Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Σπασμωδικές κινήσεις στο Μαξίμου μπροστά στα αδιέξοδα

Σπασμωδικές κινήσεις του Μαξίμου μπροστά στα αδιέξοδα της χώρας. Καράβι χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση πολώνει το κλίμα στο εσωτερικό.


Σε σπασμωδικές κινήσεις οδηγείται το Μαξίμου μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα που δημιουργούνται για την χώρα κυρίως από τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Η χθεσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού στην Βουλή όπου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον απόντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση, δείχνει ότι η κυβέρνηση μοιάζει με καράβι χωρίς πυξίδα.

Από τη μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το Προσφυγικό πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την κ. Φ. Γεννηματά και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και από την άλλη δημιούργησε κλίμα πόλωσης με την ΝΔ καθώς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίως για την παρουσία του στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης όσο και για την λίστα Μπόργιανς, παρουσιάζοντας νέα επιστολή του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Σε μία ομιλία που απευθυνόταν κυρίως στα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνοντας την δυνατότητα να αξιοποιήσει το momentum για εθνική συνεννόηση και για το ασφαλιστικό.

Η ΝΔ με διαρροές κύκλων της Συγγρού χαρακτήρισε συκοφάντη τον Πρωθυπουργό ενώ για την επιστολή Μπόργιανς ζήτησε επί της ουσίας από την κυβέρνηση να την ξαναδιαβάσει αφού ανέφερε ότι μόλις το 2015 υπήρχε η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων και το 2012 μπορούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα. Τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Β. Λεβέντης επιτέθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα για τον διχαστικό λόγο όταν η χώρα απειλείται με εθνική κρίση επ' αφορμή του προσφυγικού.

Την ίδια στιγμή που η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot από την αύξηση των προσφυγικών ροών και την αδιέξοδη στάση που ακολουθούν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης που κλείνουν τα σύνορά τους προκαλώντας ασφυξία στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην ΝΔ όταν ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζε από το κοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε πίσω του τις παλαιότερες εκκλήσεις για συναίνεση τόσο στο προσφυγικό όσο και στο ασφαλιστικό που είχε χαρακτηρίσει εθνικό θέμα και για πρώτη φορά σύρθηκε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά από τις πιέσεις της κ. Φ. Γεννηματά και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση ελπίζει στη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίομέχρι την Παρασκευή αλλά και στο άνοιγμα των συνόρων παραβλέποντας όμως τα Σκόπια και η σκληροί του Βίζεγκραντ καταπάτησαν την Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της.

Αναζητώντας συμμάχους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των ευθυνών στην Τουρκία, ή στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που απειλούν με κλείσιμο των συνόρων ή στην Αυστρία που μέχρι πρόσφατα ήταν φίλη χώρα, με τον Καγγελάριο Φάιμαν να έχει επισκεφτεί ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου.

Και όλα αυτά λησμονώντας τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα ούτε όμως και να οδηγηθεί η Ελλάδα σε έξοδο από την Σένγκεν. Μάλιστα υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που έλεγαν στο παρασκήνιο ότι «ακόμα και τα σύνορα με τα Σκόπια να κλείσουν, οι πρόσφυγες θα βρουν άλλους δρόμους για να πάνε στην κεντρική Ευρώπη».
Αλλά και στο αγροτικό ζήτημα η κυβέρνηση μοιάζει να χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα. Από την μία πλευρά ο Πρωθυπουργός στην χτεσινή του ομιλία στην Βουλή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το 95% των αγροτών και από την άλλη έκανε λόγο για αγρότες που ..στήνουν επεισόδια με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τηλεοπτικά κανάλια ή ότι οι αγρότες που συνομίλησαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσωπούσαν τους μεγαλοεισοδηματίες συναδέλφους τους.

Τέλος, στο θέμα της αξιολόγησης η κυβέρνηση επιμένει ότι θα εφαρμόσει πλήρως την συμφωνία που έχει υπογραφεί τον Αύγουστο με τους δανειστές αλλά αρνείται ότι υπάρχουν πιέσεις για μειώσεις κύριων συντάξεων από το κουαρτέτο.
Ρίχνει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων στο ΔΝΤ ενώ την ίδια στιγμή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η παρουσία του Ταμείου είναι αναγκαία στο ελληνικό πρόγραμμα και ζητούν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, όπως για παράδειγμα ο Γ. Ντάινσεμπλουμ.

Όλα αυτά την περίοδο που η χώρα πιέζεται από τις διαρκώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές ενώ απειλείται με άδεια ταμεία έλλειψη ρευστότητας στον βαθμό που δεν προχωρήσει η αξιολόγηση και δεν καταβληθούν οι οφειλόμενες δόσεις.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *