για την κυβέρνηση και την Οικονομία.
Θρυαλλίδα η προσφυγική κρίση
Στο μέτωπο του προσφυγικού, οι ελπίδες του Μαξίμου εδράζονται στην παρουσία του ΝΑΤΟ, το οποίο κατά τον Γ. Μουζάλα υπολογίζεται να αναχαιτίσει το 70% των προσφυγικών ροών και σε μια θετική απόφαση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου για την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης.
Είναι προφανές ότι η χώρα έχει εισέλθει πλησίστια στα αβέβαια νερά της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως μαρτυρά και η κίνηση να κατατεθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ε.Ε, την ώρα που σωρεύονται σαν ανθρώπινα ράκη, δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι, εντός της εθνικής περιμέτρου.
Η χώρα, σύμφωνα με βάσιμους φόβους που διατυπώνονται ήδη δημόσια, βρίσκεται μπροστά στο φάσμα να μετατραπεί σε αποκλεισμένη «υγειονομική ζώνη» και να γίνει ένας περίκλειστος τόπος, αντιμέτωπος με ανυπέρβλητα προβλήματα που είναι πιθανό να καταλήξουν σε επιζήμιες εθνικές περιπέτειες.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, δέχεται ήδη τις φωνές αγωνίας όλων των παραγόντων του Τουρισμού, οι οποίοι βλέπουν ότι η φετεινή χρονιά απειλείται να τιναχτεί στον αέρα, μετά απο μια θεαματικά ανοδική πορεία.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ, μετά την «απρόκλητη προσωπική επίθεση», όπως θεωρεί η Συγγρού που δέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό, σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό και ζητεί επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, καταγγέλλοντας το Μαξίμου για έλλειψη σχεδίου.
Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι η θέση του «δεν είναι δεδομένη» και σπεύδει να λάβει αποστάσεις από την απειλή Τσίπρα ότι στο εξής θα χρησιμοποιεί συστηματικά το χαρτί της αρνησικυρίας (Veto) στην Ε.Ε.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ποταμιού, όπου συμφώνησε με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σ. Θεοδωράκη κοινό βηματισμό στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν άφησε αμφιβολίες για την προσεχή στάση του λέγοντας:
«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να αντικαταστήσουμε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης με έναν νέο εθνικό, ευρωπαϊκό τσαμπουκά. Θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου