Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Τα πρόσωπα, εμείς





Οι τρέχουσες λέξεις των εκλογικών ημερών είναι: αριστερά, δεξιά, φασισμός, δικαίωμα, δημοκρατία και… πρόσωπο. Τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα είναι η πηγή έμπνευσης όλων των κομματικών επιτελείων. Τα πρόσωπα που εμπνέουν δεν μπορούν να τα έχουν όλοι. Αλλά όσοι τα «έχουν» τα θέτουν στην υπηρεσία της συλλογικότητας. Με κίνδυνο να τα εξουδετερώσουν στις συχνά «ανθρωποφαγικές» εκλογικές αναμετρήσεις. Το πλήθος διαισθάνεται την εξουδετέρωση του «προσώπου» και τρέχει σε αυτό που του είναι σχετικά γνωστό από το παρελθόν. Εστω και αν αυτό το παρελθόν υπήρξε η ρίζα των δεινών του.

Σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία από την οικονομική κρίση, οι προνομιούχοι εμφανίζονται και πάλι να λένε στο πλήθος: Είναι απολύτως λογικό να έχω περισσότερα από σένα. Το «πρόσωπο» δεν απασχολεί τόσο τον λαό. Οσο η δύναμη. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Η χώρα μας ακολούθησε στις πρόσφατες εκλογές την Ευρώπη. Εκανε μια συντηρητική στροφή. Την κριτική αδίκως τη δέχονται τα πρόσωπα. Πώς μπορεί να παλέψει το πρόσωπο έναν ολόκληρο «πολιτισμό του χρήματος»; Μόνο αν κάθε ένας από μας γίνει «πρόσωπο», αποκτήσει συνείδηση του εαυτού σαν ξεχωριστό άτομο και δει καθαρά το καινούργιο τοπίο που διαμορφώνεται μπροστά του μπορεί να αλλάξει κάτι. Οχι σαν μικρά σωματίδια αλλά με την έννοια του «εγώ είμαι εμείς». Ο Εριχ Φρομ γράφει κάπου πως μόνο με τη «συναισθηματική ωριμότητα» θα εξελιχθούμε.

Τι είναι όμως η «συναισθηματική ωριμότητα»; Παραθέτει την άποψη του δρα Στρέκερ: «Είναι η ικανότητα προσήλωσης σ' ένα έργο, η ικανότητα να δίνει κανείς σ' ένα έργο περισσότερα από όσα του ζητούνται, την αξιοπιστία, την επιμονή στην εκτέλεση ενός προγράμματος ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, την ικανότητα συνεργασίας με άλλα “πρόσωπα” οργανωμένα και υπό κοινή διοίκηση, την ικανότητα να παίρνει κανείς αποφάσεις, μια επιθυμία ζωής, ευλυγισίας ανεξαρτησίας και ανοχής».

Διαβάζοντας ξανά τις παραπάνω φράσεις στην «Υγιή Κοινωνία» του Φρομ αναλογίζομαι πόσο συναισθηματικά ώριμοι είμαστε όταν πάμε να ψηφίσουμε. Ειδικά όταν με την τιμωρητική ψήφο κάποιων εκλέγονται αμφιλεγόμενα πρόσωπα. Τα δεινά μας πολλές φορές αναπαράγονται από εμάς τους ίδιους. Και, όπως πολύ σωστά είπε ο Πλάτωνας: Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Όνειρα (μετεκλογικά) θερινής νυκτός





Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου έχει πολλές «παραξενιές» και ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές είναι πως πριν καν αρχίσει η προεκλογική περίοδος ήδη στον δημόσιο διάλογο περίοπτη θέση έχουν τα μετεκλογικά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εκλογική αριθμητική

Μία από τις κυριότερες αιτίες είναι πως πρόκειται για τις τελευταίες εκλογές που θα γίνουν με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου 3626/2008, γνωστό ως «Νόμο Παυλόπουλου» που ορίζει την παροχή μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Επίσης προβλέπεται η αναλογική μοιρασιά των υπόλοιπων 250 εδρών στα κόμματα που θα περάσουν το όριο του 3% και θα έχουν κοινοβουλευτική παρουσία.

Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που προβλέπει όμως την διατήρηση του ορίου του 3%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον περιορισμό της δυνατότητας του πρώτου κόμματος να επιτύχει αυτοδυναμία. Το ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πρόσφατο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα όρια των πολιτικών εξελίξεων χωρίς φυσικά να μπορεί να τα προβλέψει.

Το ερώτημα που εξετάζεται από όλα τα πολιτικά επιτελεία είναι εάν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να επιτύχει αυτοδυναμία συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Σαφώς το ποσοστό του 33,11 % που πέτυχε στις εκλογές και αντιστοιχεί σε 1.865.166 ψήφους, καθώς και η διαφορά του 9,33% από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνονται σε μια πρώτη ματιά έως και εντυπωσιακά. Παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 146.961 ψήφους παραπάνω από όσους έλαβε τον Ιανουάριο του 2015 και 338.961 ψήφους από όσους είχε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Έαν θεωρηθεί ότι εξαιτίας της μεγάλης της συσπείρωσης -που έφθασε το 90% στις ευρωεκλογές –  αυτοί είναι πάνω κάτω οι ψηφοφόροι της, τότε,  ακόμη και αν  δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην συμμετοχή στις εκλογές, οι προϋποθέσεις αυτοδυναμίας είναι αμφίβολες. Με το ποσοστό που κατέγραψε η Ν.Δ μπορεί να επιτύχει μια οριακή αυτοδυναμία 151 βουλευτών, μόνον εάν το ποσοστό του συνόλου των κομμάτων που δεν θα εισέλθουν στην Βουλή κυμανθεί σε επίπεδα των ευρωεκλογών δηλαδή μεταξύ 18% και 20%. Αυτό γιατί το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα σε συνάρτηση με τα ποσοστά του «εξωκοινοβουλίου» είναι οι καθοριστικοί παράγοντες της αυτοδυναμίας. Όμως η συνήθης εικόνα είναι αυτά τα ποσοστά στις εθνικές εκλογές να κινούνται μεταξύ του 8 έως 12%.

Επίσης σημαντικός παράγοντας για το ποσοστό του πρώτου κόμματος  είναι το θέμα της συμμετοχής. Εάν προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι σε ποσοστό ανάλογο παλιότερων αναμετρήσεων και ξεπεράσουν το 60%, τότε αλλάζουν τα δεδομένα αφού μεγαλώνει η «εκλογική πίτα». Μάλιστα, υπάρχουν και αρκετά σενάρια σύμφωνα με τα οποία ακόμη και ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 0,1 ή του 0,3% μπορεί να κρίνει τους συσχετισμούς του καινούργιου κοινοβουλίου. Πολύ δύσκολα πάντως με τα ισχύοντα μπορεί να μιλήσει κανείς για ισχυρή πλειοψηφία, εκτός αν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές υπέρ της Ν.Δ στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσο για το σενάριο της ανατροπής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερη  ανατροπή των δεδομένων και στην συμμετοχή στις εκλογές και στον βαθμό συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος.

Τακτικές

Με βάση όλα τα παραπάνω εύκολα μπορούν να εξηγηθούν αρκετές από τις δηλώσεις που γίνονται από τα κορυφαία στελέχη των κομμάτων.

Στην Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως ανεξάρτητα από το αν η Ν.Δ θα έχει η όχι αυτοδυναμία θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

Προφανώς οι αναφορές αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο το Κίνημα Αλλαγής που, εφόσον διατηρήσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών ή έστω κάπως μικρότερα, επαρκεί για την δημιουργία συγκυβέρνησης ανάμεσα στα δύο κόμματα. Από την πλευρά του άλλωστε το Κίνημα Αλλαγής έχει αφήσει τις πόρτες διάπλατα ανοιχτές μιλώντας για «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης».Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιαδή και στον Κώστα Σκανδαλίδη, σε τηλεοπτικό πάνελ, σχετικά με το εάν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για την «σκευωρία της Novartis», εφόσον συγκυβερνήσουν τα δύο κόμματα. Πάντως η επίσημη θέση του ΚΙΝ.ΑΛ είναι ότι εφόσον λάβει την «τρίτη εντολή» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με προγραμματικό πρόταγμα.

Πάντως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί και άλλες επιλογές ανοιχτές. Ακόμη και με το κόμμα Βελόπουλου, εφόσον μπορέσει να μπει στην Βουλή. Ακόμη και μετριοπαθή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νίκος Δένδιας, είναι ανοιχτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ν. Δένδιας, αν και δήλωσε πως «για τον κ. Βελόπουλο δεν μπορώ να πω ότι βλέπω προφανείς συγκλίσεις με το κόμμα του», στην συνέχεια είπε πως «εμείς βεβαίως δεν συμφωνούμε καθόλου με κανένα “υπερδεξιό” ή ακροδεξιό κόμμα, κεντροδεξιό κόμμα είμαστε. Από εκεί και πέρα αυτό είναι άλλο και είναι άλλο να εξομοιώνουμε το ναζισμό με κόμματα που μπορεί να έχουν «στραβές»  ιδέες αλλά είναι ιδέες. Δεν είναι βία και δεν είναι φόνος».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η προεκλογική τακτική του είναι φανερή: Φως και Σκοτάδι. Θέτει το κλασσικό δίλημμα περί «επιστροφής της Δεξιάς», εστιάζοντας κυρίως στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του και στα μεγαλύτερα δυνατά ποσοστά του, ώστε πλαγίως να «κόψει την αυτοδυναμία» από την Νέα Δημοκρατία. Αποφεύγει λοιπόν για προφανείς λόγους κάθε αναφορά σε μετεκλογικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει το πόλο προοδευτικών λύσεων.

Τέλος, στο πολιτικό σκηνικό υπάρχει πλέον και η παράμετρος του Μέρα 25 και του Γιάνη Βαρουφάκη που θα προσπαθήσει να επιτύχει την είσοδο στην Βουλή. Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις προγραμματικές του θέσεις που είναι αντίθετες από την κυβερνητική πολιτική. Σημείωσε πάντως πως «τους αποκαλώ ακόμη συντρόφους».

Όλα δείχνουν πως μετά την αναμενόμενη πόλωση των επόμενων εβδομάδων, το πολιτικό παιχνίδι θα κινηθεί στην κατεύθυνση νέων συναινέσεων. Πολλά σενάρια είναι ανοιχτά και πιθανά. Η βάση τους όμως δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτήν που διαμόρφωσε τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Δηλαδή την διατήρηση του «μνημονιακού κεκτημένου» έστω και χωρίς ανάλογη συμφωνία με τους δανειστές.

   

Τι τρέχει στη Θράκη…




«Κάθε ψήφος αποτελεί απόδειξη της τουρκικής ταυτότητας» δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu η επικεφαλής του μειονοτικoύ Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ – DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου. Ας δούμε λοιπόν πόσες τουρκικές ταυτότητες επιδείχθηκαν κατά την ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές:

● Στην Εκλογική Περιφέρεια Ροδόπης το ΚΙΕΦ έλαβε 38,01% ή 23.869 ψήφους.

● Στην Εκλογική Περιφέρεια Ξάνθης 25,05% ή 14.890 ψήφους.

Οι αριθμοί δεν είναι «τρομακτικοί» και σίγουρα δεν περιγράφουν κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο, έστω κι αν το «τουρκικό» – όπως αυτοπροσδιορίζεται – κόμμα κατάφερε να βγει πρώτο στις εν λόγω περιφέρειες.

Για να δει κάποιος το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή θα πρέπει να κοιτάξει πίσω από τους αριθμούς και κυρίως να θυμηθεί την Ιστορία. Εκεί, στην πρόσφατη Ιστορία, θα διαπιστώσει τα λάθη δεκαετιών των ελληνικών κυβερνήσεων, που απομόνωσαν και περιθωριοποίησαν το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής και τον παρέδωσαν στις αγκάλες του τουρκικού προξενείου. Αν και έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια, το τουρκικό προξενείο αποτελεί κέντρο καθοδήγησης και η Άγκυρα πηγή έμπνευσης για μεγάλο κομμάτι των μουσουλμάνων της περιοχής.

Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο καθαρά από αυτήν καθ’ εαυτήν την ξεκάθαρη επίδειξη της τουρκικής ταυτότητας που σημαίνει η απόφαση για μη διάχυση των μουσουλμανικών ψήφων στους υπάρχοντες ελληνικούς κομματικούς / ιδεολογικούς μηχανισμούς.

Με τον τρόπο αυτόν το τουρκικό προξενείο, που καθοδηγεί αυτού του είδους τις κινήσεις, «μετράει» τα κουκιά που διαθέτει, «προγράφει» ή σταμπάρει όσους από τους μουσουλμάνους διαφωνούν με αυτές τις τακτικές και – το κυριότερο – φωνάζει προς πάσα κατεύθυνση ότι εκεί υπάρχει τουρκική μειονότητα, έστω κι αν σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες η μειονότητα δεν είναι εθνική, αλλά θρησκευτική και εκτός από όσους μουσουλμάνους δηλώνουν Τούρκοι υπάρχουν κι άλλοι που δηλώνουν Πομάκοι ή Ρομά.

Η διάσταση του προβλήματος, σε κάθε περίπτωση, έχει να κάνει με το επίπεδο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτήν την περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει την πίεση κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη αυτή η διάθεση επίδειξης της τουρκικής τους ταυτότητας, ούτε η δήλωση ενός γνωστού μειονοτικού δημοσιογράφου, ο οποίος, ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε μάλλον απειλητικά: «Η μειονότητά μας με ισχυρό τρόπο λέει προς την ελληνική κυβέρνηση: Άκου τη φωνή μας. Με το καλό»…

Επιτέλους έσπασε ο πάγος μεταξύ Μπογδάνου και Ν.Δ.




Ηταν τον Φεβρουάριο μόλις, όταν η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ανακοίνωνε πως κόβεται από τα ψηφοδέλτια του κόμματος ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

«Αυτές οι συμπεριφορές είναι ξένες προς τη ΝΔ» σημείωνε, τότε, η κ.Σπυράκη.

Είχε προηγηθεί, αν θυμάστε, η γνωστή χυδαία απάντηση του δημοσιογράφου. «Ψηφίστε σωστά και το έχουμε» απάντησε σε έναν οπαδό της Χρυσής Αυγής όταν εκείνος σχολίασε ανάρτηση του στο Twitter για την ΕΡΤ ζητώντας να μπουν τανκς στο ραδιομέγαρο

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως πλέον οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι ξένες προς τη ΝΔ. Είμαστε και καβάλα στο άλογο τώρα οπότε δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πια, δεν το έχουμε ανάγκη.

Η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας δυναμώνει απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ εννοείται. Τα τανκς έρχονται για την ΕΡΤ.

Ομολογώ πως χαίρομαι που επιστρέφει η ΝΔ στην εξουσία. Θα ζήσουμε ξανά μαγικές στιγμές. Το περιμένω πως και πως...


«Όχι» της ΝΔ στην συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης



Αρνητική είναι η απάντηση της ΝΔ στην πρόταση για συναίνεση στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και είχε την υποστήριξη της Ένωσης Εισαγγελέων αλλά και της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε υπέρ της διακομματικής συναίνεσης στην επιλογή των προσώπων, υποστηρίζοντας την πρόταση του κ. Καλογήρου. Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που ξέσπασε με την επιμονή της ΝΔ να ακυρώσει τις αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής, μέσω της οποία έχουν ήδη επιλεγεί οι επικρατέστεροι με τη σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης, η Ένωση Εισαγγελέων υπογράμμισε πως πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μετά την απόρριψη της συναινετικής πρότασης, ενισχύονται και τα ερωτήματα για τη στάση της ΝΔ στο θέμα ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες δικαστικές υποθέσεις.

Σημειώνεται πως οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί για τη θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και την διαδοχή της Ξένης Δημητρίου, η θητεία της οποίας λήγει στις 30 Ιουνίου, έχουν προεπιλεγεί και έχουν εγκριθεί - στο πλαίσιο της λεγόμενης short list – από την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού, την αρεοπαγίτισσα Διονυσία Μπιτζούνη και την επίσης αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.



Η ΝΔ, στην ανακοίνωσή της, ισχυρίζεται πως «ακόμα και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους». «Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία», ισχυρίζεται και απορρίπτοντας τη θέση της Ένωσης Εισαγγελέων για μια συναινετική απόφαση που θα διασφαλίζει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επικαλείται δικούς της συνταγματολόγους και καθηγητές και κάνει λόγο για «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του». Το γεγονός ότι ουδείς εκ των νομικών έθεσε πραγματικό ζήτημα νομιμότητας, καθώς η παρούσα κυβέρνηση έχει τη νομιμότητα των επιλογών έως τις 7 Ιουνίου όταν και θα προκηρυχθούν οι εκλογές, φαίνεται πως περνάει στα «ψιλά», καθώς ο τομέαρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ στην επιστολή του υποστηρίζει πως «τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια».

«Έπεσαν οι μάσκες»

Σχολιάζοντας την αρνητική απάντηση της ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως και το Μαξίμου, σημείωσαν πως «οι μάσκες έπεσαν» σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Πειραιώς. Όπως υπογράμμισε το πιο σημαντικό της επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση της πρόθεσης το πολιτικό σύστημα να επιδιώκει συναίνεση σε τέτοια ζητήματα, ώστε να εξαφανίζετα κάθε σκιά στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Ακολούθως απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της ΝΔ, όπως διατυπώθηκαν στην απαντητική επιστολή από τον αρμόδιο τομέαρχη.

Το πρώτο επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι αυτή είναι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να προβεί σε τοποθέτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η απάντηση, είπε ο υπουργός είναι ότι δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι κανονική κυβέρνηση που ασκεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα καθήκοντά της. Επίσης η βουλή δεν έχει διαλυθεί. Αυτό που έχει γίνει είναι η προαναγγελία της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές.
Δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, επικαλείται το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων και με βάση αυτόν ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε προαγωγές. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί στο νόμο περί προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων.
Τρίτον, η ΝΔ προδικάζει ότι το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τη νέα ηγεσία θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προδικάζει, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, είπε ο υπουργός, κάτι που δεν έχει συμβεί και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
Τέλος είπε ο υπουργός, δίνεται η εικόνα ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκείνη εκτιμά ότι οι δικαστές και η Δικαιοσύνη γίνεται εργαλείο.


Ο Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το νόμο Καστανίδη, που ορίζει την διαδικασία, ακόμη και σε διάλυση της Βουλής συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία τοποθέτησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι «οι θέσεις κενώνονται στις 30 Ιουνίου και το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα εκδωθεί αμέσως μετά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ,ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνηση. Σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο να υπάρχει ηγεσία της Δικαιοσύνης». Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση «θα προχωρήσει μονομερώς;», ο κ. Καλογήρου απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα μονομέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης. Ο κ. Καλογήρου διευκρίνησε ότι η διαδικασία ορισμού της νέας ηγεσίας δεν ξεκίνησε τώρα, αντίθετα έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος και έχει γίνει και η σχετική διαδικασία από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η επιστολή απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία. Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.

Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.

Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.

Με εκτίμηση,
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ

Υ.Γ. Σας παραπέμπουμε και στη σχετική νομική αρθρογραφία:
Ν.Αλιβιζάτος, Καθημερινή 28/5
Α. Μανιτάκης, Καθημερινή 28/5
Μ.Σταθόπουλος Κathimerini.gr 28/5
Α.Καραμπατζός, Τα Νέα 29/5
Ν.Παπασπύρου, Τα Νέα 30/5
Κ. Μποτόπουλος Τα Νέα 30/5»








Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Τα fake news της 26ης Μαϊου




Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη – και το… πολύ της χαράς επίσης. Οπερ, αφού πέσαμε από τα σύννεφα, πανηγυρίσαμε, θρηνήσαμε και κάναμε και τα τρίμερα, χτίσαμε και την νέα εθνική πραγματικότητα. Η οποία, περίπου, λέει πως ο Τσίπρας παρέλαβε την χώρα επίγειο παράδεισο και την παρέδωσε στάχτη και μπούρμπερη. Διέλυσε το αναπτυξιακό θαύμα Σαμαρά και Βενιζέλου κι έφερε τον όλεθρο και την χρεοκοπία – και των Μνημονίων και του Τρικούπη ενδεχομένως. Και κατόπιν, άλωσε αξίες, κράτος, και θεσμούς αλλά, ευτυχώς, «καθαιρέθηκε» - κατά Βενιζέλο πάντοτε – εν μία νυκτί από τον λαό, ένα βήμα προφανώς πριν καταλύσει και την ίδια την Δημοκρατία. Για να έρθει, ως σωτήρας εκ παρθενογένεσης, η Νέα Δημοκρατία να μας οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο της πάνδημης ευημερίας.

Η άλλη όψη της ίδιας πραγματικότητας λέει πως η κυβερνώσα αριστερά δεν ηττήθηκε από τα λάθη της αλλά από τους δαίμονες. Πολεμούσε μόνη εναντίον όλων – κάθε μέρα κι έναν νέο εχθρό – αλλά υπέκυψε στα πρωτοσέλιδα, τα fake news, τον Πορτοσάλτε, τους δημοσκόπους που της έδιναν λάθος προβλέψεις και σ’ έναν αγνώμονα λαό που δεν αναγνώρισε το ηθικό και ιδεολογικό της μεγαλείο.


Δεν είναι μεταπολιτική, είναι απλώς πρώιμη πολιτική ψύχωση. Η οποία πριν πάρει διαστάσεις υστερίας, θα ήταν χρήσιμο να αντιμετωπιστεί με στοιχειώδη νηφαλιότητα από αμφότερες τις πλευρές – θρηνούντες και πανηγυρίζοντες. Κοινώς, δυο τρεις κουβέντες καθαρές, και προς τον εαυτό τους και προς τους ψηφοφόρους έως την 7η Ιουλίου δεν θα έβλαπταν ούτε την ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ θα μπορούσε ενδεχομένως να θυμηθεί, και να απολογηθεί, για το γεγονός ότι επί των ημερών της, και επί ημερών κυβέρνησης ή συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, η χώρα χρεοκόπησε δύο φορές. Και για το γεγονός επίσης ότι επί των ίδιων ημερών, οι μισθοί περικόπηκαν κατά 40%, η ύφεση έφθασε στο 25%, οι συντάξεις μειώθηκαν 11 φορές, επιβλήθηκε ο μισητός και χρεωμένος στον ΣΥΡΙΖΑ – άγνωστο πώς – ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκαν 13ος και 14ος μισθός και διαλύθηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία υπό το βάρος του επικού PSI.



Θα ήταν εξίσου χρήσιμο να εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την δεδομένη πολιτική του ειλικρίνεια, πώς θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 4% μέσα σε έναν χρόνο, πώς θα χρηματοδοτήσει την μείωση των φορολογικών συντελεστών, εάν και ποια αντιαναπτυξιακά επιδόματα θα περικόψει και ποιους θα πλήξει αυτό – εάν ακόμη ο ιδιωτικός πυλώνας που προκρίνει για το ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε μείωση των βασικών συντάξεων έως και 20% όπως συνέβη σε χώρες όπως η Σουηδία, κι εάν η σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου στην Υγεία θα σημάνει και το τέλος της δωρεάν περίθαλψης για ανασφάλιστους και μη έχοντες.

Παρεμπιπτόντως, θα ήταν πολιτικά γενναιόδωρο να αναγνωρίσει και το ότι ο ολετήρας ΣΥΡΙΖΑ αφήνει περί τα 40 δις προίκα στα κρατικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει κάτι ψιλά για τις συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2015 και τα κλειδιά του Μαξίμου κάτω απ’ το χαλάκι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν επίσης χρήσιμο να ξεκαθαρίσει εάν θέλει να είναι κόμμα εξουσίας ή γκρουπ πολιτικής ψυχοθεραπείας. Να σκεφτεί φερ’ ειπείν εάν θα πάει να συναντήσει την κοινωνία ή θα απαιτεί από την κοινωνία να υποκλιθεί στο ηθικό και ιδεολογικό του πλεονέκτημα. Να αποφασίσει εάν θα πάει αριστερά ή κεντροαριστερά – εάν θα πάει με τον Τσίπρα ή με τον Ρουβίκωνα. Να αναμετρηθεί με τις αντιφάσεις του – να αναλογιστεί, ενδεχομένως, πως ελιτισμός μπορεί να είναι και η, πολιτικά ανέξοδη, διατήρηση της αριστερής καθαρότητας με χορηγό τους φόρους και τις ψήφους της (μικρο)αστικής σοσιαλδημοκρατίας.

Απλές κουβέντες, καθαρές. Χρήσιμες σε μια κοινωνία και σε ψηφοφόρους που έπαψαν, βιαίως, να κυνηγούν ουτοπίες…


Υποψήφιος βουλευτής ΝΔ: Θα σας συμπεριφερθούμε όπως στους αιχμαλώτους πολέμου (βίντεο)


Μία σοκαριστική αναφορά που φανερώνει την αντίληψη της ΝΔ για τη στάση που πρέπει να κρατήσει σε περίπτωση επικράτησης στις επερχόμενες εθνικές εκλογές
   
Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, επιχειρηματίας και υποψήφιος της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, εκφράζοντας τον ακραίο ρεβανσισμό που έχουμε δει πολλές φορές στο δημόσιο λόγο «γαλάζιων» στελεχών, ανέφερε ότι η ΝΔ θα συμπεριφερθεί στο τμήμα του ελληνικού λαού που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (ή όποιο άλλο κόμμα εκτός της ΝΔ) σαν να είναι... αιχμάλωτοι πόλεμου, «με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης»...        










πηγή

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Θα φτιάξουμε καλύτερες πόλεις με ασυδοσία του ΙΧ



Καμιά προεκλογική υπόσχεση και πολύ περισσότερο καμία μελέτη για ΜΕΙΩΣΗ των ορίων ταχύτητας μέσα στις πόλεις από τους υποψηφίου δημάρχους.

Στο μεταξύ στο Λονδίνο μειώνεται το όριο ταχύτητας στα 24km/h στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι το κέντρο της πόλης (Square Mile), μια περιοχή όπου 513.000 εργαζόμενοι μετακινούνται καθημερινά, θα είναι η πρώτη περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο με όριο ταχύτητας τα 15 μίλια /ώρα (24km/h). Η απόφαση που πάρθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση 54 προτάσεων, περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για τη μείωση της κυκλοφορίας κατά 25% μέχρι το 2030 και κατά 50% μέχρι το 2044.

Στην περιοχή ήδη από τον Ιούλιο του 2014 ο Δήμος είχε επιβάλει το όριο των 20 μιλίων/ώρα (32km) (ΕΔΩ) οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμήθηκαν ως απόλυτα θετικές με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του.



  

Η Alastair Moss, πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Μεταφορών στην City of London Corporation, δήλωσε:  «Ο Δήμος του Λονδίνου είναι ένα από τα πιο καλά διασυνδεμένα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου με 15 σταθμούς Υπόγειου Σιδηρόδρομου απο τους οποίους διέρχονται επτά διαφορετικές γραμμές του Μετρό, οκτώ κεντρικούς σταθμούς λεωφορείων με πολλές διαδρομές και ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων».

Ο Stephen Edwards, Διευθυντής Πολιτικών και Επικοινωνιών της συλλογικότητας Living Streets, σχολιάζει: «Οι χαμηλότερες ταχύτητες σε περιοχές με μεγάλη συμφόρηση, όπου εργάζονται τεράστιοι όγκοι ανθρώπων, είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων. Οι χαμηλότερες ταχύτητες όχι μόνο σώζουν ζωές, συμβάλλουν επίσης εξαιρετικά στην προσπάθεια των ανθρώπων να αισθάνονται πιο άνετα το περπάτημα. Αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν υγιεινότερους και καθαρότερους τρόπους μετακίνησης. Αυτή η εξαιρετική παρέμβαση δείχνει ότι ο Δήμος του Λονδίνου έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει ότι το Square Mile θα είναι προσβάσιμο σε όλους και ένα εύκολο, ελκυστικό και υγιεινό μέρος για εργασία, διαβίωση, μάθηση και επίσκεψη«.

Εντύπωση προκαλεί βέβαια το γεγονός πως ο Δήμος του Λονδίνου ανακοίνωσε αυτές τις προτάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου των Δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα. Έγκυροι αναλυτές κάνουν λόγο για μια σαφή προβοκάτσια σε βάρος του συνόλου των ελλήνων υποψηφίων αυτοδιοικητικών, συνηθισμένη πρακτική της βρετανικής διπλωματίας. Φυσικά και κανείς υποψήφιος μας δεν πρόκειται να ενδώσει και να υιοθετήσει παρόμοιες προτάσεις ασύμβατες με το DNA, το ταμπεραμέντο και τον πολιτισμό του Έλληνα.


Ανώνυμες πηγές θέλουν επιτροπή υποψηφίων να έχει απευθυνθεί στις Βρυξέλλες, μια και το Η. Βασίλειο εξακολουθεί να παραμένει στην Ευρωπαική Ένωση, ζητώντας τη μεταφορά του συντελεστή Ταχύτητας που χάνει το Λονδίνο, στις δικές μας πόλεις κατά το πρότυπο της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Υπόθεση εξαιρετικά επείγουσα μια και πιθανό Brexit θα σημάνει απώλεια αυτής της δυνατότητας.

Να σημειωθεί ότι το Η. Βασίλειο βρέθηκε και πέρσι στην πεντάδα των πιο ασφαλών χωρών της Ευρώπης στον τομέα οδική ασφάλεια, ενώ η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά,  στην πεντάδα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις. Την προηγούμενη χρονιά επίσης το ελληνικό κοινοβούλιο εξαίρεσε την παραβίαση των ορίων ταχύτητας από τις ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις.      



















Πώς θα λειτουργούν οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών - Η απόφαση του υπουργείου Υγείας



Τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), και των ζητημάτων στελέχωσης και στέγασης, της δημιουργίας, τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών καθορίζει απόφαση απόφαση του υπουργού Υγειάς Α.Ξανθού η οποία θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με αυτή οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) έχουν ως στόχο τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών «σε ένα μη επικριτικό περιβάλλον, υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού και με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΧΕΧ και εντός των παραπάνω Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ, δεν αποτελεί άδικη πράξη».

Σκοπός λειτουργίας των ΧΕΧ είναι η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών.Η προστασία της δημόσιας υγείας.Η μείωση του επιπολασμού των μεταδιδόμενων νόσων στον πληθυσμό των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.Η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας.Δημιουργία επαφής με πληθυσμούς χρηστών οι οποίοι είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης. Η κινητοποίηση των ληπτών/ριών των υπηρεσιών των ΧΕΧ και η διασύνδεσή τους με προγράμματα θεραπείας.Προώθηση της διασύνδεσης με δομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και θεραπείας και προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Στους ΧΕΧ θα παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

Α. Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες/ριες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.


Β. Κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των ΧΕΧ.

Γ. Επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

Δ. Συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών κα την πρόληψη υπερδοσολογίας.

Ε. Διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.

ΣΤ. Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.

Ζ. Διασύνδεση με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.


Η. Παρέμβαση στην κρίση.

Θ. Συμβουλευτική και κατάλληλα μέσα (προφυλακτικά, σύνεργα χρήσης) για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Εντός των ΧΕΧ δύνανται να παρέχονται:

Α. Υπηρεσίες συμβουλευτικής

Β. Ουσίες ανταγωνιστές ναρκωτικών ουσιών (όπως για παράδειγμα Ναλοξόνη) για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών περιστατικών υπερδοσολογίας.

Γ. Υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Δ. Υπηρεσίες ατομικής υγιεινής.

Ε. Υπηρεσίες φιλοξενίας και σίτισης.

Κατά τις επισκέψεις των ληπτών/ριών των υπηρεσιών των ΧΕΧ:

Α. Παρέχονται πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τους κανόνες λειτουργίας των χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

Β. Παρέχονται πληροφορίες για τα ναρκωτικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά τη δήλωση των ληπτών/ριών των υπηρεσιών των ΧΕ.

Γ. Πραγματοποιείται εποπτευόμενη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών.

Δ. Παρέχονται οι υπηρεσίες του ΧΕΧ από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ε. Δύναται να ζητείται δείγμα των ναρκωτικών ουσιών που κατέχουν οι λήπτες/ριες υπηρεσιών, με σκοπό την παρακολούθηση των διακινούμενων στη χώρα ουσιών.

ΣΤ. Παρέχονται συστηματικά πληροφορίες, συμβουλευτική και διασύνδεση με υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και κοινωνικές υπηρεσίες.

Ζ. Συμπληρώνονται τα στοιχεία του/της λήπτη/ριας των υπηρεσιών στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών του ΧΕΧ ή ενημερώνεται η σχετική καταχώριση.

4. Οι λήπτες/ριες των υπηρεσιών των ΧΕΧ είναι άνω των 18 ετών, δεν παρακολουθούν πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης ή θεραπείας με υποκατάστατα και δεν συνοδεύονται από ανηλίκους κατά την επίσκεψη τους σε ΧΕΧ και καταγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών του ΧΕΧ.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

Όπως αναφέρεται στην απόφαη, οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ):Διαθέτουν έως δώδεκα (12) θέσεις εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, τα οποία έχουν προ-αποκτηθεί από τους/τις λήπτες/ριες των υπηρεσιών των ΧΕΧ και βρίσκονται στην κατοχή τους κατά την είσοδο τους στον χώρο.Λειτουργούν κατ’ ελάχιστο οκτώ ώρες καθημερινά και διαθέτουν ευδιάκριτα σημεία εισόδου, στα οποία τοποθετείται ειδική σήμανση.Στεγάζονται στο κέντρο αστικών περιοχών και σημεία των πόλεων όπου πραγματοποιείται αγοραπωλησία και δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και συνάθροιση πληθυσμών που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Οι ΧΕΧ γειτνιάζουν με υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης και ιδιαίτερα με υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, όπως οι μονάδες άμεσης πρόσβασης.

 Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ

1. Η σύνθεση της ομάδας του προσωπικού των ΧΕΧ είναι μεικτή και διεπιστημονική. Η ομάδα προσωπικού του ΧΕΧ περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή ψυχολόγο), έναν/μία γενικό/ή ιατρό (και ελλείψει αυτού/ης ιατρού άλλης ειδικότητας και ελλείψει αυτού/ής ανειδίκευτου ιατρού), έναν/μία νοσηλευτή/τρια και έναν/μία κοινωνικό/ή λειτουργό, των οποίων την επιμόρφωση αναλαμβάνει ο φορέας που λειτουργεί τον ΧΕΧ. Το προσωπικό ασφάλειας-φύλαξης, καθαριότητας, καθώς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό παρέχεται από τον φορέα που λειτουργεί τον ΧΕΧ.

ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ

Η εύρυθμη λειτουργία των ΧΕΧ διασφαλίζεται με την τήρηση του ηλεκτρονικού Μητρώου Καταγραφής των Ληπτών Υπηρεσιών του. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σκοπός του μητρώου είναι: Η καταγραφή των στοιχείων των ληπτών/ριών των παρεχόμενων υπηρεσιών, η οποία διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, το συνεχές της φροντίδας.

Η εκτίμηση του πληθυσμού στον οποίο παρέχει υπηρεσίες ο ΧΕΧ και των χαρακτηριστικών αυτού του πληθυσμού, κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση ο φορέας που λειτουργεί τον ΧΕΧ και το Υπουργείο Υγείας να αξιολογεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να διαθέτει σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία.

Η στατιστική επεξεργασία και ερευνητική αξιοποίηση αυτών των στοιχείων, αφού ανωνυμοποιηθούν, ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των ληπτών/ριών της υπηρεσίας. 








    

Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει σκοπό ζουν περισσότερο



Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει σκοπό έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές, κυκλοφορικές και γαστρεντερικές ασθένειες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Σε μια μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 7.000 άτομα άνω των 50 ετών για παραπάνω από μία δεκαετία, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιθανότερο να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία, ένιωθαν πως η ζωή τους δεν είχε έναν σημαντικό σκοπό (ή και καθόλου σκοπό), σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

«Εντοπίσαμε μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον σκοπό ζωής και στη θνησιμότητα», ανέφερε η Leigh Pearce από το Πανεπιστήμιο του Michigan. «Το ίδιο έχει αποδειχθεί και σε έναν αριθμό ερευνών που έχουν διεξαχθεί σε αρκετούς πληθυσμούς και φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση».

Τι συνιστά όμως «σκοπό ζωής»;
«Πιστεύω πως είναι αυτό που οι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι πολυτιμότερο γι’ αυτούς», προσθέτει η Pearce. «Η κοινότητα, η επιτυχία, η φήμη, οι σχέσεις, η πνευματικότητα, η καλοσύνη – αυτά όλα μπορούν να θρέψουν τον σκοπό ζωής κάθε ανθρώπου. Επομένως, δεν υπάρχει έναν συγκεκριμένος ορισμός για όλους μας».

Στην παρούσα έρευνα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αίσθηση σκοπού στη ζωή τους (για παράδειγμα «μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον και εργάζομαι για να τα πραγματοποιήσω). Στη συνέχεια, έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για τους ερευνητές κατά το 1992 – 2006. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων 776 συμμετέχοντες απεβίωσαν.

Τα ευρήματα απέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη (ή και καμία) αίσθηση σκοπού είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτους κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνα, σε σύγκριση με όσους ένιωθαν πως η ζωή τους έχει σκοπό. Το ίδιο αυξημένες ήταν και οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, κυκλοφορικών και πεπτικών προβλημάτων. Δεν βρέθηκε σημαντική όμως συσχέτιση με τον καρκίνο και με αναπνευστικές νόσους. Φυσικά, τα επίπεδα του στρες ήταν υψηλότερα στην ομάδα με τη χαμηλή αίσθηση σκοπού.

Φαίνεται πως, και σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, οι φλεγμονές συνδέονται με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Οι επιστήμονες τώρα, με βάση αυτά τα αποτελέσματα, συστήνουν να σχεδιαστούν παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθούν στη δόμηση μιας αίσθησης σκοπού με διάφορες μεθόδους (εθελοντισμό, γιόγκα, διαλογισμό, ψυχοθεραπεία, ταξίδια, τέχνη).  











Αντί ανωμοτί εξηγήσεων κατέθεσε επτά μηνύσεις



Γράφει η Μαρία Δήμα

Σήμερα αναμενόταν να παράσχει ανωμοτί εξηγήσεις στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο ίδιος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Κατέθεσα σήμερα στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τις επτά μηνύσεις που έχω ασκήσει κατά των ψευδομαρτύρων της πολιτικής σκευωρίας Novartis, κουκουλοφόρων και μη, καθώς και τις τρεις σχετικές με αυτή τη δυσώδη υπόθεση αγορεύσεις μου στην Ολομέλεια της Βουλής.

»Στις μηνύσεις και τις αγορεύσεις μου καταγράφονται ξεκάθαρα τα γεγονότα και σκιαγραφούνται οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της πολιτικής πλεκτάνης. Εξηγήσεις θα δώσουν αυτοί και μόνον αυτοί. Όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το αποκρουστικό κατασκεύασμα που αποτελεί, όπως από την πρώτη στιγμή είχα εξαγγείλει, κυλώνειο άγος για τη χώρα μας, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν για τις πράξεις τους. Η υπόθεση Novartis θα παραδοθεί στην πολιτική και τη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας ως άθλια πολιτική σκευωρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις σε βάρος του πρώην υπουργού δεν στηρίζονται μόνο στις μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και σε χειρόγραφες σημειώσεις, ενημερωτικά βίντεο της Novartis προς τα στελέχη της για το τι έχει πετύχει, σε εσωτερικές σημειώσεις στελεχών και σε σωρεία εικονικών τιμολογίων που εντόπισε η εισαγγελική έρευνα.

Κάτι ξεχνούν όσοι φωνάζουν για την επιλογή ηγεσίας του Αρείου Πάγου


Γράφει η Αντα Ψαρρά


Στην επίπονη προσπάθεια μιντιαρχών, δημοσιογράφων,πολιτικών και συνταγματολόγων που τρεις μέρες τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι μπορεί να είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό και ότι καταδολιεύεται το πνεύμα του Συντάγματος από τον ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από σήμερα το πρωί προστέθηκαν οι σχεδόν απειλητικές εκκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να μη συναινέσει ο ίδιος στην απόφαση της επιλογής και του διορισμού της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Δύο πράγματα όμως... ξεχνούν να αναφέρουν όλοι στις τοποθετήσεις τους.

Πρώτον ότι ήδη οι προτεινόμενοι έχουν επιλεγεί με ψήφο από τη Βουλή στις διασκέψεις των προέδρων, χωρίς κανενός είδους αντιρρήσεις στα πρόσωπα από κανένα κόμμα και

δεύτερον το τι ακριβώς προβλέπει ο Νόμος Καστανίδη για τη σχετική διαδικασία (βλ. αναλυτικά στη σημερινή έντυπη έκδοση της «Εφ.Συν.»).

Αυτή η μικρή «αβλεψία» έχει προφανώς τις αιτίες της, όπως και οι έξαλλες κραυγές πολλών από εκείνους που έχουν ήδη μεγάλες εμπλοκές με τη δικαιοσύνη και ίσως θεωρούν ότι αν η Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιλέξουν την ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου μπορεί να προκύψει για πολλούς επιεικέστερη μεταχείριση.

Ως γνωστόν, χειραγώγηση στη δικαιοσύνη μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση και όχι μία απερχόμενη κυβέρνηση που οδεύει πιθανότατα προς την αντιπολίτευση.

Αυτές λοιπόν είναι οι μικρές, πλην όμως σημαντικές, παραλείψεις στην επιχειρηματολογία όσων επιθυμούν την ακύρωση των αποφάσεων της Βουλής.

Αυτές είναι οι παραλείψεις που οδηγούν εύλογα κάθε πολίτη να σκεφτεί ότι άλλα είναι τα κίνητρα των αντιρρήσεων και όχι ο δήθεν σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.    

Η σπορά του Καρατζαφέρη





Η ευθύνη του αποτελέσματος ανήκει στην ηγεσία του κόμματος και η οποία θ’ ανοίξει τον δρόμο στην Νέα Γενιά» έγραψε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποχώρησή του από την ηγεσία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού μετά τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα στις ευρωεκλογές.

Λίγο αυστηρός ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τα αποτελέσματα, αφού μπορεί να μετρά περίπου 60.000 ψήφους στο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά μετρά πολλαπλάσιες χιλιάδες ως πρωτεργάτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, συμβάλλοντας μάλιστα τα μέγιστα για να απλωθεί ο σπόρος. Οι ομοϊδεάτες του, οι στενοί συνεργάτες του, συνεχίζουν τον «αγώνα» από διαφορετικά κομματικά μετερίζια και μάλιστα ως υψηλόβαθμοι. Οπότε έχει μερίδιο και σε αυτήν την ευθύνη, της βαθύτερης κι ευρύτερης ιδεολογικής εγκαθίδρυσης της ακροδεξιάς, όπως και στο άνοιγμα του δρόμου στη νέα γενιά προς αυτήν....


Η ιστορία και τα συγκοινωνούντα δοχεία της Δεξιάς Πολυκατοικίας

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν εκλεγμένος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 1993 έως και το 2000, οπότε ήλθε σε ρήξη με το κόμμα και διαγράφηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ τότε Κώστα Καραμανλή. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του ότι ο πρόεδρος του κόμματος βασιζόταν υπερβολικά στις απόψεις του τότε γραμματέα Άρη Σπηλιωτόπουλου τον οποίο αποκάλεσε «Σαλώμη». Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000 ιδρύει τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Όντας στη ΝΔ, το 1998 ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας» επειδή κατά τη γνώμη του «είχε πρωταγωνιστές του αγώνα». Έτσι μετά και κατά καιρούς, στα ψηφοδέλτια του ΛΑ.Ο.Σ. συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής.

Το 1ο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ. έγινε στις 18 Μαΐου 2002. Κατά την είσοδο του Γ. Καρατζαφέρη οι σύνεδροι φώναζαν το σύνθημα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών». Το 2007 ο Γιώργος Καρατζαφέρης έθεσε θέμα αμνηστίας των χουντικών, επιχειρηματολογώντας με το ότι 25 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου δόθηκε πλήρης αμνηστία, κάτι που επέτρεψε στο ΚΚΕ να εισέλθει στη Βουλή, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη πολιτική και για την αντίθετη πλευρά.

Συχνά προέβαινε δημόσια σε αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις. «Πρώτον: Δεν είμαι Εβραίος. Ας το πει αυτό κι ο πρωθυπουργός (εννοώντας τον Σημίτη). Δεύτερον: Δεν είμαι κομμουνιστής. Ας το πει αυτό κι ο κ. Καραμανλής. Τρίτον: Δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν μπορούν να το πούνε πολλοί» δήλωνε σε δημόσια ομιλία του το 2002.

Στις εθνικές εκλογές του 2004 το ΛΑ.Ο.Σ. απέτυχε να μπει στη Βουλή. Το 2005 προσχώρησε στο ΛΑ.Ο.Σ. το εθνικιστικό κόμμα «Ελληνικό Μέτωπο» του Μάκη Βορίδη. Ο Μ. Βορίδης είχε πριν διαδεχτεί στη θέση του γενικού γραμματέα της νεολαίας της ΕΠΕΝ, κόμματος το οποίο είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο επικεφαλής της Χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος, τον Νίκο Μιχαλολιάκο, κατοπινό αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Έχει μείνει μάλιστα στην ιστορία η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε το 2002 στη στήλη «Ιός» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία» όπου διακρίνεται ο Βορίδης κρατώντας ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι μαζί με άλλους οπλισμένους χουντικούς ομοϊδεάτες του, να επιτίθενται σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 12 Μαΐου του 1985. Το 2007 εξελέγη βουλευτής με το ΛΑ.Ο.Σ.



Στις εθνικές εκλογές του 2007 το κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Βουλή, κερδίζοντας 3,8% και 10 έδρες, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2009 το ΛΑ.Ο.Σ. συγκέντρωσε ποσοστό 5,63% και μπήκε στη βουλή με 15 έδρες. Το Νοέμβριο του 2011 το ΛΑ.Ο.Σ. συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας, με τους βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, Αστέριο Ροντούλη, Μάκη Βορίδη και Γιώργο Γεωργίου.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την άρση της στήριξης του ΛΑ.Ο.Σ. στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Έτσι, οι μετέχοντες από το κόμμα στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν από το υπουργικό αξίωμα εκτός από τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Δυο μέρες μετά οι δύο αυτοί βουλευτές διαγράφηκαν και λίγο αργότερα εντάχθηκαν στη Νέα Δημοκρατία. Το 2012, μετά την απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις προσκείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Κώστας Κιλτίδης, Θανάσης Πλεύρης, Γιώργος Ανατολάκης, Παύλος Μαρκάκης και Κυριάκος Βελόπουλος, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, για να συστρατευθούν με τη ΝΔ.

Στις εθνικές εκλογές του 2012 το ΛΑ.Ο.Σ. δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή ενώ δεν συμμετείχε στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «προκατασκευασμένες» και τις συνθήκες διεξαγωγής τους «απαγορευτικές» για το κόμμα.

Σήμερα και μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη μένει εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ό,τι έσπειρε όμως το θερίζει το κεντρικό, επίσημο πολιτικό σύστημα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης είναι κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος ο πρώτος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο δεύτερος, και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ακροδεξιάς ατζέντας, του ύφους και του ήθους, της αντιπολιτευτικής γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια.  Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που στο μεταξύ ίδρυσε την «Ελληνική Λύση» πούλησε αλοιφές, επιστολές του Ιησού και θεωρίες συνωμοσίας και ακροδεξιού σκοταδισμού, κατάφερε να συγκεντρώσει το 4% των ψηφοφόρων και να εγκαταλείπει το τηλε-μάρκετινγκ για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Γενικότερα, τίποτα δεν πήγε χαμένο από τον «αγώνα» και τη σπορά του Γιώργου Καρατζαφέρη...



  

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *