Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

«Κωλοτούμπα» από Σκουρλέτη στην επένδυση στις Σκουριές! Καλεί την ElDorado σε συμβιβασμό

Εμπρός… πίσω στο θέμα της αδειοδότησης του μεταλλείου της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής από τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, καλώντας επί της ουσίας την ElDorado Gold σε συμβιβασμό.


«Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή, από την πρώτη ημέρα, και στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας τους δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της επένδυσης στις Σκουριές. Μια τόσο μεγάλη επένδυση, για να προσχωρήσει, πρέπει, πέραν των άλλων, να διασφαλίζει και την κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο ίδιος.
«Πώς μπορεί να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές όταν είναι συνυφασμένη με τον κοινωνικό διχασμό; Θα έβλεπα, λοιπόν, έναν συμβιβασμό που προϋποθέτει η μία πλευρά να μπορεί να αναγνωρίζει στην άλλη, ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο μπορεί να συμβάλλει, αλλά δεν θα βάλει νερό στο κρασί του», είπε μεταξύ άλλων κ. Σκουρλέτης.


Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδρά η ομάδα των «53» για το προσφυγικό

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ομάδα των «53» είπε ένα ηχηρό «όχι» στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Παρά ταύτα δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, οι 53 εξέφρασαν μια σειρά από ενστάσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία και αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, αρκετά μέλη των «53» αλλά και βουλευτές, διαφώνησαν με τον χρόνο εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου που έχει οριστεί για τις 14 ημερολογιακές ημέρες, ζητώντας να διευρυνθεί αυτός ο χρονικός ορίζοντας, έτσι ώστε – σε περίπτωση πολύ αυξημένων ροών – να μην φτάσουμε στο ενδεχόμενο κάποιοι από τους πρόσφυγές ή μετανάστες που θα το επιθυμούν να μην προλάβουν λόγω του σύντομου χρόνου να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στις ελληνικές αρχές.
«Το ν/σ χρειάζεται και λύνει αρκετά θέματα, γι' αυτό και θα το ψηφίσουμε» εξηγούν βουλευτές που πρόσκεινται στην ομάδα των 53. Προσθέτουν δε ότι πρόκειται για επικαιροποιημένο ν/σ του υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής που ήταν σε επεξεργασία και όχι για επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Βουλή, με την οποία διαφωνούν.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ομάδας των «53» υπό τον τίτλο «Να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων τους».
Το κείμενο των 53
H συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο προσφυγικό και στην αντιμετώπισή του εκ μέρους της ΕΕ. Από τη σκοπιά, ιδίως, των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, της διεθνούς νομιμότητας, του προσφυγικού δικαίου και της περιφρούρησης των δικαιωμάτων η συμφωνία αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας: Δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες (που είχαν, σε σημαντικό βαθμό αναδειχθεί, το καλοκαίρι του 2015 στο ζήτημα)· αντίθετα, βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο ακόμη και έναντι του πρόσφυγα, υπονομεύει στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης (όταν λ.χ. μιλάει για ανταλλαγή ενός Σύρου με έναν Σύρο), και μετατρέπει το προσφυγικό από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό.
Η κυρίαρχη Ευρώπη, που έχει σοβαρές ευθύνες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ, συνεπώς και την προσφυγική κρίση και το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, κλείνει τις πόρτες της –η κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο– ενισχύοντας, εκ των πραγμάτων, την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική.
Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες λογικές κλεισίματος, που εκφράζει η πρόσφατη συμφωνία, όπως είναι αντίθετα και μια σειρά κόμματα και συλλογικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς, των πράσινων κομμάτων, αλλά και διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πλήθος αλληλέγγυων.
Η ασφάλεια της Ευρώπης και των λαών της, όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την ένταση της καταστολής, με κραυγές μίσους, που εντείνουν τον ακραίο θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να είναι η ισλαμοφοβία, η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, οι κραυγές μίσους αλλά η πολιτική που προωθεί την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και τη συνύπαρξη των λαών. 
Αναδεικνύεται, λοιπόν, για πολλοστή φορά η ανάγκη της ανατροπής των συσχετισμών στη γηραιά ήπειρο και η επαναθεμελίωσή της σε εντελώς διαφορετική βάση. Ειδάλλως, μια Ευρώπη που αρνείται τους ξεριζωμένους, που στήνει τείχη και στρατό απέναντί τους, που διαιρείται στη βάση της εθνικιστικής αναδίπλωσης, δεν έχει κανένα μέλλον ως ενιαία δημοκρατική οντότητα. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη λογική της περίκλειστης ξενοφοβικής Ευρώπης, των γκέτο για τον «άλλο» και της ανοιχτής, φιλόξενης και πολυπολιτισμικής ηπείρου, είναι, πλέον, ορατή και δοκιμάζεται στη μάχη που διεξάγουμε. Και η μάχη αυτή είναι ιδεολογική, πολιτική, μάχη έμπρακτη, στο ίδιο το πεδίο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του είναι, και πρέπει να παραμείνουν, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους έφτασαν στη χώρα μας περνώντας από πολλαπλούς κινδύνους και δέχτηκαν –όσοι σώθηκαν– μια αγκαλιά, ένα «καλώς τους», την αμέριστη αλληλεγγύη των κινημάτων, αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας. Νιώθουμε ικανοποίηση γι’ αυτή την πραγματικότητα, καθώς ως κόμμα, ως αριστερά, ως κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι συμβάλαμε αποφασιστικά, στην τήρηση της νομιμότητας – και γι’ αυτό άλλωστε κατηγορηθήκαμε από τους ιδεολογικούς και πολιτικούς μας αντιπάλους. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, παρότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τους δυσμενείς συσχετισμούς στην Ε.Ε., τις αρνητικές για τους πρόσφυγες εξελίξεις, μετά την συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, συμφωνία η οποία αποτελεί οπισθοδρόμηση, θέτοντας σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα.
Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η είσοδος των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι «παράτυπη». Για μας, παράτυπη δεν είναι η προσφυγιά, αλλά οι λόγοι που τη δημιούργησαν. Παράτυπη και παράνομη είναι κάθε απόπειρα ακύρωσης των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα της συνθήκης της Γενεύης. Παράνομα είναι τα κάστρα που φτιάχνει η Ευρώπη, τα κλειστά κέντρα, η πολιτική αποτροπής, οι σκηνές απόγνωσης, η αναλγησία ακόμα και μπροστά σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά.
Παράνομη, εντέλει, είναι η ίδια η ευρωπαϊκή ελίτ, που κλείνει τα μάτια της μπροστά στη διεθνή νομιμότητα και αντιμετωπίζει, έστω και άτυπα, την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες.
Τι κάνουμε
Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας περνάει σε άλλη φάση, καθώς πλέον δεν είναι μόνο χώρα διέλευσης (transit) αλλά και χώρα υποδοχής. Κι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα, στον 20ό αιώνα, με θετική τελικά έκβαση: η ελληνική κοινωνία, μέσα από αντιφάσεις και αντιθέσεις, παρά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που εκδηλώθηκε, μπόρεσε εντέλει, να δεχτεί τους «άλλους» και να τους εντάξει δημιουργικά, με θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την οικονομία.
Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Απαιτείται, αμέσως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, αποκεντρωμένα και σε κατοικίες, ώστε και οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς, έχοντας πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, στέγαση, εργασία και με απόλυτο σεβασμό στην κουλτούρα και τα θρησκευτικά τους πιστεύω.
Όλα αυτά θα συντελέσουν ώστε οι τοπικές κοινωνίες, και με την συνδρομή της Τ.Α, στην ομαλή ένταξη, μακριά από λογικές και πρακτικές κέντρων κράτησης και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε αυτήν την λογική, εικόνες μεταφοράς προσφύγων ή μεταναστών με χειροπέδες, προφανώς είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.
Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να λειτουργούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής, για τα οποία δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί διαδικασίες που να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων (ενίσχυση υπηρεσίας ασύλου, συγκρότηση δεύτερου βαθμού για την εξέταση προσφυγών, επαρκής χρόνος εξέτασης των αιτήσεων –είναι προφανές ότι οι δεκατέσσερις μέρες δεν αρκούν–, χωρίς παρεκκλίσεις από τον ισχύοντα σήμερα νόμο, νομική στήριξη, διερμηνείς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.
Πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου και υποδοχής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων, που θα έρθουν αλλά και βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Επίσης, πρέπει να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων, από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε., να προωθηθεί η εξασφάλιση ασφαλών διόδων, καθώς και η επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) σε χώρες Ε.Ε., σε αριθμούς όμως που να συνιστούν πραγματική εναλλακτική: ο αριθμός 72.000, που προβλέπει η συμφωνία, ακούγεται προσχηματικός και εμπαιγμός, σε σχέση με τα εκατομμύρια των προσφύγων.
Τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους, θα δώσουν τη μάχη εκεί που είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, συμπορευόμενοι με το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, με το κίνημα ανθρωπιάς.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ «53+»




Έκτακτο Euro Working Group: Η συμφωνία για το ασφαλιστικό και η απόκλιση για τα «κόκινα» δάνεια


Έχουμε εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση μετά και την επιστροφή του κουαρτέτου στην Ελλάδα με την σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών κυρίως όσον αφορά το ύψος των νέων μέτρων τα οποία θα χρειαστεί να ληφθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ως το 2018.
Σ΄ αυτό πλαίσιο, έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group με βασικό θέμα το ελληνικό πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να ξεκαθαριστούν τα σημεία στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές και να εντοπιστούν τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποστάσεις.
Βασικός στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να οριστικοποιηθεί η «θέση» των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, που όπως έχει γίνει γνωστό θα επιστρέψουν το Σάββατο 2 Απριλίου στην Αθήνα.
Μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ένα ζήτημα που η Αθήνα θα ήθελε να αντιμετωπίσει σε δεύτερο χρόνο.
Οι δανειστές, όμως, εμφανίζονται αποφασισμένοι για συνολική συμφωνία «πακέτο», που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια.
Προσέγγιση και στο ασφαλιστικό
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών καταγράφεται και στο «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού.
Ειδικότερα σε μειώσεις εφάπαξ, μερισμάτων, επικουρικών και νέων κύριων συντάξεων προχωρεί η ελληνική πλευρά, για να κλείσει η σκληρή διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού.
Στο μέτωπο των επικουρικών, που αποδείχθηκε το μεγαλύτερο «αγκάθι» του πρώτου γύρου, η νέα ελληνική πρόταση αποδέχεται αύξηση εισφορών μίας ποσοστιαίας μονάδας (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζομένους) αντί μιάμιση του αρχικού σχεδίου, η οποία συνδυάζεται με στοχευμένες περικοπές στις επικουρικές όσων εισπράττουν από 1.400 ευρώ και πάνω (άθροισμα κύριας και επικουρικής) και με «κόφτη» στο 40% ως ανώτατη περικοπή.
Σύμφωνα με το «Έθνος» οι μειώσεις προβλέπεται να γίνουν με επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων επικουρικών και με «όπλο» το νέο ποσοστό αναπλήρωσης που θα ορίζει το νομοσχέδιο. Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται οι συνταξιούχοι που «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και εισπράττουν υψηλές επικουρικές, όπως π.χ. συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι, υπάλληλοι ναυτικών πρακτορείων, μισθωτοί (ΕΤΕΑΜ) που έφυγαν μετά το 2005, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.
Οι κύριες συντάξεις
Στο μέτωπο των κύριων συντάξεων η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί απομείωση της εθνικής σύνταξης από 2%-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια ασφάλισης (δηλαδή 345 ευρώ για 15 χρόνια, 353 ευρώ για 16 χρόνια κ.ο.κ.) και πλήρη παροχή (384 ευρώ) στην 20ετία.
Επίσης προτείνει μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό τμήμα για τα πρώτα 25 έτη και αύξηση των συντελεστών για τα έτη από 25 και πάνω για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα (από 0,77% για τη 15ετία μέχρι 2,01% για 39 και πλέον χρόνια). Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων σήμερα κύριων συντάξεων θα γίνει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες αποχώρησαν οι συνταξιούχοι και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο,τι περισσέψει θα είναι η «προσωπική διαφορά».
Περικοπές μεσοσταθμικά στο 10% έρχονται για το εφάπαξ με νέο τρόπο υπολογισμού, όπως και 32,5% για το μέρισμα, με νέο τύπο για όλους. Οι δανειστές δεν έχουν θέσει «βέτο» για τις εκπτώσεις που έχει προσφέρει η κυβέρνηση για τις εισφορές αγροτών και ελευθεροεπαγγελματιών. Δεδομένη επίσης θεωρείται η επιβολή νέου μειωμένου πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη κοντά στα 2.000 ευρώ.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Οι πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων σε funds είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας αποδέχονται τη λογική της απελευθέρωσης της μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων και της δημιουργίας σχετικής αγοράς, ωστόσο θέτουν προϋποθέσεις και όρους ως προς το ποιες κατηγορίες θα μπορούν να μεταβιβαστούν.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να βάζει όριο στα «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ για μία τριετία αλλά και για τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων αξίας 500.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα απομειώνεται σταδιακά για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.
Οι θεσμοί επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών.

Αποκάλυψη σοκ από τον Προβόπουλο: Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Καραμανλή για το χρέος

Η ελληνική πλευρά παρακάλεσε να μην δημοσιευτεί η έκθεση του Ταμείου γιατί «θα γινόταν χαμός»


Σε μια αποκάλυψη «φωτιά» προχώρησε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για το χρέος.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), τόνισε πως η ελληνική πλευρά παρακάλεσε να μην δημοσιευτεί η έκθεση του Ταμείου γιατί «θα γινόταν χαμός»
Συγκεκριμένα όπως είπε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης το Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα -πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα-, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία μεταξύ άλλων είχε υπολογίσει ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ήταν πάνω από το 800% του ΑΕΠ.
Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι «τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός, ενώ σημείωσε ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν».
Από την άλλη πλευρά ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λάθος», ενώ στη συνέχεια, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει».
Τέλος ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε αντίθετος με την πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο».



To ΣτΕ «μπλόκαρε» το νόμο Μπαλτά για τις επιλογές διευθυντών στα σχολεία

Αντισυνταγματικές έκρινε το Γ' τμήμα του ΣτΕ πολλές από τις διατάξεις του νόμου 4327/2015 με τις οποίες καθορίστηκε ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η υπόθεση έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο μετά από προσφυγές διευθυντών αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση  του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των διευθυντών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και δη στην αρχή της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας, διότι δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως".
Συγκεκριμένα, η  αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, έγκειται στο ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης από το σύλλογο διδασκόντων γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τους δικαστές, «η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας ως διαδικασία αναδείξεως οργάνων εν γένει διοικήσεις προσιδιάζει σε αυτοδιοικούμενες μονάδες ή είναι πρόσφορη σε περίπτωση αναδείξεως εκπροσώπων στα όργανα αυτά, όχι όμως στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ανήκουν εκ του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, η διοίκηση των οποίων πρέπει να αναδεικνύεται στο πλαίσιο διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας, κατάλληλης για την διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων».
Το θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς προέκυψε θέμα αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.



Φ. Γεννηματά: Ελεγχο των ΜΜΕ επιδιώκει η κυβέρνηση

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ



Με τον Πρόεδρο Στ. Νικολόπουλο και αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.  Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης το ασφαλιστικό και οι επιπτώσεις του στα δημοσιογραφικά ταμεία, καθώς και οι νέες δυσμενείς εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται σε αυτό. 
«Δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. «Απεναντίας διαλύει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και μια από αυτές είναι οι δημοσιογράφοι»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και την ομηρία των δημοσιογράφων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.




Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για την απόσυρση αυτοκινήτων

Να αξιοποιήσουν οι πολίτες το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, κάλεσε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντάς το «μεγάλη ευκαιρία».







Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της ψήφισης της τροπολογίας, η οποία παρατείνει τη διαδικασία απόσυρσης έως την 20ή Μαΐου του 2016 και παρέχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα επίλυσης όλων των σχετικών θεμάτων μέχρι 31 Μαΐου του 2016, καθώς και ταυτοποίησης και όσων αυτοκινήτων αγοράστηκαν το προηγούμενο διάστημα ώστε να έχουν τις ευμενείς διατάξεις του νόμου.
«Είναι μεγάλη ευκαιρία και πρέπει οι πολίτες να την αξιοποιήσουν, διότι δεν θα είναι αιώνια», είπε ο κ. Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας και άλλες νομοθετικές διατάξεις καθώς -όπως είπε- λειτουργεί πλέον η Διυπουργική Επιτροπή, που εξετάζει τα θέματα φορολογίας των αυτοκινήτων και θα δρομολογήσει πιο αυστηρό πλαίσιο και θα επιλύσει θέματα.

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως δε της ΝΔ, περί μεγάλης καθυστέρησης εφαρμογής του μέτρου, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που διαρκεί και έπρεπε να καταλήξει προς όφελος των πολιτών. 


 

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτεί τον Καμμένο…



Οι πιο θλιβερές στιγμές το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ήταν εκείνες όπου σχεδόν μαζικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν και επιδοκίμαζαν τις ατάκες του Καμμένου. Ήταν οι ίδιοι που έβρισκαν παλαιότερα χαριτωμένες τις χυδαιότητες του ίδιου («στα τέσσερα εσείς»), είναι οι ίδιοι που δεν βρίσκουν παράταιρο να συνεργάζονται με αυτό το συνονθύλευμα ακροδεξιών λαϊκιστών, είναι οι ίδιοι που δεν ενοχληθήκαν από τα εθνικολαϊκά κιτς πανηγύρια Καμμένου - Δούρου ένα χρόνο πριν. Είναι ακόμα οι ίδιοι που δεν είχαν κανένα πρόβλημα ν' αποδεχτούν από την αρχή της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τη συνεργασία μαζί του χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις.

Δυστυχώς (για τους καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς ψηφοφόρους και κάποια στελέχη του βασικού κυβερνώντος κόμματος), ο χρόνος και οι πράξεις που τον συνοδεύουν επιβεβαιώνουν εκείνους που από την αρχή αυτής της συνεργασίας έλεγαν πως ο λαϊκισμός που συνυπάρχει στα δυο κόμματα λειτουργεί σαν συγκολλητική ουσία η οποία ενισχύεται από τη διάθεση και των δυο να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Έστω και αν αυτή με πραγματικούς αριθμούς στηρίζεται σε μια πλαστή πλειοψηφία. Δυστυχώς και για την ίδια την Αριστερά, η οποία, σαν έννοια και πρακτική, τέτοια δυσφήμιση δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Το βράδυ της Τρίτης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν περισσότερο τις ατάκες του Καμμένου από εκείνες του αρχηγού τους. Τον βρίσκουν τόσο χαρισματικό άραγε; Αλλά ακόμα και αν αυτό (τους) συμβαίνει, δεν θεωρούν χρήσιμο να κρατήσουν μερικές στοιχειώδεις αποστάσεις από τον ακροδεξιό εταίρο; Ούτε όταν αυτός χρησιμοποιεί λαϊκίστικη και ακραία δεξιά ρητορική; Προφανώς όχι. Αυτή είναι η κατηγορηματική πια απάντηση, αφού ήδη έχουν προηγηθεί πολλά γεγονότα που λειτουργούν συμπληρωματικά. Όπως εκείνες οι περιβόητες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λίγες εβδομάδες πριν που διαπίστωναν πως «αυτά που μας ενώνουν με τους ΑΝΕΛ είναι απείρως περισσότερα από αυτά τα λίγα που μας χωρίζουν». Δηλώσεις κατά βάθος απόλυτα ειλικρινείς, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.

Αν υποθέσουμε ότι μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια επιλογή μονόδρομο (αυτή της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ), επειδή ήταν ή για την ακρίβεια δήλωναν ότι ήταν αντιμνημονιακά κόμματα (επάνω σ' αυτό το αφήγημα ενισχύθηκε ο λαϊκισμός τους), μετά τη συμφωνία και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τι δικαιολογία είχαν για να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία; Την κοινή στάση τους απέναντι στα διαπλεκόμενα, έλεγαν. Η συνέχεια έδειξε πως η στάση τους δεν διαφέρει από εκείνους που κατήγγειλαν. Οι μυστικές επαφές Τσίπρα με τους κύριους εκπροσώπους της διαπλοκής –και όχι μόνο αυτό– τους ακύρωσαν κι αυτό το επιχείρημα. Και το μόνο που απέμεινε, όλα δείχνουν πως είναι η κοινή διάθεση για νομή της εξουσίας.

Σε όλη την Ευρώπη (ακόμα και στη χώρα μας τις λίγες φορές που συγκροτήθηκαν κυβερνήσεις συνεργασίας), πριν μια κυβερνητική συμμαχία προηγούνται κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο ή περισσότερων πλευρών. Αναζητείται ένας κοινός στόχος, μια συμφωνία που θα βασίζεται σ' ένα κοινό πρόγραμμα με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και αρχές. Στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η συνεργασία έμοιαζε σαν να ήταν αποφασισμένη από καιρό και οι μόνες διαπραγματεύσεις αφορούσαν στον αριθμό των υπουργείων που θα έπαιρνε ο καθένας, το μοίρασμα της εξουσίας. Είναι ενδεικτική η αποκάλυψη Κωνσταντοπούλου για τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας και τις συζητήσεις που έκανε με τον Τσίπρα γι' αυτές «Με οδύνη διαπίστωσα, μέσα από την εμπειρία του 2015, ότι πολλές από τις επιλογές τότε του Α. Τσίπρα δεν εκπορεύονταν από στάση αρχής και αναφορά σε αξίες, αλλά καθαρά από κομματικό και προσωπικό οπορτουνισμό».

Νομίζω πως τελικά η εικόνα το βράδυ των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ο Καμμένος ανέβηκε στην εξέδρα του ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιάστηκε με τον Τσίπρα και μαζί χαιρετούσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, δεν ήταν μια εικόνα της στιγμής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτούσαν τον Καμμένο το βράδυ της Τρίτης το επιβεβαίωσαν. Τραγικό, αλλά πραγματικό…

Η Γεννηματά αδειάζει Βενιζέλο για Βγενόπουλο – Σε νευρικό κλονισμό ο «Εγώ»

Συναντήσεις με πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση Βγενόπουλου, που προσφέρονται για ποικίλα συμπεράσματα και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε νέο γύρο σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης ή και να λειτουργήσουν ως προανάκρουσμα μελλοντικής ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε χθες η Φώφη Γεννηματά και άνθρωποι του περιβάλλοντός της.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χθες στο γραφείο της στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη με τον Δημήτρη Τσιρώνη, ενώ στενός της συνεργάτης είδε -για λογαριασμό της- τον Νίκο Σηφουνάκη.
Πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία με επιστολές τους που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα προέβησαν σε βαρύτατες καταγγελίες για περίεργη ασυλία στην επιχειρηματική δράση του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Ειδικότερα δίνοντας και εσωκομματική διάσταση στο θέμα ο κ. Σηφουνάκης, σε επιστολή του την 21η Μαρτίου με αποδέκτη την κ. Γεννηματά, αναφερόταν ευθέως σε εμπλοκή και σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον επιχειρηματία.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός καταλόγιζε σχεδόν αποκλειστική ευθύνη στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το «θάψιμο» μιας δήλωσής του, τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον οποίο ο κ. Σηφουνάκης και το κόμμα του είχαν δικαστική διαμάχη.
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, αν και επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της MIG στις 11 Δεκεμβρίου 2015 στο γραφείο του στο Κολωνάκι, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά την οποιαδήποτε στήριξη προς τον κ. Βγενόπουλο και εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά ενός μέρους της Χαριλάου Τρικούπη με την αναφορά σε «γνωστά κυβερνητικά φερέφωνα».
Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσιρώνης, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, υποστήριζε (με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας) ότι υπήρχε και ένα παράλληλο σκάνδαλο αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις από τη Marfin Bank συμφερόντων Βγενόπουλου. Εκανε δε λόγο για «αδιανόητη και ακατανόητη» λειτουργία της Δικαιοσύνης «ως πλυντηρίου ξεπλύματος ποινικών και αστικών ευθυνών επωνύμων και ισχυρών παραγόντων της οικονομικής ζωής».
Στην υπόθεση είχε εμπλακεί με ανακοίνωσή του και το μέγαρο Μαξίμου, που καλούσε τον κ. Βενιζέλο «έστω και την ύστατη στιγμή να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του». Σε ό,τι αφορά τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σημειωθούν τα εξής ιδιαιτέρως σημαντικά στοιχεία:
Σε πολλούς κομματικούς παράγοντες δίνεται η εντύπωση ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με κορυφαία στελέχη όπως ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, που ίσως σήμερα να εκλαμβάνονται ως εμπόδια στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Είναι ενδεικτικό ότι ουδέποτε επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε κάποια ανακοίνωση και εξαρχής έδειξε να μην επιθυμεί να εμπλακεί στην υπόθεση τηρώντας διακριτικές αλλά σαφείς αποστάσεις. Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τη βενιζελική πλευρά, αφού επί της ουσίας ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του.
Επιπλέον, και προς επίρρωση των παραπάνω εκτιμήσεων κομματικών παρατηρητών, η κ. Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή την Τρίτη έδειξε να αδειάζει εκ νέου ευσχήμως τον προκάτοχό της αποφεύγοντας κάθε ονομαστική αναφορά, ενώ παραδέχτηκε, αν και γενικόλογα, ότι πρόκειται για «διερευνώμενη από τη Δικαιοσύνη υπόθεση πράγματι αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (υπόθεση Βγενόπουλου) που ξεκίνησε με ενέργειες του ΠΑΣΟΚ».


Ανοδος-έκπληξη για το τουρκικό ΑΕΠ χάρη στους... πρόσφυγες

Το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 4% το 2015, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ στο δ' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση.


Μπορεί οι βομβιστικές επιθέσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη να έχουν «χτυπήσει» τον τουρισμό της Τουρκίας, με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να ανακοινώνει πτώση 10% στις ετήσιες αφίξεις για τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη της δεκαετίας, ωστόσο η οικονομία της χώρας δεν φαίνεται να έχει διάθεση να... κατεβάσει ταχύτητα.
Το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 4% το 2015, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, που ανέμενε αύξηση 3,5%.
Το δ' τρίμηνο του 2015, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ το 3,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε την ανάπτυξη του γ' τριμήνου στο 3,9% από 4% προηγουμένως και του β' τριμήνου στο 3,7% από 3,8%.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, η τουρκική λίρα ενισχύεται κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στις 2,8299 λίρες, ενώ η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων παραμένει σταθερή στο 9,99%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως μπορεί οι 2,6 εκατ. πρόσφυγες από την Συρία που έχουν φθάσει στην Τουρκία να πιέζουν την αγορά κατοικιών και τα συστήματα απασχόλησης, ωστόσο παράλληλα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με οικονομολόγους και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός του κόσμου έχει θετική επίπτωση στην τουρκική παραγωγή, ενώ ενδέχεται να «ευθύνεται» εν μέρει για την απρόσμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για τις ισχυρότερες προβλέψεις για το 2016.
Αν και οι περισσότεροι πρόσφυγες/μετανάστες δεν παίρνουν άδειες εργασίας και καταλήγουν να εργάζονται παράνομα, ωστόσο τα χρήματα που δαπανούν τροφοδοτούν την τουρκική οικονομία. Η κυβέρνηση της χώρας σχολιάζει επίσης πως έχει δαπανήσει σχεδόν 10 δισ. δολάρια από την έναρξη του εμφυλίου, κυρίως για τος καταυλισμούς των προσφύγων, ρίχνοντας έτσι περισσότερο ρευστό σε αγαθά και υπηρεσίες.
«Έχουμε λογικά στοιχεία και αποδείξεις πως είτε οι δαπάνες των 2,6 εκατ. Σύριων προσφύγων ή της κυβέρνησης ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην θετική έκπληξη της οικονομικής ανάπτυξης το 2015», σχολίασε ο οικονομολόγος της Is Investment, Muamer Komurcuoglu.
Ανώτατος οικονομικός αξιωματούχος έχει δηλώσει πως οι Σύριοι πρόσφυγες στηρίζουν την ανάπτυξη μέσω των καταναλωτικών δαπανών.
Αν και ο υπολογισμός της συμβολής των Σύριων προσφύγων στην οικονομία είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως δαπανούν τουλάχιστον 346 λίρες (117 δολάρια) τον μήνα, που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η εισροή των προσφύγων οδηγεί σε αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα σε τρόφιμα και σε ενοίκια, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να αυξάνεται κατά 9,58% τον Ιανουάριο.



Συνάντηση Στ. Θεοδωράκη με Φ. Γεννηματά



Με επιλογή του κ. Στ. Θεοδωράκη θα γίνει η συνάντησή του με την κ. Φώφη Γεννηματά, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν που τηλεφώνησε χθες στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να κανονιστεί το ραντεβού τους στις 5 το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή.

Η λεπτομέρεια για το ποιος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης δεν προτάσσεται τυχαία. Μπορεί τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως να μην το ομολογούσαν, αλλά είναι προφανές πως η απόφαση του κ. Θεοδωράκη να τηλεφωνήσει εκείνος στην κ. Γεννηματά (και όχι να περιμένει την πρόσκληση που εκείνη είχε προαναγγείλει ότι θα του απευθύνει) εξυπηρετεί τον στόχο, την ατζέντα της συνάντησης να την ορίσει ο ίδιος και όχι το ΠΑΣΟΚ. Το ποια θα είναι αυτή η ατζέντα, άλλωστε, όχι μόνον δεν το έκρυβαν, αλλά έσπευδαν και να το διοχετεύσουν χθες στον Τύπο οι συνεργάτες του. «Θα εξηγήσει στην κ. Γεννηματά την πρωτοβουλία του Ποταμιού να δημιουργηθεί ένα “Κοινοβούλιο του Κέντρου”, θα προτάξει την ανάγκη νέοι άνθρωποι και κινήσεις να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και θα διερευνήσει, έτσι, κατά πόσον η κ. Γεννηματά είναι διατεθειμένη οι αρχηγοί των κομμάτων να κάνουν πίσω στις επαφές, αφήνοντας χώρο για να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά νέο», έλεγαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα ότι «το Κοινοβούλιο του Κέντρου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν ανακυκλώσει ξεπερασμένες ιδέες και πρόσωπα που δεν μπορούν σήμερα να προσφέρουν κάποια λύση».

Οι φράσεις αυτές δεν λέγονταν τυχαία από τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως. Στο Ποτάμι δεν τρέφουν αυταπάτες πως η κ. Γεννηματά θα υποχωρήσει από την πρότασή της, μετά συνεννοήσεις των αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ να συγκροτήσουν μια ομοσπονδία κομμάτων στην οποία εκείνη θα διεκδικήσει και πάλι να είναι επικεφαλής. Την προοπτική αυτή ο κ. Θεοδωράκης τη θεωρεί καταστροφική και, πολύ περισσότερο, εάν η εν λόγω ομοσπονδία εκληφθεί από τους πολίτες ως δυνάμει μετεκλογικός μπαλαντέρ τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που ο ίδιος έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση συνεργασίας του με τον κ. Τσίπρα, επιδιώκοντας να καταδείξει τις διαφορές του με την αμφισημία της κ. Γεννηματά, αλλά και με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που –σημειωτέον– διεφάνη και από τη χθεσινή απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου στον κ. Θεοδωράκη (σ.σ. ο πρόεδρος του Ποταμιού είχε γραπτώς κοινοποιήσει τις απόψεις του για το Κοινοβούλιο του Κέντρου και στην κ. Γεννηματά και στον κ. Παπανδρέου) στην οποία ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει –με σκόπιμη ασάφεια– ότι «τον βρίσκουν σύμφωνο κάποια από τα στοιχεία» των προτάσεων Θεοδωράκη.

Οι πολιτικές αυτές διαφορές δεν θα αναδειχθούν βέβαια στη σημερινή συνάντηση Θεοδωράκη - Γεννηματά. Αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα μείνει στις επικοινωνιακές εντυπώσεις. Πίσω από αυτές, ωστόσο, κρύβεται η ουσία. Ο κ. Θεοδωράκης μοιάζει να έχει βάλει πλώρη για μια στρατηγική συνεργασία του Ποταμιού με τη Ν.Δ., εκτιμώντας ότι όσο η νυν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να φλερτάρουν με τον κ. Τσίπρα θα έχουν χειρότερη «τύχη» και από εκείνον.


To Der Spiegel «τρολάρει» τον Μάρδα


«Όποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο ειρωνεύεται την πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τους πρόσφυγες-επενδυτές.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει τώρα να κερδίσει χρήματα από αυτούς.
Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel κάνει αναφορά στην αμφιλεγόμενη πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για καταγραφή της οικονομικής κατάστασης προσφύγων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα.
Όπως γράφει το περιοδικό, το σχέδιο του Δημήτρη Μάρδα είναι «σε πρόσφυγες που θα φέρουν τα χρηματικά τους αποθέματα από λογαριασμούς του εξωτερικού στην Ελλάδα και επενδύσουν εκεί, να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μόνιμης άδειας παραμονής», σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «ο Δ. Μάρδας δεν είπε ακριβώς πως πρόκειται να εφαρμοστεί το σχέδιο. Μια δυνατότητα θα ήταν η διεύρυνση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2014. Αυτός επιτρέπει σε πολίτες εκτός ΕΕ να λάβουν πενταετή και ανανεώσιμη άδεια παραμονής εφόσον αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ».
Όπως διευκρινίζεται, παρόμοιους νόμους είχαν ψηφίσει η Ισπανία και η Πορτογαλία στο απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη.
Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει ότι το γεγονός ότι «ο Μάρδας λανσάρει ένα τέτοιο σχέδιο δεν προκαλεί έκπληξη. Ο οικονομολόγος είναι εξοικειωμένος με την αναγκαιότητα να είναι δημιουργικός στο οικονομικό πεδίο. Στη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενώπιον της χρεοκοπίας και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της με στόχο να συγκεντρώσει εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα».





 

Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για τα capital controls & το νέο μνημόνιο

«Ακόμη αν απορρίψουν την πρόταση, η συζήτηση στη Βουλή θα είναι αρκετά αποκαλυπτική και ο κ. Τσίπρας δεν θα περάσει καλά», σχολιάζουν στη Συγγρού


Κινούμενη με τη λογική του «αμ΄ έπος αμ΄ έργον», η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε, ένα 24ωρο μετά την σχετική αναγγελία του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταθέσει στηΒουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ουΜνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με σαφή πρόθεση να στριμώξουν ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πιστεύουν ότι, όπως φάνηκε και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την Τρίτη, βρίσκονται σε δυσχερή θέση, οι επιτελείς της Συγγρού εκτιμούν ότι με την πρόταση που υπέβαλαν διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων στις πολιτικές εξελίξεις, θέτοντας εκείνοι την «ατζέντα», όπως έγινε και με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για προσφυγή στις εκλογές.
Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, η Εξεταστική που θα συγκροτηθεί από τη Βουλή να διερευνήσει την ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο. 

Στόχος τους επίσης είναι να διερευνηθεί αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  ήταν σε γνώση του  πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του, όπως αναφέρουν, θέλοντας να φέρουν αντιμέτωπο τον κ. Τσίπρα με τους παλαιούς τους στενούς συνεργάτες, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι λοιποί που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υιοθέτηση του τρίτου Μνημονίου. 

Στο ίδιο πλαίσιο, θα ζητηθεί να διερευνηθεί εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών. Αλλά κυρίως, σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, θα αναζητηθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

«Χωρίς», όπως λένε, «να τρέφουν αυταπάτες» για το τι μπορεί πραγματικά να συμβεί, πολύ περισσότερο που ήδη το Μαξίμου έσπευσε να αντιδράσει αρνητικά στη «γαλάζια» πρόταση, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι και μόνον η σχετική συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα αποδείξει την αδυναμία του πρωθυπουργού να δώσει εξηγήσεις για ζητήματα που τον βαραίνουν προσωπικά αλλά και να απαντήσει στα όσα του καταμαρτυρούν στενοί συνεργάτες του.  

Δείγμα, εξάλλου, της αδυναμίας του κ. Τσίπρα και της όλο και μεγαλύτερης δυσκολίας στην οποία θα περιέλθει το επόμενο διάστημα, που θα χρειαστεί να ψηφίσει τα νέα φορομπηχτικά μέτρα ως συνέπεια των άφρονων χειρισμών του περασμένου χρόνου, υπήρξε, κατά τους επιτελείς της ΝΔ, η «αποπροσανατολιστική» πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση της Τρίτης περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που να διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, αντέδρασε και στην «προσχηματική», όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόταση αυτή, καλώντας τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ότι θα ψηφιστούν και οι δύο προτάσεις. «Σας προτείνω μία έντιμη συμφωνία, την οποία σας καλώ να την αποδεχθείτε τώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση την οποία έχετε καταθέσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα δάνεια στα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε με τη σειρά σας την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία ετοιμάζουμε για τη διερεύνηση των αιτίων επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εξέπληξε τους συνεργάτες του, οι οποίοι επίσης δηλώνουν ότι δεν εξεπλάγησαν και από τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα ζητήσει να απορριφθεί η πρότασή τους. «Ακόμη και έτσι, όμως, η συζήτηση στη Βουλή θα είναι αρκετά αποκαλυπτική και ο κ. Τσίπρας δεν θα περάσει καλά», σχολιάζουν στη Συγγρού.



Ποτάμι για αθώωση Σταθάκη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες: «Ό,τι δηλώσεις είσαι»


Την αθώωση του Γιώργου Σταθάκη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, καλώντας την Επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη «πίσω από κλειστές πόρτες, βασιζόμενη στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος ο υπουργός κι όχι στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών».
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι κόπτεται για τη διαφάνεια μοιάζει για υπουργούς της να ισχύει το «ό,τι δηλώσεις είσαι…».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Ποταμιού:
«Τι και αν ξέχασε να δηλώσει 1,8 εκατ. ευρώ και 36 ακίνητα στο πόθεν έσχες… Η υπόθεση Σταθάκη μπήκε πλέον στο αρχείο. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι η «αθώωση» του υπουργού βασίστηκε στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος και όχι σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του. Η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής καλείται να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη πίσω από κλειστές πόρτες, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια. Εκτός κι αν στους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ισχύει το «ό,τι δηλώσεις είσαι…’’».



Μουσάς από τη φυλακή: Ο Φράγκου ήταν συνεργάτης του Τσίπρα και φίλος του Παππά

Την θέση του εξέφρασε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Παναγιώτης Μουσάς, ο οποίος έχει προφυλακιστεί ως κατηγορούμενος για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών κάνοντας παράλληλα και καταγγελίες για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.


Ο προφυλακισμένος δημοσιογράφος μίλησε στον Real FM και τον Νίκο Στραβελάκη ο οποίος μετά την εισαγωγή της συνέντευξης και αφού ο κατηγορούμενος του μίλησε στον ενικό θέλησε να ξεκαθαρίσει «εγώ θέλω να πω ότι οι σχέσεις μας περιορίζονται σε μια τυπική καλήμερα, δεν έχουμε συνεργαστεί ποτέ στο παρελθόν».
Εν συνεχεία ο κ.Μουσάς τόνισε ότι είναι πολιτικός κρατούμενος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ κατήγγειλε ότι ο 3ος κατηγορούμενος δημοσιογράφος Χρήστος Φράγκου (για τον οποίο έκανε λόγο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή) ήταν συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και είχε καθημερινές συνομιλίες και συνεργασία με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
Αναλυτικά είπε ο κ.Μουσάς στην συνέντευξη του:
«Δεν ήταν αδυναμία η σιωπή μου μέχρι σήμερα. Ήταν σεβασμός στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, παίζεται στις πλάτες μου εξόφθαλμο βρώμικο πολιτικό παιχνίδι. Για αυτό και σπάω την σιωπή μου μετά από 38 ημέρες για τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και τους παρακρατικούς.
Δεν είχα αντιληφθεί ότι ήμουν τόσο σημαντικός. Με έχουν καταδικάσει, ακόμη και η κα Γεροβασίλη. Είναι μια στημένη υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου και την Aμαλία Κάντζου που κυκλοφορεί με συνολάκια των 2.000-2500 ευρώ ενώ πριν δεν είχε να φάει.
Ο κ.Πρωθυπουργός εκνευρίστηκε χθες, όταν του είπε για το 3ο πρόσωπο ο κ,.Μητσοτάκης, για τον κ.Φράγκου ότι είναι συνεργάτης του. Ο κ.Φράγκου είναι εργοδότης της κας Κάντζου για να καταλάβετε το μέγεθος της εγκληματικής οργάνωσης. Δίκασε και καταδίκασε η κα Γεροβασίλη ως αυτόκλητη εισαγγελέας. Η όλη ιστορία αυτή έγινε ενόψει των τηλεοπτικών αδειών.
Η καταγγελία είναι μόνο της κας Κάντζου. Όλη η κατηγορία στηρίζεται στην άποψη της Κάντζου ότι την εκβίασα. Πουθενά δεν υπάρχουν απειλές για το παιδί της. Εκοψαν και έραψαν τις συνομιλίες για να με ενοχοποιήσουν. Σε κάποια συνομιλία μου είπε ότι η κόρη της είναι πρωταθλήτρια ιππασίας και της λέγαμε να μας στείλει φωτογραφία να την βάλουμε σε 10 σάιτ να χαρεί το παιδί. Δεν υπάρχουν απειλές πουθενά. Αν η φωνή μου ακουστεί από τις συνομιλίες ή αν φέρει ένας αποδείξεις ότι πήρα χρήματα από τη ΝΔ, δεν θα κάνω αίτηση αποφυλάκισης.
Έβαλαν Τσίπρα-Καμμένο μπροστά χθες για πολιτικούς λόγους. Είμαι πολιτικός κρατούμενος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί που με λένε εκβιαστή, το 80% δεν με ήξερε καν.
Ο κ.Φράγκου που είναι το 3ο πρόσωπο που έκρυβε ο πρωθυπουργός, μιλούσε κάθε μέρα με 2-3 συμβούλους του πρωθυπουργού μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε σε συσκέψεις σε υπουργεία, δεν βγήκαν οι συνομιλίες του ποτέ όμως. Είχε πάει και στις Βρυξέλλες. Τον έκρυβε χθες ο Τσίπρας. Δεν είναι κολάσιμο να είσαι εκβιαστής και συνεργάτης του πρωθυπουργού. Συνεργάτης του σε όλους τους τομείς. Είναι φίλος και του κ.Παππά από παλιά. Έχουν κατασχέσει το κινητό του, να δούμε με ποιους μίλαγε από το Μέγαρο Μαξίμου. Να δούμε αν είναι συκοφάντης ο Μητσοτάκης, ή ψεύτης ο Τσίπρας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου την τελευταία 10ετία να δούμε, να ανοίξουν και της κας Κάντζου. Κρύβεται η κα Κάντζου, όταν βγω με το καλό θα έρθω στον κ.Χατζηνικολάου να έρθουμε απέναντι με την κα Κάντζου. Θα κάνω μήνυση τον κ.Καμμένο για ότι είπε».
Ο Χρήστος Φράγκου είναι μάλιστα ο δημοσιογράφος ο οποίος έγραψε το άρθρο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», το οποίο αναδημοσίευσε αυτούσιο το σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του για εκβιασμούς. Στο άρθρο αυτό ο Χρήστος Φράγκου εξηγούσε ότι υπάρχει… συνωμοσία της Google με ελληνικές ιστοσελίδες προκειμένου να ρίξουν τον Τσίπρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *