Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

"Δεν πληρώνω"..


Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται όλο και περισσότερο το κύμα εκείνων των συμπολιτών μας που επιλέγουν να μην εκπληρώσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, ΔΕΚΟ και δημόσιο, μέχρι «να δουν τι θα γίνει». Ένα Κίνημα «δεν πληρώνω» αναπτύσσεται… παράλληλα, όπως συνέβη και το καλοκαίρι με το  δημοψήφισμα.

Πρόκειται για έναν αδιάψευστο δείκτη που δείχνει τον βαθμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και στις πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτός ο δείκτης βρίσκεται αυτή την στιγμή σε καθοδική τροχιά και με την «μύτη» να κοιτάζει προς τα κάτω. Το θέμα είναι να μην αποκτήσει αυτή η τάση μόνιμα χαρακτηριστικά, να μην αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και πλήξει έτσι περισσότερο την ήδη βαριά πληγωμένη από την κρίση Οικονομία.

Το ρεπορτάζ  υποστηρίζει ότι έχει μειωθεί ακόμη και ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ! Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, το αντιμετωπίζουν -αντικειμενικά- οι τράπεζες. Σε περίπτωση που δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η εικόνα, θα σημειωθεί αύξηση των κόκκινων δανείων. Φυσικά απέχουμε αρκετά από το να κτυπήσει «κόκκινος συναγερμός», καθώς η αθέτηση μιας δόσης δανείου -για παράδειγμα- δεν χαρακτηρίζει αυτόματα ένα δάνειο κόκκινο. Κι ευτυχώς!  Ο φόβος είναι μην τυχόν η τάση αυτή επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά και για τον αριθμό των δανειοληπτών που δεν θα μπορέσει στην συνέχεια να επιστρέψει στην κανονικότητα…

Κατάσταση από την οποία πάντως δεν απέχουμε πολύ, εάν αναλογιστεί κανείς ότι  με βάση και τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το 39,8% των στεγαστικών δανείων (δηλαδή 4 στα 10) δεν εξυπηρετείτο με το ύψος τους να ανέρχεται περίπου στα 39 δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και περί τις 30.000-50.000 δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

Την ίδια ώρα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν δανειστεί με εγγυήσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να τα χάσουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποθηκεύσει την προσωπική τους περιουσία ή ακόμη και την α’ κατοικία τους και τώρα κινδυνεύουν να πωληθεί σε distress fund.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και περισσότεροι από 20 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με υποχρεώσεις γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τα δάνεια τους.

Κατάσταση σίγουρα δραματική εάν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό στα καταναλωτικά ανοίγματα είναι στο 55,4% και στα επιχειρηματικά 43,3%, με το σύνολο των οφειλών προς τις Τράπεζες να αγγίζει 107 δισ. ευρώ.

Ο εφιάλτης των χρεών όμως «πνίγει» και τους φορολογούμενους, οι οποίοι μετά από επτά χρόνια κρίσης και συνεχούς λιτότητας, η οποία δυστυχώς θα συνεχιστεί αφού η οικονομία μας εξαιτίας των επικίνδυνων χειρισμών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους και πρόστιμα σε Εφορίες και Τελωνεία περισσότερα από 88 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 1,648 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τα νέα χρέη του 2015 να εκτοξευτούν στα 13,48 δισ. ευρώ.

Εάν σε αυτά προστεθούν και τα παλαιά χρέη που στο τέλος του 2014 ήταν 71,533 δισ. ευρώ, καθώς και τα περίπου 3,7 δισ. ευρώ που είναι τα χρέη προς τα Τελωνεία, τότε το σύνολο φθάνει τα 88,713 δισ. ευρώ.

Με μαθηματική ακρίβεια δε το «ποτάμι» των ληξιπροθέσμων θα «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2016, αφού με βάση και την τελευταία έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής εντός του έτους και οι μέχρι πρότινος συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι από το υστέρημά τους και τις αποταμιεύσεις τους μπορούσαν και ανταποκρινόντουσαν στις υποχρεώσεις τους, θα κηρύξουν αργά ή γρήγορα «στάση πληρωμών».

Η έκτακτη ανάγκη στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, αλλά και το αδιέξοδο των πολιτών, εκτός από τα ανωτέρω στοιχεία, πιστοποιούν και τα χρέη (δημοσίου και ιδιωτών) προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ, αλλά και οι απλήρωτοι λογαριασμοί σε ΔΕΚΟ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο τα «φέσια» στη ΔΕΗ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν πλέον τα 2 δισ. ευρώ.
Παρά την οικονομική κρίση όμως που βιώνουμε και σε λίγο διάστημα θα λάβει τη μορφή κοινωνικής, όχι μόνο λόγω του προσφυγικού, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζονται να δώσουν γη και ύδωρ στους δανειστές, με τη θέσπιση ενός άγρια φοροληστρικού φορολογικού νομοσχέδιου και ενός ακόμη σκληρότερου Ασφαλιστικού, απλά και μόνο για να κρατήσουν την… καρέκλα.

Είχε δίκιο ο Σοφοκλής όταν έλεγε… Αρχή άνδρα δείκνυσι, όμως σήμερα η ποιότητα του ανδρός που έχει αναλάβει την εξουσία δεν χωρά πλέον παρερμηνείες…



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *