Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ποινική δίωξη σε βάρος του Στ. Ψυχάρη


Υπόλογος για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος είναι ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης σχετικά με επισφαλείς προσωπικές δανειοδοτήσεις ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, τίθεται στο αρχείο η δικογραφία που αφορά τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, αφού μετά την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων προέκυψε πως δεν προκύπτουν θέματα επισφάλειας για τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς υπήρξαν εγγυήσεις για τις επίμαχες χορηγήσεις και τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον κ. Ψυχάρη αφορά προσωπικά δάνεια που έλαβε από την τράπεζα Alpha, τα οποία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τις εταιρικές δανειοδοτήσεις, και φέρονται κατά την εκτίμηση των οικονομικών εισαγγελέων να μην εμφανίζουν την απαιτούμενη διασφάλιση για το πιστωτικό ίδρυμα.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας, που στρέφεται κατά των αρμόδιων στελεχών, μελών επιτροπών κ.λπ. που ενέκριναν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις τής Alpha Bank, και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πράξη των τραπεζικών στελεχών που βαρύνει τον επικεφαλής του ΔΟΛ.
Η δικογραφία για τις προσωπικές δανειοδοτήσεις του κ. Ψυχάρη θα διαβιβαστεί σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Την προηγούμενη βδομάδα, η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ξεσκόνισε τα πόθεν έσχες του εκτελεστικού πρόεδρου του ΔΟΛ και εκδότη, των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Σταύρου Ψυχάρη, ωστόσο ο ίδιος φέρεται να μην έχει καταθέσει δηλώσεις περιουσιακής κατάσταση για ορισμένα έτη. Όπως διαπιστώθηκε ο εκδότης δεν έχει υποβάλει «πόθεν έσχες» επί οκτώ χρόνια και ειδικότερα για τα οικονομικά έτη από το 2001 μέχρι και το 2008.

Αντιθέτως, ο κ. Ψυχάρης έχει υποβάλλει δηλώσεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, δηλαδή από το 2009 και έπειτα. Σε αυτά, άλλωστε, οι ορκωτοί λογιστές στηρίζονται προκειμένου να εξετάσουν τα οικονομικά του στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή Πόθεν έσχες έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον συγκεκριμένο εκδότη, ζητώντας του αν υπάρχει κάποιο αντίγραφο των «χαμένων» δηλώσεων, να σταλούν στη Βουλή. «Κάνουμε έλεγχο σε αυτά που διαθέτουμε», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή.

Η απάντηση του Στ. Ψυχάρη κοινοποιήθηκε μέσω επιστολής του, στην οποία ανέφερε πως δεν έχει κρατήσει αντίγραφα των «χαμένων» δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την σχετική απάντηση του νομικού του συμβούλου, η οποία κοινοποιήθηκε πρόσφατα στα μέλη της επιτροπής.

Ειδικότερα, μολονότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει υποβάλλει κανονικά πόθεν έσχες, η αρχή «για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος» δεν μπορεί να  βρει τις εξής δηλώσεις του: το 1997 (οικονομική χρήση 1996), 1998 (οικονομική χρήση 1997), 1999 (οικονομική χρήση 1998), 2000 (οικονομική χρήση 1999), 2001 (οικονομική χρήση 2000), 2003 (οικονομική χρήση 2002), 2004 (οικονομική χρήση 2003), 2005 (οικονομική χρήση 2004), 2006 (οικονομική χρήση 2005), 2007 (οικονομική χρήση 2006).

Γι΄αυτό το λόγο, ο κ. Αθανασίου ζήτησε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα αυτές οι δηλώσεις καθώς σχετίζονταν με τα δάνεια που είχε λάβει ο Σταύρος Ψυχάρης για την εξαγορά του ΔΟΛ.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *