Ενταση και επεισόδια στην Ειδομένη όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.Τα Σκόπια ουσιαστικά έχουν κλείσει τη δίοδο. Αντίστοιχα μέτρα από τη Σερβία.
Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται και πάλι στην Ειδομένη προκειμένου να βρουν διέξοδο στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης βρίσκουν ουσιαστικά κλειστά τα σύνορα καθώς τα Σκόπια αυστηροποίησαν τους ελέγχους.
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή σημειώθηκαν επεισόδια όταν πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να ανοίξουν το πέρασμα. Υπήρξε ένταση και οι αρχές των Σκοπίων σταμάτησαν προσωρινά να επιτρέπουν κάθε διέλευση.
Στην περιοχή της Ειδομένης παρατηρείται το φαινόμενο του «λαιμού του μπουκαλιού» καθώς χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά και τον Πειραιά δεν επιθυμούν παραμονή στα hot spots και καταλήγουν στη μόνη διόδο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι Σκοπιανοί επιτρέπουν το πέρασμα μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς με διαβατήριο ή ταυτότητα και το σημείωμα καταγραφής τους.
Και οι Σέρβοι έκλεισαν τα σύνορα για τους Αφγανούς
Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.
Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.
Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».
Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.
Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το προσφυγικό, εκτίμησε ότι με τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου στη Γευγελή θα διευκολυνθεί το έργο της Σερβίας, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα διακινητών, και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Σερβία. Ο κ. Βούλιν εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα.
Καραβιές με πρόσφυγες και μετανάστες πλημμυρίζουν το λιμάνι του Πειραιά
Εν τω μεταξύ, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά.
Από τα ξημερώματα έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας συνολικά περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά, σύμφωνα με τον Σκάι.
Λόγω όμως κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργήθηκε στους δρόμους γύρω από το λιμάνι νωρίς το πρωί, η Τροχαία δεν επέτρεψε να γίνει ο επιβιβασμός των ανθρώπων αυτών επί τόπου, καθώς επρόκειτο για περίπου 50 λεωφορεία. Οι πρόσφυγες περιμένουν αυτή την ώρα στους χώρους έξω από το λιμάνι, ώστε να δουν πώς θα απεγκλωβιστούν από εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου