Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Υπογεννητικότητα - μετανάστευση και η πολυδιάσπαση των κομμάτων


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 οι γεννήσεις ήταν σημαντικά λιγότερες από τους θανάτους, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 75.000 άτομα..!

Οι δυσβάστακτες μνημονιακές - περιοριστικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης των Ελλήνων...!

Κατά τα άλλα κάποιοι κάνουν σχέδια και "ονειρεύονται"... νέα κόμματα.., αγνοώντας ότι στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, "ρίχνουν νερό στο μύλο του αντιπάλου".. εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνον τα σχέδια των δανειστών.. (η πολυδιάσπαση τους βολεύει)..!

Με τη στάση τους αυτή, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να σπέρνουν την απογοήτευση και να οδηγούν στην απόγνωση όλους τους Δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας, που απεγνωσμένα ψάχνουν να βρουν διέξοδο, σε μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, για να βγουν στο ξέφωτο..!

   Αμεινίας ο Παλληνεύς

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από την Κρήτη - Η πέτρα, το σπάσιμο του ροδιού και η ασκελετούρα


Η πέτρα στο σπίτι, το σπάσιμο του ροδιού και της «ασκελετούρας» και η καλή χέρα είναι τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα που διατηρούνται ακόμα και στις ημέρες μας στη δυτική Κρήτη

Κάθε πρωί Πρωτοχρονιάς κυρίως στα χωριά , μόλις χτυπήσει η «πρώτη καμπάνα», μικροί και μεγάλοι σηκώνονται και κάνουν τρεις φορές το σταυρό τους, και χωρίς να μιλήσουν, παίρνουν από μια πέτρα ο καθένας τους, όσο μεγαλύτερη μπορούν, και την φέρνουν μέσα στο σπίτι.

Η ελπίδα, κυρίως παλιά, ήταν ότι όσο βαριά είναι η πέτρα τόσο χρυσάφι εύχονταν να μπει μέσα στο σπιτικό Το βάρος της να φέρει χαρά γαλήνη και ευτυχία. Σήμερα η πρώτη ευχή είναι να είναι όλοι καλά και να σμίγουν κάθε γιορτή.

Το «σκυλοκρέμμυδο» ή «κρεμμύδα» ή «ασκελετούρα» είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι.Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει ουσία , που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Ακόμα και να το βγάλεις από τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη.

Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι’ αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν την ασκελετούρα στα σπίτια τους. Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6ο αιώνα αλλά σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί παρά το γεγονός ότι διατηρείται σε πολλά σημεία και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν ασκελετούρες .

Η καλή χέρα είναι ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο της δυτικής Κρήτης.
Σήμερα συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί . Παλαιότερα η καλή χέρα ήταν ένα γλύκισμα, ή κάποιο γλυκό παρασκεύασμα. 

Την Πρωτοχρονιά, το έθιμο της βασιλόπιτας κρατάει από τα αρχέγονα χρόνια.  Την παραμονή, με την αλλαγή του χρόνου, κάθε σπίτι κόβει τη βασιλόπιτα, η οποία κρύβει ένα φλουρί. Το πρώτο κομμάτι θεωρείται του Χριστού, το δεύτερο του σπιτιού και τα υπόλοιπα των παρεβρισκομένων. Σε όποιον τύχει το φλουρί, εκείνος παίρνει δώρα και είναι ο τυχερός της χρονιάς. Με τον καινούργιο χρόνο κάθε σπίτι έχει το έθιμο του ποδαρικού. Ποδαρικό κάνει ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο, και θεωρείται ότι θα φέρει γούρι για τον υπόλοιπο χρόνο.

Τέλος, μέρος των εθίμων της νέας γενιάς είναι το παίξιμο χαρτιών ή ζάρια (το κουμάρι) περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα ποσά είναι συνήθως χαμηλά αφού ο σκοπός είναι η διασκέδαση και όχι το κέρδος.   

Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργία σε  όλους !!




Τι σημαίνει και πώς βγήκε η λέξη λαμόγιο



Στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, στον αγώνα Παναθαναϊκού – Εργοτέλη (22/10/2011), αναρτήθηκε πανό που έγραφε «Πολιτικοί λαμόγια, βουλή των βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων»
Ο διαιτητής διέκοψε για 8 λεπτά τον αγώνα, προκειμένου να κατέβει το πανό, επικαλούμενος ότι προσβάλει το φίλαθλο πνεύμα.

Το σύνθημα είχε, σαφέστατα, πολιτικό χαρακτήρα και ισοπεδωτικό,  αφού αναφερόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς,
αλλά για να διαπιστώσουμε αν ήταν και υβριστικό πρέπει να ερμηνεύσουμε τον όρο “Λαμόγιο/α”

Τα Λαμόγια ήταν οι βοηθοί, οι αβανταδόροι, των παπατζήδων. Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως στα ευθυμογραφήματα του Νίκου Τσιφόρου για να προσδιορίσει τους τσιλιαδόρους, που υποκρίνονταν τον παίκτη του παπατζή, για να προσελκύσουν τα θύματα.

Η λέξη λαμόγια προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος). Τη στιγμή που κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε, δήθεν φοβισμένος «la moglie, la moglie», (λαμόγιε…), ότι, δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, βούταγε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο δεν τηρούσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του). Αυτή η σατιρική έκφραση έφτασε στην Ελλάδα, ενώ ξεχάστηκε στην Ιταλία,  και τη χρησιμοποιούμε για να προσδιορίζουμε τον ασυνεπή και τον μικροαπατεώνα. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, είτε δεν ταιριάζουν, είτε κολακεύουν ορισμένους, όχι όλους, από τους πολιτικούς μας.

Υπάρχουν, επίσης, μάλλον αδύνατες ερμηνείες, που υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την Ισπανική λέξη “el moyo”ή από τη λέξη “la molla”.



Ο διχασμός επιστρέφει


Τα social media είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Εκεί βλέπεις πια πού πάει το πράγμα.

Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό να περνούν από μπροστά μου σχόλια ανθρώπων που εκτιμούσα για την ψυχραιμία και τη μετριοπάθεια τους να μεταμορφώνονται σε θεριά. Να ξεκοιλιάζονται λεκτικά, να επιλέγουν στρατόπεδα, να βγάζουν από τα θηκάρια μαχαίρια κοφτερά. Ιαχές, βρισίδια, χαρακτηρισμοί ένθεν και ένθεν, ακρότητες. Έρμαια θαρρείς τάσεων που ξεπερνούν τα ελληνικά όρια, που γίνονται μια νέα παγκόσμια τάση, που ανήκει στις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας.

Η επιστροφή των άκρων. Η ευκολία των ανθρώπων να οδηγούνται σε πάθη χωρίς να το πολυσκέφτονται, να μισούν δι’ ασήμαντον αφορμή. Να χωρίζονται, να διχάζονται. Στην πολιτισμένη γηραιά Ευρώπη, στη νεότερη Αμερική, αλλά και στην ακόμα γηραιότερη και ως θα όφειλε,  λόγω δεινών, σοφότερη Ελλάδα  ο νέος διχασμός των ανθρώπων, συνεπικουρούμενος από τον συγγενικό του λαϊκισμό που πάντα στρώνει τον δρόμο για όσα έρχονται, γίνονται το άλας της καθημερινότητας. Και αν παλιά οι άνθρωποι δεν εκδηλώνονταν εύκολα λόγω διαφόρων φόβων, σήμερα βγάζουν φόρα παρτίδα όσα ελαφρά τη καρδία έχουν να προσάψουν σε πρόσωπα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.



Αν ακούσεις ραδιοφωνικές πρωϊνές ζώνες, αν διαβάσεις άρθρα σε site, αν δεις προφίλ στο fb θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι τα τείχη έχουν αρχίσει να υψώνονται ανάμεσά μας. Ότι το πράγμα οδηγείται σε ακραίες συνθήκες πόλωσης που μόνο σε πρόοδο δεν οδηγούν μια κοινωνία.

Ο δημόσιος λόγος αφήνεται συχνά στα στόματα γελοίων δημαγωγών, τα πλήθη ακολουθούν με αλαλαγμούς, λάικ, ζητοκραυγές, sms αποθέωσης και μετά το παίρνουν πάνω τους. Γίνονται εκείνοι μικροί πρωταγωνιστές. Παιδαγωγούν άλλους λιγότερο ψυλιασμένους. Και έτσι πάει.

Από την πολιτική μέχρι τα αθλητικά άνθρωποι έτοιμοι να τσακωθούν με το παραμικρό, να υπερασπιστούν μέχρι κεραίας πιστεύω που μπορεί σε λίγο να μην τους λένε και τίποτε. Στην παρούσα φάση όμως μοιάζουν ιερά.


Φυλάξου.







Λαίμαργος μπροστά στα «πόθεν έσχες»


Το «πόθεν έσχες» του Ακη ήταν τόσο καθαρό, όσο τα σεντόνια στις διαφημίσεις απορρυπαντικών. Αν κάποιος έχει αποκτήσει παράνομο πλούτο, δεν θα τον εμφανίσει ενώπιον όλων. Τότε προς τι η δημοσιοποίηση των δηλώσεων; Για να θρέφουν τα προσχήματα και τα λαίμαργα μάτια μας


Το «πόθεν έσχες» του Ακη Τσοχατζόπουλου ήταν πεντακάθαρο. Λογικό, αφού είχε βγει από το καλύτερο πλυντήριο. Τώρα ο Ακης μετράει τα χρόνια του πίσω από τα κάγκελα, αλλά στο εδώλιο δεν τον έστειλε η δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Το ωραίο σπίτι στην Ακρόπολη, εκεί που πρέπει να στεγαστεί το μουσείο της Μεταπολίτευσης, δεν ήταν στο όνομα του Ακη ή της συζύγου του, αλλά στην ιδιοκτησία μίας αμερικανικής εταιρείας.

Σοβαρό πρόβλημα «πόθεν έσχες» είχε μόνο ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος και καταδικάστηκε για ψευδή δήλωση. Ε, και μία μικρή ταλαιπωρία που είχαν ο Αλέκος ο Φλαμπουράκης και ο Γιώργος ο Σταθάκης, ξεπεράστηκε και ξεχάστηκε.

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» υποτίθεται ότι γίνονται για να εκθέσουν τον πολιτικό στο φως του δημοσίου ελέγχου. Ανοησίες. Οι offshore υπάρχουν επειδή υπάρχει «πόθεν έσχες». Αν κάποιος έχει αποκτήσει παράνομο πλούτο δεν θα τον διατηρεί στο όνομά του, ούτε θα τον εγγράψει σε σύζυγο και συγγενείς. Αν μάλιστα ξέρει και τα κατάλληλα γραφεία, όλος αυτός ο πλούτος θα ανήκει σε άνθρωπο που δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο. Αγοράζεις διαβατήριο και life story ενός φανταστικού προσώπου το οποίο εμφανίζεται όταν είναι απαραίτητο.

Ο κάτοχος παράνομου πλούτου είναι πιο μπροστά από τον έλεγχο. Θα τον περάσει μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους υπεράκτιων εταιρειών, θα τον εγκαταστήσει σε ηλιόλουστο προορισμό και θα τον επισκέπτεται αραιά και πού. Σταδιακά θα τον μετατρέψει σε εχέγγυο για τις σπουδές και τη ζωή των παιδιών, σε ένα-δύο σπίτια, όπου ο πραγματικός ιδιοκτήτης θα εμφανίζεται ως ενοικιαστής και σε παχυλές καταθέσεις να έχουν να φάνε και οι κότες των εγγονών του. Η δήλωση «πόθεν έσχες» είναι για τα λαίμαργα μάτια που κόσμου που δεν μπορούν να φάνε ούτε ψάρια.

Τότε προς τι η δημοσιοποίηση των δηλώσεων από τη Βουλή; Μα, είναι που πρέπει να τηρούνται τα προσχήματα περί διαφάνειας και ελέγχου, ικανοποιώντας και τη βουλιμική διάθεση «κλειδαρότρυπας» του κοινού. Τι νομίζετε ότι κάνω από το μεσημέρι; Βουτάω μέσα στα χαρτιά που εμφανίζονται στην οθόνη, κατεβαίνω κάτω-κάτω, βλέπω τις καταθέσεις, τις επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια (αυτές λίγο χαιρέκακα είναι η αλήθεια), τις τοποθετήσεις σε ξένα χαρτιά και μετά τη λίστα ακινήτων που είναι λες και ο ιδιοκτήτης  παίζει Μονόπολη στον πραγματικό κόσμο –ο φθόνος μου σβήνει κάπως όταν σκέφτομαι τον ΕΝΦΙΑ. Μερικές φορές ομολογώ πως παίρνω θάρρος από τα μετρημένα κουκιά που δηλώνουν ορισμένοι. Μα, είναι δυνατόν να έχω μεγαλύτερες καταθέσεις από τον τάδε; Και πώς γίνεται η άλλη να βγάζει 200 χιλιάρικα αλλά να μην έχει καταθέσεις; Δωρεές κάνει; Γενικά με τις καταθέσεις υπάρχει ένα θέμα. Πού πήγαν τα 2,1 εκατ. του Σταθάκη; Γιατί οι πολιτικοί μας δεν βάζουν ευρώ στην άκρη;

Υπάρχουν μερικοί που, με τη δήλωση τους, θρέφουν την περιέργεια μας. Όταν έχεις ακίνητα και καταθέσεις εκατομμυρίων στο εξωτερικό για ποιο λόγο να είσαι εδώ και να βγάζεις το λαρύγγι σου σε πάνελ και ολομέλειες; Είσαι είτε χομπίστας, είτε πατριώτης. Και είναι κάποιοι άλλοι που, έτσι και διαβάσεις σωστά τη δήλωση, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αν βρεθούν εκτός Βουλής. Στο τέλος, βέβαια, δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις: παίρνουν εβδομήντα χιλιάρικα τον χρόνο για να σώσουν τη χώρα. Είναι λίγα για τόσο σπουδαία και κρίσιμη δουλειά…

  
  


Τσακαλώτος: Συζητάμε παράταση του «κόφτη» μετά το 2018


Την παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018 θα μπορούσε να δεχθεί η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα δεχόταν την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών και μετά το 2018, που λήγει το πρόγραμμα.

Μάλιστα, τονίζει πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο «κόφτης», εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.


Επίσης, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου και των υφιστάμενων συντάξεων. Οσον αφορά το ΔΝΤ, ο υπουργός είναι επικριτικός, τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του, όσο και ως προς την αποφασιστικότητά του να πιέσει για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Οπως λέει χαρακτηριστικά, «πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο. Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη».

Τέλος, όσον αφορά στα σενάρια εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται προσφυγή στις κάλπες, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.







Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

«Χρυσώνει» ξανά τους εργαζόμενους η Καρέλιας


Έκτακτη ενίσχυση €1.500 για όσους έχουν παιδιά που σπουδάζουν, αυξήσεις αλλά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το μισθό προσφέρει (μεταξύ άλλων) η εταιρεία. Συνολικά οι παροχές ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

«Χρυσώνει» ξανά τους εργαζόμενους η Καρέλιας
Για ακόμα μια χρονιά η εταιρεία Καρέλιας χρύσωσε τους εργαζομένους της με εξτρά παροχές που μάλιστα ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Συνεχίζοντας την παράδοση που κρατά εδώ και χρόνια ο Ανδρέας Γ. Καρέλιας σε ομιλία του στους εργαζόμενους ανακοίνωσε ότι:

1. H ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος €200,00 καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι και φέτος €800,00 καθαρά. Το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το ποσό αυτό το έλαβε το 84% των εργαζομένων, πράγμα ιδιαίτερα ευχάριστο, σημείωσε στην ομιλία του.

3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.500,00 καθαρά.

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2016, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση €500,00 καθαρά.

5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2016.

6. Από 1ης Ιανουαρίου 2017, όλοι οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ θα πάρουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους κατά 100 ευρώ μικτά.

7. Πέραν όμως αυτού, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από €2.501 και πάνω, θα λάβουν πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.000,00 καθαρά.

8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές €1.701 έως €2.500, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €500 ευρώ καθαρά.

9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.201 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.000 καθαρά.

10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ και κάτω, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.700 καθαρά

Επίσης:

11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και €1.200 και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον €450,00 καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.

12. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι €800,00 καθαρά. Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές, με εξαίρεση την αύξηση των €100,00 η οποία είναι μικτή. Δηλαδή, για τις υπόλοιπες παροχές, η Εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα, όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.

«Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές, καθώς και τα έκτακτα πρόσθετα bonuses για τους εργαζομένους που διέπρεψαν με την απόδοσή τους μέσα στην χρονιά που πέρασε, αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι το ποσόν των €3.000.000 ευρώ, το οποίο, όπως και πέρσι, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η Εταιρεία μας», τόνισε ο Ανδρέας Καρέλιας.

Η υπόλοιπη ομιλία
Χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία και επιτυχία στους στόχους σας.

Η ανθρώπινη φύση έχει και αυτή τις ιδιαιτερότητές της. Είθισται στιγμές ευχάριστες και στιγμές χαλάρωσης να κρατούν λίγο. Από την άλλη, προβλήματα, στιγμές έντασης να νομίζουμε ότι κρατούν πολύ.

Παρότι όμως, την χρονιά που σε λίγο αποχαιρετούμε, δεν ήταν λίγες οι φορές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, άρα αξιωματικά έπρεπε να κρατήσει πολύ, υπάρχει έντονη η αίσθηση - και νομίζω όχι δεν είναι μόνο η δική μου - ότι η χρονιά πέρασε υπερβολικά γρήγορα.

Η χρονιά που στην Ελλάδα, δεν ήλθε το φως. Η χρονιά που ο Ευρωπαίος δοκιμάζει και δοκιμάζεται στο άγνωστο. Που κάποιοι βρήκαν το φως, ή έτσι νόμιζαν. Η χρονιά που το προβλέψιμο δεν συνάδει με το πραγματοποιήσιμο και το πραγματοποιήσιμο δεν οδηγεί απαραίτητα στο καλύτερο. Με άλλα λόγια μια χρονιά περίεργη και η οποία μας μπέρδεψε λιγάκι.

Και εμείς; Που βρισκόμαστε εμείς; Τι καταφέραμε; Καταφέραμε αρκετά. Αλλά και πολλούς στόχους που βάλαμε, δεν τους πετύχαμε. Είτε κυρίως λόγω παραγόντων έξω από εμάς, είτε λόγω δικών μας αδυναμιών τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε.

Επιγραμματικά θα συγκεντρωθώ στα πιο σημαντικά. Το πρώτο που καταφέραμε ήταν να έχουμε μια πάρα πολύ καλή πορεία στην Ελληνική αγορά. Αυξήσαμε τις πωλήσεις μας σε όγκο αλλά και σε αξία. Έτσι αυτόματα το μερίδιό μας στην πίτα που λέγεται Ελληνική αγορά μεγάλωσε και έφθασε στο 15%, αυξανόμενο κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Απόδειξη αυτής της επιτυχίας είναι ότι πλέον 3 στις 10 δημοφιλέστερες μάρκες στην Ελληνική αγορά παράγονται από εμάς.

Αντίθετα, στις διεθνείς μας πωλήσεις, στα τσιγάρα, καταγράψαμε μία συνολική πτώση που φτάνει το 8% περίπου και η οποία εν πολλοίς οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως η πολύ άσχημη πολιτική αλλά και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Β. Αφρικής, στην καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας στην Τουρκία και στην επίπτωση που είχε αυτό στην αγορά Duty Free εκεί, ενώ η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν αντισταθμιζόταν από την εξαιρετική πορεία των σημάτων μας στις αγορές της ΕΕ, των Βαλκανίων και από την μικρή άνοδο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτό το περιβάλλον, και μέσα από τις τεράστιες επενδύσεις που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώσαμε την προσαρμογή μας στην Κοινοτική Οδηγία και αναπροσαρμόσαμε τα σήματά μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της. Μία ιδιαίτερα δύσκολη, επίπονη και με τεράστιο ρίσκο άσκηση, όπου πρωταρχικός στόχος ήταν να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την ζημιά στις μάρκες μας και να περισώσουμε, όσο ήταν δυνατόν, τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τα προϊόντα μας να ξεχωρίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να πω ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αν και δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουμε σε κάποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτηθεί.

Σε ότι αφορά τον καπνό για στριφτό τσιγάρο, η χρονιά κλείνει με αύξηση 12% περίπου στην ελληνική αγορά και με εντυπωσιακή αύξηση 38% στις διεθνείς πωλήσεις. Έτσι, φτάσαμε του 650 τόνους καπνού σε σχέση με τους 550 της προηγούμενης χρονιάς.

Έτσι, η χρονιά κλείνει με ανάμεικτα αποτελέσματα, ενώ η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ βοήθησε επίσης ώστε τη κερδοφορία μας να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ίσως και λίγο καλύτερα από τα περσινά.

Έτσι και οι έκτακτες οικειοθελείς παροχές που παραδοσιακά ανακοινώνω από το μικρόφωνο αυτό, είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα αυτά. Για άλλη μία χρονιά η Καρέλια υπήρξε ο πραγματικός πρεσβευτής της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα στο 2016, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία 532.000.000 ευρώ περίπου από έμμεσους και άμεσους φόρους (αυξημένα κατά 12 % σε σχέση με πέρσι), και 7.000.000 στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κοντά στα 175.000.000 σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις.

Τι επιφυλάσσει το 2017 για εμάς; Η υπεύθυνη απάντηση είναι δεν γνωρίζω. Μετά από μία χρονιά όπου είχαμε BREXIT, αποτυχημένα πραξικοπήματα και τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, εκλογές στην Αμερική το αποτέλεσμα των οποίων αναμενόταν να βουλιάξει τις διεθνείς χρηματαγορές και στην πραγματικότητα τις ανέβασε, κοκ. θα ήταν τουλάχιστον αφελές από μέρους μου να κάνω προβλέψεις.

Αλλά και στον κλάδο μας τι περιμένουμε; Και εδώ θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις. Και αυτό, διότι παράγοντες που έχουν άμεση επίδραση επάνω μας, αλλά δεν εξαρτώνται από εμάς, είναι τόσοι πολλοί και σημαντικοί, οπότε ελέγχουμε παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι από την εξίσωση.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα. Το 90% της τιμής του προϊόντος μας, και αυτό έχει σημασία να το καταλάβουμε, ελέγχεται από το ελληνικό κράτος μέσα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Η Ελλάδα, σε ότι αφορά τα καπνικά προϊόντα, έχει τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Και να μην ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν χαμηλές τιμές και μπορούν να πωλούνται ακόμα πιο ακριβά. Λένε π χ. στην Αγγλία τα τσιγάρα κοστίζουν 12 ευρώ το πακέτο, αλλά αγνοούν ότι η Αγγλία έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί λιανικής από ότι η Ελλάδα, όπως επίσης αγνοούν ότι οι τιμές σε μια αγορά είναι ανάλογες και όχι αντιστρόφως ανάλογες με το επίπεδο του εισοδήματος. Με άλλα λόγια, όταν το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι 93% ακριβότερο από το κόστος ζωής στην Αθήνα κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η Αγγλική κυβέρνηση παίρνει λιγότερο φόρο από τα καπνικά από ότι η Ελληνική.

Ήδη την ερχόμενη Δευτέρα, πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2017, ξεκινάμε την χρονιά με νέα αύξηση του φόρου και διερωτώμεθα προς τι αυτή η αύξηση; Διότι η βεβαιότητα για μειωμένα δημόσια έσοδα από τα καπνικά, είναι έκδηλη ακόμα και στους κυβερνώντες. Το μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν είναι γιατί;

Πέραν όμως από την φορολογία, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αλλαγές στα προϊόντα και στα πακέτα με τις μεγάλες προειδοποιήσεις και τις φωτογραφίες, μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισαν να εμφανίζονται και ακόμη είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις τους και τις μεταβολές που θα προκύψουν στα μερίδια αγοράς. Με άλλα λόγια, είναι ακόμη νωρίς να διακρίνουμε αν θα είμαστε εμείς που θα χάσουμε μερίδια αγοράς εξ αιτίας τους, ή, σαν εταιρεία, θα βγούμε οι λιγότερο ζημιωμένοι από όλους.

Για να μην αναφερθώ στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις χώρες όπου πουλάμε τα προϊόντα μας. Είδατε το πως οι εξελίξεις στις χώρες της Β. Αφρικής και της Τουρκίας μας επηρέασαν την χρονιά που κλείνει. Άρα το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ό,τι και να μας επιφυλάσσει το μέλλον, εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

Πως θα γίνει αυτό; Με δύο πράγματα. Πρώτον, διαρκής, συνεχής εκσυγχρονισμός και δεύτερον, διατήρηση της ισχυρής οικονομικής μας θέσης και ταμειακής ρευστότητας. Βλέπετε ότι συνεχώς η εταιρεία επενδύει σε νέα μηχανήματα, σε νέες τεχνολογίες. Την χρονιά που πέρασε δαπανήσαμε 13.7 εκατ. ευρώ σε νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, κυρίως για την προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας, αλλά και την αναβάθμιση της γραμμής κοπής του καπνού, ενώ για το 2017 προχωρούμε σε νέες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα από το 2019 έρχονται νέες απαιτήσεις για τα προϊόντα μας στον τομέα της ιχνηλασιμότητος και αυτές απαιτούν μεγάλες αλλαγές στις παραγωγικές μας διαδικασίες αλλά και στον τρόπο που διανέμονται τα προϊόντα μας.

Μέσα στην χρονιά που πέρασε, χρειάστηκε δύο φορές να εκταμιεύσουμε προσωρινά ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκ ευρώ προκειμένου να κάνουμε κινήσεις κατά βάθος αμυντικές αλλά απαραίτητες, έτσι ώστε να μην είμαστε οι πρώτοι που θα βγούμε στην αγορά είτε με τις νέες προειδοποιήσεις, είτε με νέες αυξημένες λιανικές τιμές. Και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Βουλγαρία, όπου το μερίδιο αγοράς μας είναι στο 20% περίπου.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα. Ό,τι είχαμε κτίσει όλα αυτά τα χρόνια θα το χάναμε μέσα σε λίγους μήνες. Η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να έχει υψηλά αποθέματα σε πρώτες ύλες. Κυρίως, διότι αύριο δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Αλλά επίσης πρέπει να έχει την δυνατότητα να εκμεταλλεύεται μοναδικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται αρκετές φορές στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της και να αγοράζει πρώτες ύλες σε μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να ωφεληθεί από το μειωμένο κόστος αγοράς. Πρέπει να λύσουμε το θέμα του χώρου αποθήκευσης των υλών αυτών ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στο εργοστάσιο και στην ομαλή ροή των υλικών από και προς την παραγωγή.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια να εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο που λαμβάνουμε τις παραγγελίες από τους πελάτες μας αλλά και τους τρόπους που αυτοί με την σειρά τους έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί μας και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Καθημερινά κάνουμε βήματα να εκσυγχρονίσουμε ακόμη περισσότερο τον τρόπο που επισκεπτόμαστε τα σημεία λιανικής και τον τρόπο που προωθούμε τα σήματά μας.

Δρομολογούμε μικρές αλλά πολλές και σημαντικές αλλαγές στους χώρους εργασίας ώστε η καθημερινή παραμονή μας στο εργοστάσιο να γίνει ακόμη πιο ευχάριστη και πιο ασφαλής για όλους μας, ανανεώνουμε και αυτή ακόμη την γιορτή κάθε χρόνο, διότι και αυτό έχει την σημασία του.

Κλείνοντας θα ήθελα για μία ακόμη φορά να σας ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μου ότι καλύτερο για το 2017. Καλή Χρονιά!






  

F.T :Δοκιμάζεται η ανεξαρτησία των θεσμών στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ - η απάντηση του Μαξίμου


Στην Ελλάδα και το ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών είναι αφιερωμένο άρθρο των Financial Times με τίτλο «Ελλάδα: ένα ζήτημα ανεξαρτησίας».

Το κείμενο αρχίζει με αναφορά στην υπόθεση της ηγεσίας της Τράπεζας Αττικής και την κόντρα μεταξύ κυβέρνηση και του διοικητή της Τράπεζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής

Η εφημερίδα της Βρετανίας τονίζει ότι η κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφαση του κ. Στουρνάρα να ανατεθεί η διεύθυνση της τράπεζας στον «επαγγελματία τραπεζίτη» Θεόδωρο Πανταλάκη, με πηγές να λένε στους Financial Times πως κυβερνητικά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγάλο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, να δοθεί η θέση στον Κωνσταντίνο Μακέδο, «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή ήταν ευθεία πρόκληση προς τον κ. Στουρνάρα, επικεφαλής του ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου του τραπεζικού τομέα. Σημειώνεται επίσης ότι κυβερνητικές πηγές αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαδικασία επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής.

«Το επεισόδιο αυτό επικαλούνται επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως ένα παράδειγμα της αυταρχικής τάσης. Μιας τάσης που λένε ότι γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς οι ηγέτες του παλεύουν με την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ανάκαμψη της υποστήριξης για το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία» τονίζουν οι FT.

Ο επίτιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητο θεσμό υπό κρατικό έλεγχο», καθώς «είναι μέρος της ιδεολογίας τους».

Για άλλους, συμπληρώνει η εφημερίδα, το επεισόδιο αυτό και άλλα είναι απλώς μία πιο ορατή έκφανση της πολυετούς δυσκολίας σεβασμού της ανεξαρτησίας βασικών δημοσίων θεσμών στην Ελλάδα.

Η έρευνα στα γραφεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στην έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου – «ένα περιστατικό που ανησύχησε αξιωματούχους της ΕΚΤ και προκάλεσε ευρύτερους φόβους για την προθυμία του κράτους να κάνει χρήση εκφοβισμού για να περάσει το δικό του». Η κα Νικολοπούλου δηλώνει στους FT ότι ο πραγματικός στόχος της εφόδου ήταν ο σύζυγός της.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έφοδος έγινε λίγο πριν ο κ. Μακέδος κριθεί ακατάλληλος για την ηγεσία της Τράπεζας Αττικής και ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επιβάλει απαγόρευση δανεισμού στην προβληματική τράπεζα, γεγονός που σήμανε την ακύρωση δανείου που προετοίμαζε η τράπεζα προς τον Χρήστο Καλογρίτσα, έναν από τους «προτιμητέους από την κυβέρνηση» συμμετέχοντες στην «ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη» διαδικασία τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και στα βοσκοτόπια των εγγυήσεων Καλογρίτσα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως προσθέτει η κ. Νικολοπούλου, η έφοδος πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση, χωρίς υπογεγραμμένο ένταλμα έρευνας. «Ήμουν έξαλλη αλλά και σοκαρισμένη που κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβαίνει σε μία δημοκρατική χώρα», δηλώνει η σύζυγος του κ. Στουρνάρα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τις κατηγορίες περί πολιτικών κινήτρων πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα στα γραφεία της Λίνας Νικολοπούλου. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι μετά από έξι ταραχώδη χρόνια στις σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών «τώρα υπάρχουν φόβοι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμα μέτωπο στην προσπάθεια της ΕΕ να αναχαιτίσει απειλές εναντίον βασικών αρχών καλής διακυβέρνησης και σεβασμού για τους ανεξάρτητους θεσμούς».

Η ανεξαρτησία των θεσμών

Σε αυτό το πλαίσιο η βρετανική εφημερίδα τοποθετεί την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Πολωνία και την Ουγγαρία των ακροδεξιών κυβερνήσεων.

Η απειλή για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με την απειλή σε αυτές τις δύο χώρες. «Δεν είναι τόσο έντονη, αλλά σε μεθοδολογία είναι η ίδια. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», λέει στους FT ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μεταξύ των παρατηρητών του ελληνικού προγράμματος διάσωσης υπάρχει μια έγνοια ότι η έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία ορισμένων θεσμών, ιδίως της δικαιοσύνης, «θα μπορούσε να γίνει η Αχίλλειος πτέρνα στην προσπάθεια της χώρας να στρίψει τη γωνία και να προσελκύσει έξωθεν επενδύσεις».

Αναφερόμενη σε φόβους περί εμβάθυνσης της κουλτούρας της πολιτικής παρέμβασης στο δημόσιο τομέα η εφημερίδα επικαλείται τον πρώην Πρόεδρο του ΣτΕ και πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που κάνει λόγο για σημείο καμπής: «Λίγο-λίγο η τήρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εξαφανίζεται. Νιώθω πως κάθε μέρα που περνά οι Έλληνες πολίτες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η υπόθεση Γεωργίου

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κατέρρευσε εν μέσω «περαιτέρω σκανδάλων», με κατηγορίες περί απόπειρας επιρροής των μελών του ΣτΕ με υποσχέσεις για αύξηση αποδοχών, κάτι που απορρίπτουν κυβερνητικές πηγές επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση για την παράκαμψη του ΕΣΡ.

Γίνεται επίσης σύντομη αναφορά στην αποτυχημένη «κυβερνητική απόπειρα» καθαίρεσης της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στην ουσία εμποδίστηκε από τις Βρυξέλλες.

Τέλος, εκτενής αναφoρά γίνεται στο θέμα των νομικών περιπετειών του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με την κατηγορία της εσκεμμένης υπερβολής των υπολογισμών για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι FT τονίζουν ότι οι διεθνείς ανησυχίες για το επίπεδο σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ανεξάρτητους θεσμούς προηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι εκπληκτικό και πραγματικά απογοητευτικό ότι επίσημοι στατιστικολόγοι διώκονται πολιτικά και ανηλεώς εντός των συνόρων της ΕΕ», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Γεωργίου.

Στο δημοσίευμα των FT υπάρχει τέλος και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κατηγορίες περί υποχώρησης του κράτους δικαίου είναι μια απόπειρα σπίλωσης της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα. Κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις γίνονται ακριβώς επειδή πλήττονται επενδεδυμένα συμφέροντα.

Παρόλα αυτά, προστίθεται, σε μια ένδειξη του πόσο μεγάλες είναι πλέον οι ανησυχίες, το θέμα του σεβασμού της ανεξαρτησίας των θεσμών θα αναδειχθεί στην επόμενη προεκλογική περίοδο από την αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει: «Έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι γινόμαστε μάρτυρες μίας διάβρωσης της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών μας από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κ. Βερέμης σχολιάζει ότι παρά τις απόπειρές του κατά της ανεξαρτησίας θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ «στερείται στρατηγικής και επομένως αυτοσχεδιάζει, κάτι που οδηγεί σε προχειρότητες και τελικά σε αποτυχία».

 Η απάντηση του Μαξίμου

«Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα δίνεται μία μεγάλη και καθημερινή μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, την μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο. Για να εξαλειφθούν οι παράνομες και σκοτεινές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα θαλασσοδάνεια αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: Υπεραπόδοση εσόδων, μείωση του λαθρεμπορίου και καταλογισμός ποινικών ευθυνών και προστίμων σε όσους παρανομούν.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια.

Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη για όλα αυτά. Η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα.

Οι πολίτες όμως έχουν κρίση!

ΥΓ. Οι ερωτήσεις που εστάλησαν ελάχιστη ώρα πριν το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης…» καταλήγει το σχόλιο. 





   

Ασφαλιστικές εισφορές: Η εγκύκλιος για μπλοκάκια, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους


Στη δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Στην εγκύκλιο παρουσιάζονται με πίνακες ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των συγκεκριμένων κατηγοριών των σφαλισμένων θα είναι από την 1/1/2017, το άθροισμα των εισοδημάτων που προέρχονται από το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και καθορίζονται ως ανώτατο μηνιαίο πλαφόν τα 5.860 ευρώ και ως κατώτατο το 586 ευρώ.

Για τον καθορισμό του υπολογισμού των εισφορών για το 2017, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση το εισόδημα του 2015. Αυτός ο υπολογισμός θα ισχύει για τους πρώτους μήνες του 2017.

Όταν μέσα στο 2017 γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2016, και υπάρξει διαφορά στο ύψος των εισφορών, θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016. Η διαφορά, εάν υπάρχει, θα συμψηφίζεται ισομερώς σε μηνιαία βάση μέχρι το τέλος του έτους.


Ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ 

Στην Κρήτη μπορεί να γίνει ένα…παγκόσμιο πείραμα με τον καιρό!


Ένα παγκόσμιο πείραμα… τροποποίησης των καιρικών συνθηκών μπορεί να γίνει στην Κρήτη! Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν στελέχη της εταιρείας 3Δ ΑΕ, καθηγητές και μετεωρολόγοι που την Τετάρτη ενημέρωσαν την επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης για το προτεινόμενο σχέδιο που έχουν ώστε να φέρουν περισσότερες βροχές στην Κρήτη!

«Αυτό που προτείνουμε εάν προχωρήσει θα είναι ένα παγκόσμιο πείραμα» τόνισαν , αλλά έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι δεν έχει περιβαλλοντικές ή άλλες επιπτώσεις παρά μόνο καλά για την περιοχή μας. Θα στοχεύουν συγκεκριμένα νέφη που έχουν εντοπίσει με τα ραντάρ και θα τα «χτυπούν» με τα αεροσκάφη που έχουν ώστε να προκαλούν βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, στελέχη της επιτροπής Περιβάλλοντος , αλλά και ειδικοί επιστήμονες που κλήθηκαν…να συνεισφέρουν σε γνώσεις και ιδέες-αλλα κυρίως απορίες- είχαν και έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα αυτό, το όλο σχέδιο. Ειδικά οι μετεωρολόγοι όπως ο κ.Λέκκας ήταν πολύ επιφυλακτικός όχι στο εάν γίνεται , αλλά στο εάν πραγματικά χρειάζεται η Κρήτη ένα τέτοιο σχέδιο!


«Είναι λογικό να υπάρχουν απορίες, ενστάσεις, επιφυλάξεις σε κάθε τι καινούργιο» τόνισε  ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ο οποίος πάντως παραδέχεται ότι «είναι μια προοπτική για την Κρήτη» η ιδέα που έχει η εταιρεία που ήδη συνεργάζεται με τον ΕΛΓΑ για ένα ανάλογο πρόγραμμα στη βόρειο Ελλάδα, για την αποφυγή των χαλαζοπτώσεων που προκαλούν τεράστιες ζημιές!

«Μιλάμε στην πραγματικότητα για πρόκληση παραπάνω βροχής. Και εδώ είναι το θέμα. Θέλουμε το περίσσιο; Μας πειράζει ή όχι;» αναρωτήθηκε ο κ.Καλογέρης που με προϋποθέσεις εμφανίστηκε…θετικός στο να προχωρήσει πειραματικά για 1-2 περιόδους το σχέδιο.

«Πρέπει να δούμε πως γίνεται στην πράξη, τι αποφέρει γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για την εποχή που ίσως θα θέλαμε, πχ τος Καλοκαιρινούς μήνες. Μιλάμε για την περίοδο των βροχοπτώσεων, από τον Οκτώβριο και μετά , εκεί που υπάρχουν σύννεφα και μπορούν με κατάλληλο τρόπο να τα «αναγκάσουν» να δώσουν βροχή και να μην τα χάσουμε!» λέει ο κ.Καλογερής.

Η διαδικασία

Όπως έγραψε χθες το cretalive η συγκεκριμένη εταιρεία που εργάζεται χρόνια για το ελληνικό δημόσιο

χρησιμοποιεί μια τεχνική που δεν δημιουργεί (όπως λέει ) προβλήματα στο περιβάλλον:

-Η Τροποποίηση καιρού, επίσης γνωστή ως σπορά νεφών, είναι η δράση για να αλλάξει η ποσότητα ή το είδος του υετού που πέφτει από τα σύννεφα, με τη διασπορά ουσιών στον αέρα που χρησιμεύουν ως συμπύκνωση νεφών ή πυρήνες πάγου, οι οποίες μεταβάλλουν τις μικροφυσικές διεργασίες μέσα στο σύννεφο. Ο συνήθης στόχος είναι να αυξηθεί ο υετός (βροχή ή χιόνι), αλλά και η καταστολή χαλαζιού και η διάλυση ομίχλης εφαρμόζονται επίσης ευρέως σε όλο τον κόσμο, τόνισαν οι επιστήμονες.

Παρών και ο Γερμανός καθηγητής κ.Ρόζενφελντ ο οποίος ανέλυσε όλα τα στοιχεία και παρουσίασε την Κρήτη ως τον ιδανικό τόπο για να γίνει κάτι τέτοιο. Η Κρήτη δεν έχει καμία σχέση στα υδρογεωλογικά και κλιματολογικά στοιχεία με την Κύπρο, όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί.

Οι καθηγητές πάντως ξεκαθάρισαν ότι μπορεί το σύστημα  που προτείνουν να λειτουργήσει δίδοντας θετικά αποτελέσματα (αλλά όχι θεαματικά, όπως είπαν!) τις περιόδους που υπάρχουν σύννεφα με υγρασία, αυτός είναι ο στόχος άλλωστε. Να αξιοποιήσουν την περίοδο που η εταιρεία δεν δουλεύει για τον ΕΛΓΑ και μπορεί να συμπληρώσει για λογαριασμό της Κρήτης τις ώρες που έχει συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο. Στο ανάποδο πάντως. Αντί να…κόβει την χαλαζόπτωση να προκαλεί βροχή!



Φυσικά η Κρήτη θα είχε μεγαλύτερη ανάγκη να προκληθούν βροχές του «ξηρούς» μήνες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο σχέδιο, με άλλα μέσα και άλλο κόστος.

«Άλλο ξηρασία, άλλο λειψυδρία!» ξεκαθάρισαν και επεσήμαναν μπορούν να στοχεύσουν πάνω από τους ταμιευτήρες, να έχουν αποτελέσματα με συγκεκριμένο στόχο! Με βασικό στόχο να εμπλουτίζονται οι υδροφόροι ορίζοντες που έχουν πρόβλημα.



Ενστάσεις

Για το σχέδιο πάντως υπάρχουν ενστάσεις. Περιβαλλοντικές για τον ιωδιούχο άργυρο που χρησιμοποιείται (πάντως είπαν ότι δεν ανιχνεύεται!) , βιοηθικές για τον…καιρο, οικονομικές για το κόστος, ακομη…και τουριστικές επιπτώσεις. Είπαν κάποιοι μην τυχόν και…μάθουν οι ξένοι για τον καιρό και τις τροποποιήσεις.

Μετεωρολογοι πάντως όπως ο κ.Λέκκας είχαν ενστάσεις όχι για την τεχνική, αλλά για το εάν χρειάζεται πραγματικά η Κρήτη περισσότερες βροχές.

«Στην Κρήτη πέφτουν 5,5 δισεκατομμυρια κυβικά νερού. Κατά άλλους υπολογισμούς 8,5 δις κυβικά. Είναι αρκετά. Το θέμα είναι πως τα μαζεύουμε αυτά τα νερά! Τι τα κανουμε. Όχι να φέρουμε περισσότερα που θα χάνονται κι αυτά!» τόνισαν.

cretalive.gr

    

Υπογεννητικότητα και μετανάστευση μείωσαν τον πληθυσμό της Ελλάδας

Οι γεννήσεις το 2015 ήταν σημαντικά λιγότερες από τους θανάτους 


Μείωση κατά σχεδόν 75.000 άτομα εμφάνισε ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας στη διάρκεια του 2015, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η τάση μείωσης αποδίδεται στην υπογεννητικότητα και τη μετανάστευση στο εξωτερικό λόγω κρίσης.

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2016 εκτιμάται ότι ήταν 10.783.748 άτομα (5.224.210 άνδρες και 5.559.538 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,68% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2015, που ήταν 10.858.018 άτομα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 29.365 άτομα (91.847 γεννήσεις έναντι 121.212 θανάτων), αλλά και της αρνητικής καθαρής μετανάστευσης που εκτιμήθηκε σε 44.905 άτομα (64.446 εισερχόμενοι έναντι 109.351 εξερχόμενων μεταναστών).

Το 2014, η καθαρή μετανάστευση είχε εκτιμηθεί σε -47.791 άτομα (59.013 εισερχόμενοι και 106.804 εξερχόμενοι μετανάστες).

Ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 14,4% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 64,3% και 21,3% του πληθυσμού 15- 64 ετών και 65 ετών και άνω, αντίστοιχα.

Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) ανήλθε σε 147,3.





Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *